Ontvangststation op watertoren Wenduine helpt migratie vleermuizen in kaart te brengen

De watertoren van Wenduine met het ontvangststation van LifeWatch
VLIZ | Benito Dewaegemaeker

Om vleermuizen over grote afstanden te volgen en hen beter te kunnen beschermen op hun trekroute, installeerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in samenwerking met de gemeente De Haan en Bionet natuuronderzoek een nieuw ontvangststation op de watertoren van Wenduine.

Wist je dat er vleermuizen voorkomen aan onze kust? Meer nog, sommige vleermuispopulaties leggen grote afstanden af (soms tot wel 1500 km) en kunnen daarbij zelfs de Noordzee overvliegen, richting de Britse eilanden en vice versa.

Dankzij het ontvangststation op de watertoren in Wenduine kunnen onderzoekers de migratie beter in kaart brengen. Het station pikt radiosignalen op van kleine zendertjes die op de vleermuizen zijn aangebracht. Telkens een gezenderde vleermuis het station passeert, vangen de antennes een signaal op, waardoor de onderzoekers de whereabouts van de vleermuizen kunnen opvolgen. De zendertjes zijn zeer licht en kunnen ook gebruikt worden om zangvogels en grotere insecten te volgen.

De antennes van het station bevinden zich hoog op de watertoren om het ontvangstbereik te verhogen tot enkele kilometers.

Het ontvangststation in Wenduine is een van drie stations langs de Belgische kust, en sluit aan bij een breder Europees en internationaal infrastructuurnetwerk (MOTUS Wildlife Tracking network).

Het onderzoek naar migrerende vleermuizen langs de Noordzeekust kadert binnen het Belgische LifeWatch Marien Observatorium, uitgebouwd door het VLIZ.

Meer over het Motus Wildlife Tracking System

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!