Herstel van platte oesterriffen in Belgische wateren: goed voor natuur én aquacultuur

Belgian Flat Oyster Day
Wouter Lengkeek, Bureau Waardenburg

Platte oesters zijn virtueel uitgestorven in het Belgisch deel van de Noordzee. Toch biedt het herstel van de oesterriffen heel wat perspectief, zowel voor natuurbehoud als aquacultuur. De eerste (online) Belgian Flat Oyster Day van 24 november nodigt de platte oesterscene in België uit voor een overzicht van kennis over en lopende lokale initiatieven met de soort.  

De platte oester (Ostrea edulis) is een iconische soort die ooit overvloedig aanwezig was in de Europese zeeën, zo ook in de Belgische wateren. De soort vormde er uitgebreide riffen waarrond een diverse gemeenschap van mariene organismen te vinden was. Maar platte oesters zijn ook lekker! Eind 19de eeuw al waren de lokale populaties drastisch uitgedund door overbevissing. De uitbraak van ziekten deed de soort in de 20ste eeuw helemaal de das om.

Zowel vanuit het oogpunt van natuurherstel als vanuit aquacultuur is er grote belangstelling voor de terugkeer van platte oesterriffen. Op dinsdag 24 november 2020 organiseren het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), de Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) samen een eerste (online) studiedag rond deze soort. Je krijgt er een overzicht van de kennis over het herstel en aquacultuur van de soort, en inkijk in enkele lopende lokale initiatieven.

Programma en inschrijven (tem 19 november)

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!