Onze kust vanuit de lucht tijdens zomer van de vrijheid in 1945

De Haan 4 augustus 1945
US National Archives

Net na de tweede wereldoorlog vloog een Amerikaans verkenningsvliegtuig op een zonnige zomerdag van Knokke tot De Panne, en maakte het haarscherpe luchtfoto’s van heel onze kust. Tijdens die ‘zomer van de vrijheid’ zie je de lokale mensen alweer baden en zandkastelen bouwen op het strand tussen de vele littekens van de oorlog. Het volledige panorama van 50 meter foto’s is nu gebundeld in een prachtige hardcover uitgave. Met 800 hotspots verklaard door experten ter zake die je een unieke kijk bieden op de Atlantikwall en kusterfgoed.

Auteurs Birger Stichelbaut en Wouter Gheyke – beiden archeologen aan de Universiteit Gent – ontdekten de filmrol met de unieke foto’s in de US National Archives in Maryland (V.S.). Samen met de conservator van Raversyde en co-auteur Mathieu de Meyer helpen ze je om de Atlantikwall en de vele littekens van de oorlog op de foto’s thuis te wijzen. De fotoreeks, is ook een uitzonderlijk tijdsdocument van de toenmalige bebouwing aan de kust, in de overgangstijd tussen elitair en massatoerisme. Co-auteur Jeroen Cornilly schreef speciaal voor dit boek het verhaal van 100 jaar kusttoerisme en wijst je naar de interessante kustarchitectuur van dat moment.

Het boek is een samenwerking van Raversyde van de Provincie West-Vlaanderen, met de vakgroep Archeologie van de UGent en TIJDSBEELD Uitgeverij. Het boek is o.a. te verkrijgen in de shops van de provinciale bezoekerscentra Raversyde, Duinpanne, Het Zwin, Tolhuis en de provinciale webshop.

 De Kust. 4 augustus 1945. De Zomer van de vrijheid.
 Birger Stichelbaut, Wouter Gheyle, Jeroen Cornilly, Mathieu de Meyer
 Hardcover uitgave; 38x30 cm; 264 bladzijden
 Kostprijs: 59,90 euro
 ISBN 978 94 9088 032 3

Te koop via de provinciale webshop

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!