Wat doet de omgeving met ons mentaal welzijn? Het project ‘Uitzicht’ biedt inzicht

Uitzicht
Uitzicht.org

Meer dan ooit kampen we met mentale problemen, stress en vermoeidheid. De oorzaken zijn zeer divers, maar vaak gerelateerd aan onze jachtige levensstijl. Wat het effect is van de omgeving op onze mentale gezondheid is onduidelijk. Daarom starten onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Universiteit Gent het project ‘Uitzicht’. Bedoeling is om met een virtual reality experiment het effect van de omgeving op onze emoties, cognitief functioneren en ons zenuwstelsel in kaart te brengen. Voor dit experiment worden Nederlandstalige kandidaten tussen 18 en 65 jaar gezocht.

Volgens een gezondheidsenquête van Sciensano in 2018 kampt 33% van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar met mentale problemen. Bovendien oefenden de coronamaatregelen van het afgelopen jaar extra druk uit. Mentale problemen gaan meestal gepaard met stress en geestelijke vermoeidheid. Als deze symptomen lang aanhouden (bv. bij chronische stress) kunnen er zich mentale stoornissen ontwikkelen, zoals depressie, burn-out of angststoornissen. Mentale problemen kunnen ook aanleiding geven tot fysieke klachten. Klachten zoals een versnelde hartslag en ademhaling, hogere bloeddruk, gewijzigde lichaamstemperatuur, spier-, en hoofdpijn zijn op langere termijn nefast voor een goede gezondheid en levenskwaliteit.

De oorzaken van mentale problemen zijn zeer divers en vaak gerelateerd aan onze drukke levensstijl. Wat het effect is van de omgeving op onze mentale gezondheid is echter nog onduidelijk. Er zijn wel indicaties. Zo zou de omgeving een invloed hebben op onze emoties, cognitieve functies, en de activiteit van ons zenuwstelsel. Om het effect van de omgeving in kaart te brengen, lanceren onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Universiteit Gent nu een experiment op basis van virtual reality, diverse vragenlijsten en fysiologische metingen.

Tijdens het experiment worden de geselecteerde deelnemers blootgesteld aan een virtual reality omgeving. Vóór, tijdens en na deze blootstelling meten de onderzoekers de emoties, het cognitief functioneren en de zenuwstelselactiviteit van de deelnemers. Therapeuten en omgevingsplanners kunnen deze data nuttig inzetten om onze mentale gezondheid te bevorderen. De deelnemers van hun kant doen via het VR-experiment een unieke ervaring op, en komen meer te weten over hoe de omgeving hun mentale gezondheid mee bepaalt.

Nederlandstalige Vlamingen tussen 18 en 65 jaar oud kunnen deelnemen aan dit VR-experiment door zich kandidaat te stellen. Bij selectie krijgen ze een uitnodiging tot het experiment. De afnames vinden plaats in Gent en Oostende tussen juni en oktober 2021 en nemen ongeveer 2 uur in beslag. Meer informatie over het onderzoek en deelname vind je hier.

Deze VR-studie kadert binnen ‘Uitzicht’, een project dat de relatie tussen de omgeving en onze mentale gezondheid onderzoekt. Binnen ‘Uitzicht’ verzamelen wetenschappers informatie die enerzijds aanleiding kan geven tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën, en anderzijds nuttig is voor landschapsplanners bij het optimaal inrichten van onze omgeving en het verhogen van de mentale gezondheid. Uitzicht is een samenwerking tussen Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Hasselt en VLIZ.

Referenties:

Meer info over het project 'Uitzicht'

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!