Wereldwijde gemeenschap visonderzoekers bijeen in Tervuren

FishBase consortium
WorldFish

Op 4 september 2023 organiseert het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika het jaarlijkse FishBase/SeaLifeBase symposium. De databanken FishBase (www.fishbase.org) en SeaLifeBase (www.sealifebase.org) verzamelen op een encyclopische manier alle biodiversiteitsgegevens over zoet- en zoutwaterorganismen, en zijn wereldwijd vaak geconsulteerde informatieplatformen. Iedereen met interesse in vissen is welkom op dit event in Tervuren, waar wetenschappers resultaten presenteren in een breed scala aan studies over vissen en aquatische organismen: van de lokale tot de mondiale schaal, van morfologie tot genetica, van fundamenteel tot toegepast onderzoek, van gebieden met weinig gegevens tot gebieden met veel gegevens, van databases tot modellen. Je kan live deelnemen of online meevolgen.

Ben je op zoek naar waar een zoet- of zoutwatervis precies voorkomt? Hoe groot de vrouwtjes worden of wanneer ze eieren leggen? Hoeveel en hoe de hun bestanden bevist worden? Hoe de soort genoemd wordt in een andere taal? Alsook foto’s en referenties over dit alles? Dan kun je vanouds het online informatiesysteem FishBase raadplegen. Recenter ging hetzelfde consortium ook van start om een vergelijkbaar systeem op te bouwen voor alle organismen die in water leven: SeaLifeBase (hoewel dat momenteel nog wat in zijn kinderschoenen staat).

Op het FishBase/SeaLifeBase symposium maak je niet alleen kennis met de resultaten van studies die gebruik maken van deze systemen. Ook de nieuwste inzichten om deze informatiesystemen nog bruikbaarder en toegankelijker te maken, passeren die dag de revue. Zelf kan je je eigen onderzoek voorstellen en een abstract indienen voor 13 augustus.

Fishbase is in 1990 opgestart door WorldFish, in samenwerking met FAO (Food and Agriculture Organization) en andere partners. Sinds 2000 wordt Fishbase beheerd door het FishBase Consortium, dat bestaat uit wereldwijd gerenommeerde musea, universiteiten en NGO's. Zo ook het Afrika Museum in Tervuren. FishBase is tevens gekoppeld aan vele andere databanken. Zo is er een duidelijke link met het World Register of Marine Species (van LifeWatch), waarbij FishBase de bron is van de namen voor alle vissoorten in www.marinespecies.org.

Hoe abstract indienen of registreren voor het symposium?

FishBase SeaLifeBase content 2006
WorldFish

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!