Duik in de wereld van micro- en nanoplastics!

Microplastics opname
YRABOTA | shutterstock

Wist je dat deze kleine deeltjes plastic overal in te vinden zijn? Van in onze appels tot het zout op onze frietjes, in onze verzorgingsproducten, tot zelfs in ons drinkwater en de lucht die we inademen! We slikken ze in. We ademen ze in. En we smeren ze op onze huid. Maar wat is nu eigenlijk hun impact op onze gezondheid en ons milieu? Dat lees je in de nieuwste beleidsinformerende nota door het Blue Growth Research Lab van de Universiteit Gent.

De auteurs geven een mooi overzicht van alle wetenschappelijk kennis rond micro- en nanoplastics. Je leest er in welke mate ze in verschillende voedinsgproducten, drinkwater en de lucht zitten. Ze trachten ook een beoordeling te maken van hoeveel we er als mens van binnenkrijgen via diverse innameroutes, en welke impact ze hebben op de menselijke gezondheid.

Een uitgebreide Nederlandse samenvatting kan je lezen op website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. Het volledige rapport is er ook vrij downloadbaar als pdf.

Nieuwsgierig naar meer?

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!