Gratis expo 'Fossielen uit de Noordzee' in Duinpanne

Ammoniet - Shutterstock
Shutterstock

Wist je dat Knokke een goede vindplaats is voor fossiele haaientanden? En dat er bij zandopspuitingen met zand uit de Noordzee veel mammoetfossielen worden gevonden? Ben je benieuwd welke fossiele schelpen bij ons op het strand en in de kuststreek te vinden zijn? Deze en andere zaken kom je te weten op de tijdelijke expo in de Duinpanne. Deze is gratis te bezoeken tot en met 20 juni 2021.

Tijdens de laatste ijstijd zakte de zeespiegel zodanig dat de Noordzee een toendra- en steppevlakte werd. Deze vlakte werd naast de prehistorische mens ook door sabeltandtijgers en kuddes mammoeten bevolkt. Op heden ligt er op de bodem van de Noordzee een schat aan fossielen van de fauna die toen op het vasteland leefde.

De vereniging 'Guapo Team Belgium' verzamelde doorheen de jaren honderden fossielen. In het provinciaal bezoekerscentrum in De Panne kan je tijdelijk een deeltje van deze collectie bewonderen, aangevuld met een bijzondere collectie schelpen van De Strandwerkgroep en een fossiele schelpencollectie van Natuurpunt Knokke. De tentoonstelling wordt vanaf de paasvakantie uitgebreid met fossielen van Megalodon, Mosasaurus en Ichtyosaurus.

Op de expo kom je meer te weten over de ouderdom en vindplaats van deze vondsten, en leer je van welk dier ze afkomstig zijn. Je krijgt ook heel wat tips om zelf een fossielenexcursie te organiseren.

Meer info om de expo te bezoeken

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!