In de tijdelijke expo, die loopt van 28 oktober 2023 t.e.m. 10 mei 2024 in De Panne, duik je naar de donkerste hoeken van de Noordzee op zoek naar de meest vreemde zeebeesten. Want biodiversiteit in de Noordzee is zo veel meer dan een grijze garnaal, mossel of zeetong. Ga nadien ook zelf op zoek naar Noordzeedieren en hun sporen op het strand. Maak een foto en doe mee aan onze fotowedstrijd!
Wie Noordzeeleven zegt, denkt al gauw aan de grijze garnaal, de mossel of de zeetong. Maar kende je al het levend geraamte, de doorschijnende zakpijp of het Michelinmannetje? De biodiversiteit in de Noordzee is immers enorm! Dat hebben we o.a. te danken aan de unieke biotopen van grindbedden tussen bijzondere zandbanken. Op de grindbodem kunnen oesters zich vasthechten en zo ontstaan heuse riffen die tal van soorten aantrekken.
Je duikt in de expo naar de donkerste hoeken van de Noordzee op zoek naar die vreemde zeebeesten. En je maakt kennis met de maanvis, de zeeduivel en zelfs een koraal uit de Noordzee. Je kan je ogen de kost geven in deze ‘freak show’ met als sterren een heilbot van 2 meter lang en een zeester met 6 armen.
Deze expo kwam tot stand in samenwerking met Gents Universiteitsmuseum en Nationaal Visserijmuseum. Ze is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum Duinpanne.
Fotowedstrijd en burgerwetenschap
Heb je zin om na je bezoek aan de expo zelf op zoek te gaan op het strand naar vreemde Noordzeedieren of hun sporen? Groot gelijk! Heb je iets interessants gevonden? Neem dan een scherpe foto en noteer de vindplaats, datum en uur van de vondst. Post de foto op de ‘online Noordzee-expo’. Zo maak je kan op het boek ‘In de diepte’ met prachtige beelden van duikexpedities in de Noordzee. Een vakjury (met de medewerking van het VLIZ) zal drie hoofdprijzen toewijzen aan de meest zeldzame vondsten. Deelnemen kan tot en met 12 mei 2024.
Hoeveel soorten in de Noordzee?
Ontdek zelf hoeveel soorten er in de Belgische Noordzee leven op het Belgisch Register voor Mariene Soorten – BeRMS. Deze set van gegevens is een onderdeel van het wereldwijde register World register of Marine Speies - WoRMS.