Herbekijk: kuststeden beschermen tegen zeespiegelstijging door samen te werken met natuur

SARCC panelgesprek
SARCC

Op 18 november laatstleden organiseerde de Vlaamse overheid een online event waar experten dieper ingingen op de voordelen van het inzetten van natuurlijke maatregelen – de zogenaamde Nature Based Solutions – bij het beschermen van onze Vlaamse kuststeden tegen de stijgende zeespiegel. Om nog meer lokale beleidsmakers, politici, ambtenaren en kustbewoners te bereiken, plaatsten de organisatoren de informatieve introductievideo’s en het panelgesprek met experten online. Te herbekijken vanuit jouw luie zetel.

Het webinar van 18 november was een inspirerende sessie voor deelnemers zonder specifieke voorkennis over de klimaatuitdagingen aan onze kust. Volgende vragen werden behandeld: Welke uitdagingen stellen zich in de kustzone als gevolg van de klimaatverandering? Wat zijn natuurgerichte oplossingen en hoe kunnen ze helpen om de klimaatuitdagingen aan te gaan? Wat kunnen we leren uit het verleden?

Een panel van 3 experten – Patrick Meire (UAntwerpen), Peter Van Besien (Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust) en Garry Momber (Maritime Archeology Trust) – gingen hierover met elkaar in gesprek. Om deelnemers op voorhand te informeren over een rist onderwerpen, staken uiteenlopende experten interessante introductievideo’s in elkaar. Deze zijn nu, samen met de opname van het panelgesprek, beschikbaar op de website van het SARCC-project.

Vanuit T.OP Kustzone participeert het Departement Omgeving, samen met het agentschap Maritieme dienstverlening en Kust (MDK) in het 2 Zeeën Interreg-project Sustainable And Resilient Coastal Cities (SARCC). Samen met partners in UK, Frankrijk en Nederland proberen ze te begrijpen voor welke uitdaging de kussteden in de Noordzeeregio staan bij een stijgende zeespiegelstijging. De provincie West-Vlaanderen en het VLIZ zijn ‘observer partners’ in dit project.

Herbekijk de informatieve introvideo’s en panelgesprek (Nederlands/Engels)

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!