De onbekende zee - het belang van de oceaan voor mens en planeet

We weten intussen meer over het oppervlak van Mars dan over onze eigen diepzeebodem. Toch begint de oceaan langzaam zijn geheimen prijs te geven. Jan Mees – algemeen directeur van het VLIZ – en Colin Janssen – professor UGent – maken in hun boek de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegankelijk voor iedereen. Alleen omdat hij de helft van onze zuurstof produceert, de aarde afkoelt en een kwart van onze koolstofuitstoot opslaat, is de oceaan een stille bondgenoot in onze strijd tegen de klimaatverandering. Iets wat hoogtijd meer aandacht verdient. Want de oceaan staat onder een enorme druk. Niet alleen door klimaatverandering, maar ook door overbevissing en vervuiling.

Oceaanwetenschappers Jan Mees en Colin Janssen nemen je in hun boek mee op een reis langs koralen en kelpwouden, fascinerende diepzeedieren en nuttige microben. Ze willen de lezer, aan de hand van verhalen, onderdompelen in de verborgen pracht en complexe werking van de oceaan. Maar ook hoezeer die onder druk staat door klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. De auteurs leggen uit dat hierdoor niet alleen de kwetsbare fauna en flora bedreigd zijn, maar ook wij als mens.

Het boek is geschreven vanuit de recentste wetenschappelijke inzichten en wil die toegankelijk maken voor iedereen die interesse heeft in de fascinerende wereld die begint aan onze kust. De auteurs willen met hun publicatie ook aantonen dat de strijd voor een gezonde oceaan nog niet verloren is en oplossingen aanbieden om de problemen het hoofd te bieden. Technologische revoluties bieden hoop, als we op tijd in actie komen. Want het is nu of nooit voor de oceaan.

Uitgegeven door Academia Press en bekrijgbaar als paperback (24,99 Euro) en e-book (13,99 Euro). ISBN 978-94-014-9137-2. 300 pagina’s.
 


cover van De Onbekende Zee
Academia Press
Te koop via de uitgever of in de boekhandel

Podcast en muzieklijst

Beluister de VRT-podcast Voorproevers “De geheimen van de diepzee ontsluierd” (17.10.2023), waarbij Jan Mees te gast was bij weervrouw Jacotte Brokken

Bij het boek en de podcast hoort ook een Spotify playlist "De Onbekende Zee", waar je suggesties kan doen met nummers die rond zee en kust(wetenschap) draaien.
 


podcast en playlist De Onbekende Zee

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!