Brochure toont kracht Vlaamse mariene kennis- en innovatielandschap

kaft brochure Gearing up our µbluen knowledge
VLIZ, DBC & EWI

2021 is het startjaar van het door de VN uitgeroepen Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (UNDOSS: 2021-2030). Ter gelegenheid hiervan lanceren het VLIZ, de Blauwe Cluster en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie een brochure die de kracht, de diversiteit en de potenties van het Vlaamse kennis- en innovatielandschap demonstreert. In het 26 pagina's tellende, mooi vormgegeven document lees je hoe Vlaanderen inzet op de zee om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen. En hoe Vlaamse mariene topwetenschap een blauwe en duurzame industriële revolutie mogelijk maakt.

“Vlaanderen huisvest een beloftevolle blauwe economie en de Vlaamse mariene kennis behoort tot de absolute wereldtop. Daarom investeert de Vlaamse regering fors in innovatieprojecten op zee,” zegt Vlaams minister van Economie, Innovatie, Landbouw en Visserij Hilde Crevits.

In haar speech op de VLIZ Marine Science Day van 3 maart 2021 spoorde ze dan ook de deelnemende studenten en jonge onderzoekers op om te kiezen voor een job in de blauwe economie. Omdat hun vaardigheden en kennis de komende tien jaar zeer noodzakelijk zullen zijn voor de blauwe en duurzame industriële revolutie.

Minister Crevits benadrukt het belang van marien en maritiem onderzoek in Vlaanderen en van noodzakelijke samenwerkingen om de transitie op zee mogelijk te maken. “Of het nu gaat over de kennis over offshore energie of over innovaties zoals autonoom varende platformen en robotica, Vlaanderen heeft veel sterke troeven. Om die reden investeert de Vlaamse regering fors in innovatieprojecten op zee.”

De blauwe economie vertegenwoordigt in Vlaanderen 154.000 voltijdse jobs en meer dan 5% van het Vlaamse binnenlands product. Wat betreft omvang is het gelijkwaardig aan de voedingsindustrie. Daarnaast is Vlaanderen en haar aangrenzende Noordzee een van de drukst bevaren regio’s ter wereld. Die laatste, in combinatie met een hoge bevolkingsdichtheid, grote ruimteclaims, stevige uitdagingen (zoals kustbescherming) en een degelijke kwaliteit van onderwijs en onderzoek maakt van Vlaanderen een waar ‘Living Lab’. 

Ter gelegenheid van de VLIZ Marine Science Day 2021 lanceren het VLIZ, de Blauwe Cluster en het departement Economie, Wetenschap en Innovatie een nieuwe brochure die de kracht, de diversiteit en de potenties van het Vlaamse innovatielandschap demonstreert. En documenteert hoe Vlaanderen de zee inzet om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

De 26 pagina's tellende brochure 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' is als pdf te downloaden via de VLIZ-website.

Download de brochure als pdf

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!