Garnaal, vis van het jaar 2022: de wetenschappelijke basis

Garnaal vis van het jaar 2022
Katrien Vervaele

Het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zit telkens mee aan tafel als de vis van het jaar verkozen wordt. Zo verzorgen ze wetenschappelijk advies bij deze marketingcampagne ter promotie van de Belgische aanvoer van vis- en zeevruchten.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft samen met de visserijsector voor de 34ste keer een ‘Vis van het Jaar’ gekozen. De keuze viel op de grijze garnaal, een product van de Belgische kustvisserij die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. ILVO gaf daarvoor het positief advies op basis van de status van het Noordzeebestand en de positieve evolutie in de verduurzaming van de Belgische garnaalvisserij.

Het Belgische aanvoervolume is wel klein in vergelijking met wat we in België aan grijze garnaal consumeren, en daarom een zeer gegeerd product. Het aanlanden gebeurt voornamelijk door onze kustvisserij – schepen die maximaal 48 uur uit de haven weg mogen zijn en daardoor altijd vers! Dit in tegenstelling tot de ingevoerde, gepelde grijze garnaal, die er een ‘pelreisje’ van meer dan 5000 km naar en van Marokko op heeft zitten.

Hoewel de totale visserijsterfte van grijze garnaal door de Europese visserij mogelijks net boven het niveau voor een maximale duurzame opbrengst ligt (niet ideaal), wordt het risico tot overbevissing bij deze kortlevende soort als laag ingeschat. Het aandeel van de Belgische visserij in de totale vangsten van Noordzeegarnaal bedraagt minder dan 3%, maar de grijze garnaal is daarmee wel de belangrijkste commerciële soort voor de Belgische kustvisserij.

Om zicht te krijgen op het totale plaatje, gaf ILVO een persbericht uit waarin je meer leest over de biologie, de inschatting van de bestanden en de aanvoer van deze lekkernij uit onze Noordzee.

Meer achtergrondinformatie over grijze garnaal

Culinair erfgoed

In het boek ‘Garnalen: verhalen en recepten van vroeger en nu’ (2012) en de online story ‘Pel grijze garnalen en proef de verhalen’ (2014) lees je hoe grijze garnaal in ons Vlaams culinair erfgoed verweven zit.

 

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!