Draai zelf aan de knoppen van de ScheldeMonitor

geselecteerde meetstations voor grafiek jaargemiddelde laagwaterniveaus
scheldemonitor.org

De Scheldemonitor bevat een ware schat aan informatie over het Schelde-estuarium. Denk daarbij aan data over waterstanden, contaminaties met bekende en minder bekende stoffen, of het voorkomen van vogels en vissen. En dat voor vier decennia terug in de tijd. Voor niet-experten en burgers bleef het weliswaar wel een pittige uitdaging om de weg te vinden in die jungle van ruwe data. Op de website www.scheldemonitor.org is nu een nieuw hoekje te vinden met interactieve, gebruiksvriendelijke apps. Die maken het mogelijk om zelf aan de knoppen te draaien en ruwe data om te zetten naar begrijpbare grafieken. We nemen je mee op zoek naar een antwoord op drie heel concrete vragen.  

Zeespiegelstijging - ook in de Schelde?

In tijden waarin klimaatswijziging een zeer actueel onderwerp is, is de stijging van de zeespiegel dat ook. Maar geldt dat ook voor het waterpeil in de Schelde? Is die ook aan het stijgen?

Met de applicaties Waterniveau en Golfhoogte kan je zelf grafieken opstellen op basis van decennialange tijdsreeksen van verschillende meetstations langs de Schelde. Via de knoppen en schuifbalken kies je zelf welke stations en tijdsperiode je de grafiek wil zien verschijnen.

Zelfs de icoontjes en kleuren kan je aanpassen naar believen. Download de grafiek als afbeelding en sla de achterliggende data op (als csv-bestand) voor later gebruik.


Jaargemiddelde laagwaterniveau
scheldemonitor.org

Jaargemiddelde van de laagwaterniveaus voor enkele meetstations verspreid over de Wester- en Zeeschelde doorheen de tijd (van Vlissingen, dichtbij de monding van de Schelde, tot aan de Dender met daartussen de stations Gat van Borssele, Hansweert, Bath, Kallo en Schelle).

Zit er ondertussen weer voldoende zuurstof in het Scheldewater?

Ook het leven onder water heeft zuurstof nodig. In het verleden kende het Schelde-estuarium grote zones met problematisch lage hoeveelheden opgeloste zuurstof. De verantwoordelijke instanties namen actie en volgen de situatie sindsdien nauwgezet op. Dit leidde tot een verbetering tijdens het afgelopen decennium. Maar met hoeveel en waar precies is die verbetering merkbaar?

Met de applicatie Nutriënten is het mogelijk om de resultaten om te zetten in een begrijpbare contourplot in een stijl naar keuze. Dit kan je doen voor zuurstof, maar ook voor temperatuur, zoutgehalte en een 50-tal andere stoffen.


Zuurstof Zeeschelde doorheen tijd
scheldemonitor.org

Zuurstof (%) in het oppervlaktewater van de Zeeschelde doorheen de tijd

En hoe gaat het intussen met het leven in de Schelde?

Met de applicatie Soortenverspreiding kan je kiezen voor welke soorten en locaties je een grafiek wil laten aanmaken. Bij de vissen kan je naast aantallen, ook de biomassa of hun lengte langs het verloop van de Schelde uitzetten.


Krabben Zeeschelde
scheldemonitor.org

Biomassa van verschillende krabbensoorten in de meetstations Paardenschor en Antwerpen doorheen de tijd. Noordzeekrab (Cancer pagurus), strandkrab (Carcinus maenas), Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis) en penseelkrab (Hemigrapsus takanoi). De laatste twee zijn niet-inheemse soorten.

Naast de vier hierboven vermelde applicaties, ontwikkeld door Scheldemonitor zelf, vind je op deze webpagina ook een 15-tal andere gebruiksvriendelijke applicaties door partners en providers.

Ontdek zelf de veranderingen in de Schelde

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!