VLIZ-jaarboek blikt terug op 2021

Het VLIZ-jaarboek 2021
VLIZ

Het VLIZ-jaarboek geeft een overzicht van de hoogtepunten van 2021 en blikt terug op de werking van het instituut ten dienste van het zeewetenschappelijk onderzoek, beleidsverantwoordelijken, de industrie, educatoren, en het brede publiek. Via performantie-indicatoren (KPI’s), heel wat cijfermateriaal, en verschillende oplijstingen tracht het VLIZ zo transparant als mogelijk te zijn over de algehele werking.

Eind 2021 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe beheersovereenkomst goed met het VLIZ voor de periode 2022-2026. In deze beheerperiode zal het VLIZ zijn huidige activiteiten continueren en versterkt inzetten op onderzoek op het raakvlak van klimaat, oceaan en biodiversiteit.

Naast de goedkeuring van de nieuwe beheersovereenkomst, kon het onderzoeksinstituut in 2021 nog heel wat andere realisaties optekenen. Zo ging op 1 januari het ‘Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling’ van de Verenigde Naties officieel van start en het Wereldregister van Mariene Soorten (WoRMS) is het eerste VLIZ-initiatief dat formeel erkenning kreeg als ‘Ocean Decade’-actie. Het VLIZ versterkte het afgelopen jaar ook de interacties binnen het Vlaamse mariene wetenschaps- en innovatie-ecosysteem, dat zowel actoren uit de Vlaamse kennisinstellingen als uit de bedrijfswereld omvat.

Verder ontplooide VLIZ zijn Marine Robotics Centre tot een kennishub voor ‘marine autonomous systems’, zette het instituut zijn voortrekkersrol op het gebied van mariene burgerwetenschap, zowel op lokaal als internationaal niveau, in de verf, en bezochten heel wat prominenten het Marien Station Oostende. Deze en meer verwezenlijking van het VLIZ in 2021 zijn gebundeld in de sectie ‘Hoogtepunten’ van het jaarboek.

Zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige versie van het jaarboek kan digitaal (pdf) geraadpleegd worden via de VLIZ-website.

Bekijk het VLIZ-jaarboek 2021

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!