Programma

 

18:30 Registratie

19:00 Verwelkoming  - cartoon "SEAfety First: nog veiliger naar zee!"
Jan Seys, moderator van de avond

19:10 Gevaren in het water ten gevolge van golven en stroming
Peter Troch - Universiteit Gent, Afdeling Weg- en Waterbouw

intermezzo - Video getuigenissen redders IKWV

19:30 Zon, zee en ... gevaren op het strand - gezien vanuit de spoeddienst
Bart Lesaffre & Thierry Schissler - spoedartsen AZ St Jan - campus Henri Serruys Oostende

19:50 Stommiteiten aan zee
Claude Willaert - stand-up comedian met een hart voor de zee

intermezzo - Video getuigenissen redders IKWV

20:00 Debat - Nog veiliger naar het strand aan de Vlaamse kust
Moderator: Jan Seys
Met: Peter Troch (getij-, golf- en stromingsexpert), Bart Lesaffre (spoedarts AZ St Jan - Henri Serruys), Jan Bourgois (omgevingsfysioloog en watersporter, UGent) en Carl Decaluwé (gouverneur West-Vlaanderen)

20:30 – 20:35 De Nieuwe Zeekrant 2017 in primeur en afsluiting plenair gedeelte
Jan Seys, moderator van de avond

20:35 – 22:30 ZEEMARKT
stands met interactieve demonstraties over verschillende gevaren en reddingsactiviteiten in de foyer

De kracht van omslaande golven in de branding is soms moeilijk in te schatten vanop het droge. Vooral kleine kinderen worden ondersteboven geslagen, zeker in combinatie met de stroming van het terugtrekkende water. Het Waterbouwkundig Laboratorium toont je in zijn golfgoot hoe het water onder een golf beweegt. Soms leuk voor zwemmers maar best ook gevaarlijk.

De redders aan zee IKWV staan ook deze zomer paraat om een oogje in het zeil te houden. We geven je een heleboel tips en hulpmiddelen mee om je vakantie zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Samen met de opleiding redder aan zee WOBRA demonstreren we bovendien hoe je moet reanimeren en je krijgt de kans om dit ook zelf even in te oefenen. Krijg je de smaak te pakken en wil je zelf ook redder worden? Dan geven we je graag meer info!

Niets leuker dan zwemmen in zee op een snikhete zomerdag! Maar dat kan alleen als de zwemwaterkwaliteit goed is. Je staat er vaak niet bij stil, maar de Vlaamse Milieumaatschappij VMM houdt voortdurend een oogje in het zeil. Hoe doen we dat? Wat meten we en hoe moet je de resultaten interpreteren? En wat kan een verontreiniging veroorzaken?

RecupArt-liefhebber Willy Coopman maakt een passende formatie om het ingezamelde afval van de strandopruimactie door ontmoetingscentrum Ter Yde (23/05) een opmerkelijke plaats te geven. Zo ontwerpt hij een visgeraamte waarin deze troep een plaatsje krijgt en wil hij de aandacht vestigen op de vervuiling van de oceanen en de gevolgen hiervan voor de waterkwaliteit en het leven in de zee.

Dimitri en Silvie van NorthSeaKayak demonstreren de veiligheidsmaatregelen die kayakken op zee vereist. Naast een speciale zeekayak is aangepaste kledij heel belangrijk. Bovendien is je zwemvest bij voorkeur voorzien van enkele technologische snufjes die in geval van nood je leven kunnen redden.

De duikreflex is aangeboren aanwezig bij alle zoogdieren, ook bij de mens. Ze wordt opgewekt bij het inhouden van de adem (apneu) en wordt versterkt wanneer we dit doen met het gezicht in het water. Als gevolg gaat de hartfrequentie sterk dalen, als zuurstof-sparend mechanisme voor de vitale organen (hart en hersenen). Test het zelf uit, onder begeleiding van wetenschappers van de vakgroep Beweging- en sportwetenschappen van de UGent.

Onderdompeling in koud zeewater is een levensbedreigende situatie. In tegenstelling tot wat velen denken, is niet onderkoeling (pas na 30 minuten), maar wel de koudeschok (0-5 minuten) en het krachtverlies (5-15 minuten) de hoofdoorzaak van verdrinking. Test zelf uit hoe snel je je kracht verliest in koud water onder begeleiding van wetenschappers van de vakgroep Beweging- en sportwetenschappen van de UGent.

Redders aan zee scannen continue de omgeving af op mogelijke gevaarlijke situaties. Uit onderzoek blijkt dat ervaren redders sneller een drenkeling opmerken en dat visuele scanning bij ervaren redders een ander patroon vertoont in vergelijking met onervaren redders. Via een testinstallatie tonen wetenschappers van de vakgroep Beweging- en sportwetenschappen van de UGent hoe visuele scanning werkt en hoe het getraind kan worden.

Maak op de stand van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO kennis met bijzondere, maar ook beruchte zeedieren: kwallen. Maar wat verstaan we onder de term kwal? Welke soorten hebben we bij ons? Welke kunnen netelen en welke niet? En hoe komt het dat kwallen soms bloeien?

Het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum in Oostende is het eerste meldpunt voor alle incidenten op en aan zee. Op deze stand kom je te weten wat er zoal kan fout gaan en hoe we dat oplossen.

Horizon Educatief maakt kinderen wegwijs in de werking van de reddingsdienst aan zee met een interactieve workshop. Maar weten de volwassenen de betekenis van vlaggen, boeien en andere markeringen bij een reddingspost? Gebruik onze maquette als basis en bouw zelf een reddingspost op.

MindBytes ontwikkelde een educatief computerspel om kinderen vanaf 6 tot 12 jaar al spelende kennis te laten maken met zwemveiligheid op het strand. Je kan er in primeur kennis mee maken en aangeven wat je ervan vindt. Iedereen proefkonijn.

Een proper strand = een strand zonder peuken. Peuken hebben 2-12 jaar nodig om 'afgebroken' te worden, maar zelfs dan blijven er nog plastic resten achter. Deze zomer worden er aan de kust en op het strand opnieuw gratis strandasbakjes uitgedeeld. Zo ook op WereldOceaanDag.

Het Bezoekerscentrum De Nachtegaal in De Panne daagde de leerlingen van de GO! Basisschool Veurne uit tot het uitbeelden van de 13 gevaren van de zee in een 'mannequin challenge'.

Wetenschappers van het project Climate Resilient Coast CREST volgen kustnabije processen van dichtbij op in functie van een wijzigend klimaat: zandbewegingen en -suppleties, stromingen en golven. Zij zijn dan ook dé experten om je mee te nemen in enkele experimenten rond de stabiliteit van zand (of hoe diepe putten graven gevaarlijk kan zijn) en drijfzand (of hoe diep je kan wegzakken).

De grijze zeehond is ons grootste inheemse roofdier. Toch zien we ze niet als een bedreiging en blijven ze een hoog ‘aaibaarheidsgehalte’ hebben. We vertellen jullie hoe de laatste jaren de aantallen grijze zeehonden in de zuidelijke Noordzee evolueren en hoe ze gedeeltelijk hun dieet wijzigen …

Ken jij de 13 gevaren van de zee? Kom het ons vertellen op de infostand van het Europese project Sea Change. Dit project wil mensen in Europa meer oceaangeletterd maken door hen actief te betrekken bij allerlei oceaangerelateerde activiteiten. In België start Sea Change binnenkort een campagne rond strandveiligheid. Benieuwd wie ‘Buddy’ is? Wij ook. Kom eens lang voor een praatje!

Caroline Daneels van de vzw Safe Coastal Tourism presenteert “Viktor in nood”, een spannend en educatief kinderverhaal over veiligheid aan zee. Met nog een uit te bouwen activity box en aan de hand van dit verhaal wil zij kinderen en hun ouders, leerkrachten, monitoren ... sensibiliseren voor de gevaren van de zee.