'Verdwenen Zwinhavens' brengt archeologisch onderzoek tot leven met virtual reality

VR kijker Brugge
Timescope

Neem je fiets en maak een tocht in de streek rond Brugge, Damme en Sluis. Dankzij virtual reality-kijkers langs het parcours en een hoogtechnologische tentoonstelling in het Zwin Natuur Park ontdek je hoe de Zwinstreek en de havens Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge er vele eeuwen geleden uitzagen in volle bedrijvigheid. De archeologen van de Universiteit Gent doen al jarenlang onderzoek in dit landschap en delen nu hun kennis. 

In de middeleeuwen is Brugge – en bij uitbreiding heel Vlaanderen – groot geworden door zijn verbinding met de zee. Internationale handelsschepen liepen via de Noordzee de Zwingeul binnen. Via Sluis voeren ze langs Sint-Anna-ter Muiden, Hoeke en Monnikerede tot in Damme. Daar werden de goederen overgeladen en tot in Brugge gebracht met kleinere schepen. Samen met de goederen, bracht de handel mensen en gedachten Vlaanderen binnen en buiten. De Zwingeul verzandde echter, en de Zwinhavens verdwenen. Althans boven de grond…  

Op basis van het innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent worden de Zwinhavens nu virtueel terug tot leven gewekt in een belevingsexpo en fietsroute. De expo kan je bezoeken tot en met de herfstvakantie. De fietsroute en de VR kijkers blijven tot in 2023 bestaan.


VR kijkers
Westtoer

Via een webapp kan je de fietsroute volgen op je smartphone en krijg je onderweg meldingen met boeiende archeologische weetjes. Maar ook vanuit je luie zetel kan je de info van de app bekijken. Beschikbaar in 4 talen. 

De archeologen van de Universiteit Gent doen al jarenlang onderzoek in dit landschap en delen hun kennis. In de app leer je de relicten in het landschap lezen, voorwerpen en gebeurtenissen uit de Zwinstreek in die tijd. Van kruiken uit verre regionen die hier werden opgegraven, over zeeslagen tot balaststenen.

Alles over de fietsroute en de expo

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!