Overzicht actuele inzichten rond zuurstof in de oceaan

uitndoging EMB webinar Ocean Oxygen
Unplash | Krystian Tambur

Wetenschappelijke experts binnen de schoot van de European Marine Board leggen alle actuele kennis bijeen over zuurstofprocessen in de oceaan en lanceren op 16 juni een Future Science Brief rond het thema via een online webinar. Welke rol speelt de oceaan in de zuurstof die we inademen? Wat met het dreigende zuurstoftekort in de oceaan bij het opwarmen van de aarde?   

Op 13 juni 2023 (14:00-15:30) organiseert de European Marine Board (EMB) een online webinar om de Future Science Brief nr.10 te presenteren: ‘Ocean oxygen: the role of the Ocean in the oxygen we breathe and the threat of deoxygenation’. In anderhalf uur worden het document en de belangrijkste boodschappen gepresenteerd, gevolgd door een paneldiscussie met gelegenheid voor vragen van het publiek.

Je maakt er kennis met Marilaure Gregoire (University Liege) en Andreas Oschlies (GEOMAR, Duitsland), de twee voorzitters van de EMB-werkgroep ‘Ocean Oxygen’, die een jaar lang met een panel van experts aan het overzicht werkten. Ze geven een holistisch overzicht over de zuurstofprocessen in de oceaan – inclusief hoe de aarde ooit zuurstofrijk werd, de moderne zuurstofcyclus, het probleem van de huidige zuurstofloosheid in de oceaan en methoden om zuurstof in de oceaan te bestuderen. Het rapport bekijkt ook de meest recente wetenschap achter de vaak gebruikte zin in Oceaangeletterdheid en mariene wetenschapscommunicatie "Elke tweede adem die we nemen, is afkomstig uit de oceaan". Wat is ervan aan?

Het secretariaat van de European Marine Board (EMB) is gehuisvest in de InnovOcean Campus in Oostende. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) vertegenwoordigt het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) in deze Europese denktank voor mariene wetenschappen, en maakt ook deel uit de het EMB Communication Panel.

Alles over de agenda en hoe registreren

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!