Verdiep je in de traditie van strandcabines aan de Vlaamse kust

Badkarren op strand van Blankenberge voor WOI
A. Scheers - Collectie Jérôme Storme, Archief Gent | Beeldbank Kustergfoed

Eind maart was het weer zover: de strandcabines werden uit hun winteropslagplaatsen aangesleept. In een of meedere rijen staan ze ondertussen terug op de strook strand voor de dijk of duin, en dat in alle kustgemeentes. De erfgoedcel Kusterfgoed verdiepte zich in de traditie van strandcabines aan de Vlaamse kust en verzamelde foto’s, herinneringen en verhalen. De geschiedenis en de mooiste beelden en verhalen zitten gebundeld in de mooie brochure ‘Zicht op zee – De strandcabine’.

Op een zomerse dag aan zee kan je er niet omheen: de strandcabines. Zij aan zij, rij na rij staan ze in het mulle zand aan onze kustlijn. Al 200 jaar maken strandgangers gebruik van een badkar of strandcabine, in rijdende of stilstaande vorm. De cabine is onlosmakelijk verbonden met onze kust. Het is een baken van rust, een broodnodige opslagruimte of een gezellige plek om samen te zijn met vrienden en familie. De tradities die aan strandcabines vasthangen zijn immaterieel cultureel erfgoed, typisch voor onze kust. Daarom ging Erfgoedcel Kusterfgoed met het thema aan de slag.
 


cover brochure Zicht op Zee - De Strandcabine
Kusterfgoed

De erfgoedcel Kusterfgoed stapte in de teletijdcabine en verdiepte zich in de geschiedenis ervan. Cabineverhuurders en -gebruikers werden geïnterviewd. Om het verhaal een gezicht te geven gingen ze ook op zoek naar beelden en foto’s uit het heden en verleden.

De publicatie ‘Zicht op zee – De strandcabine’ is gratis verkrijgbaar in bibliotheken en de toeristische infopunten van Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge en bij de erfgoedcel op de InnovOcean Campus. Het boekje is ook online raadpleegbaar.

Met de publicatie gaan ook enkele publieksacties gepaard. Verwacht je deze zomer aan vertelmomenten, een virtuele tentoonstelling of een leuke gadget die je binnentrekt in de verhalen. Houd de website en sociale media van Kusterfgoed in de gaten!

Lees de verhalen en interviews met baigneurs en cabinehuurders

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!