Aan de slag met algen in het onderwijs

PlaneetZee ecosysteemdiensten algen
VLIZ | Benito Dewaegemaeker

PlaneetZee, het educatieve platform van het Vlaams Instituut voor de Zee, ontwikkelt een nieuwe lesmodule rond mariene ecosysteemdiensten. In een eerste deel van deze module ligt de focus op algen. Zowel in het lager als het secundair onderwijs kan je aan de slag met één van de vele toepassingen van algen.

Zonder de oceaan kan de mens niet overleven. Een krasse uitspraak? Toch niet! Het leven is niet alleen begonnen in zee, ze houdt de mens ook in leven. Productie van zuurstof, voedsel en grondstoffen (van geneesmiddelen tot bouwmaterialen), opwekken van (hernieuwbare) energie, zorgen voor transport, werk en ontspanning. Het zijn allemaal ‘diensten’ die de oceaan ons dagelijks levert. Maar er is meer. De oceaan speelt ook een belangrijke rol in grote processen op aarde, zoals het milderen van de klimaatopwarming, zeestromingen en de waterkringloop. Dankzij deze ecosysteemdiensten van de oceaan is onze blauwe planeet een leefbare planeet.


proef eetbaar water
VLIZ | Benito Dewaegemaeker

PlaneetZee ontwikkelt een nieuwe lesmodule rond mariene ecosysteemdiensten. In een eerste deel van deze module ligt de focus op algen. Algen zijn best merkwaardig. Ze zijn noch plant, noch dier, noch schimmel en je vindt ze overal ter wereld. Ontzettend belangrijk omdat ze onder andere veel van de zuurstof op aarde maken, hét voedselbestanddeel van de oceaan vormen, energie leveren, en onze ecosystemen in evenwicht brengen.

Zowel in het lager als het secundair onderwijs kan je met de website van PlaneetZee aan de slag met één van de vele toepassingen van algen.

Meer weten?

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!