INRAM

Integrated Risk Assessment and Monitoring of micropollutants in the Belgian coastal zone


INRAM Metadata Database
List all

By choosing an item from the pick list, you can list all the projects, persons, institutes, literature and datasets in the database.

[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (LNE-INBO)
seadatanet.maris2.nl/v_edmo/print.asp?n_code=202
www.inbo.be

Engelse naam: Research Institute for Nature and Forest

Thesaurustermen (10) : Biodiversiteit; Bossen; Duinen; Ecosysteemfunctioneren; Hydrodynamica; Moeraslanden; Natuurbehoud; Sedimentmechanica/dynamica; Vervuiling; Zeevogels
Adres:
Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88 bus 73
1000 Brussel
België

Tel.: +32-(0)2-430 26 37
E-mail:
 Dataset 
 
Type: Wetenschappelijk

Abstract:
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werd opgericht in 2006 en richt zich op het duurzaam beheer en gebruik van de natuur. INBO werkt in de eerste plaats voor de Vlaamse overheid, maar als Vlaamse onderzoeks- en kennisinstelling verricht INBO ook onderzoek en levert het kennis aan beleidsmakers en andere geïnteresseerde stakeholders. Verder levert het instituut informatie voor internationale rapporten en aan lokale overheden en ondersteunt het organisaties op het gebied van natuurbeheer, bosbouw, landbouw, jacht en visserij.

Het mariene onderzoek richt zich op de impact van menselijke activiteiten op broedvogels en zeevogelpopulaties aan de kust; migratieknelpunten; habitatgebruik en herstel van (diadrome) vissen in estuaria; landschapsdynamiek in kustduinen; flora en fauna in natuurgebieden aan de kust; evaluatie van beheer, ecologische doelstellingen, herstel, toestand en trend in estuaria.

Het onderzoeksteam Soortendiversiteit richt zich op de studie van zeevogels op zee, broedende zeevogels en kustvogels. Het monitort populatietrends en bestudeert antropogene effecten, voedselecologie, habitatgebruik en migratiepatronen. De monitoringactiviteiten dragen bij tot de Kaderrichtlijn Mariene Strategie, de Vogel- en de Habitatrichtlijn en de milieutoestand van het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (OSPAR QSR). In deze context heeft INBO belangrijke samenwerkingsovereenkomsten gesloten met verschillende nationale en internationale onderzoeksinstituten.

Het onderzoeksteam Estuaria werkt vooral in het kader van de langetermijnvisie voor het Schelde-estuarium, het geactualiseerde Sigmaplan, de Kaderrichtlijn Water en de Vogel- en Habitatrichtlijnen. Het geïntegreerde monitoringsysteem van het macrobenthos, de watervogels, de vegetatie en de habitats of ecotopen levert informatie voor de evaluatie van de toestand en de trends van het milieu en het vergunningenbeleid met het oog op het vastleggen van doelstellingen en maatstaven voor de Europese richtlijnen, de ecologische herstelstrategie voor het Schelde-estuarium en het ontwerp, de planning en de evaluatie van de bijbehorende maatregelen. Het onderzoek draagt bij tot de onderzoeks- en monitoringinspanning (O&M) van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) en wordt uitgevoerd in samenwerking met tal van partners.

Het onderzoeksteam Aquatisch Beheer voert ichtyologisch onderzoek uit in estuaria: onderzoek naar habitatgebruik en herstel; migratie en migratieknelpunten; effecten van gemalen en waterkracht; het opstellen van herstel- en soortbeheerplannen (bv. palingbeheerplan).

Het onderzoeksteam Landschapsecologie en Natuurbeheer richt zich op de landschapsdynamiek in de kustduinen (inclusief hydrologie en geomorfologie), het inventariseren en in kaart brengen van vegetatie en aandachtssoorten langs de Vlaamse kust, en het bieden van wetenschappelijke ondersteuning voor natuurbeheer en herstel.

De onderzoeksgroep Monitoring en Herstel van Aquatische Fauna verricht beleidsmatig wetenschappelijk onderzoek naar de monitoring van vissen in estuaria. In het kader van diverse nationale en internationale richtlijnen worden vispopulaties onderzocht om de toestand van de aquatische fauna in kaart te brengen. Voor diadrome soorten (met name fint) worden migratiepatronen en paaiactiviteiten bestudeerd. In het kader van de langetermijnvisie voor het Zeeschelde-estuarium en het geactualiseerde Sigmaplan wordt de evolutie van de vispopulaties in overstromingsgebieden met gecontroleerd gereduceerd getij en in nieuw aangelegde overstromingsgebieden en wetlands gemonitord, d.w.z. compensatiemaatregelen om het ecologisch herstel van het estuarium te verzekeren.

Het Open Science Lab for Biodiversity (oscibio, https://oscibio.inbo.be/) biedt technische ondersteuning aan onderzoeksprojecten waaraan het deelneemt (zoals LifeWatch, RIPARIAS, GloBAM en het Belgisch Biodiversiteitsplatform). Deze ondersteuning is vooral gericht op gegevensbeheer, de publicatie van open gegevens en de ontwikkeling van onderzoekssoftware. De aanpak is standaard toegankelijk, internationaal en gemeenschapsgericht, met als doel het onderzoek naar biodiversiteit efficiënter en beter reproduceerbaar te maken.

Dataset  Top 
  • INRAM polluentenconcentraties in sterneieren, verzameld in Zeebrugge, meer

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Dataset 
INRAM is a project Supported by the Belgian Science Policy (BELSPO): SSD Science for sustainable Development
General coordination: Colin Janssen
Hosted by the Flanders Marine Institute (VLIZ)