Globaal model traceert de oorsprong van zwerfvuil op stranden

World's Ocean Litter
Florida State University

Waar drijft zwerfvuil naartoe op zee? En waar komt het aangespoelde zwerfvuil op het strand eigenlijk vandaan? Een nieuw globaal virtueel model kan individuele landen en de internationale gemeenschap helpen dit afval te traceren en het probleem aan te pakken.

Onderzoekers van de Florida State University ontwikkelden een globaal model en animatie voor het monitoren van zwerfvuil in zee. Doel is om beter te begrijpen waar het zwerfvuil terechtkomt als het eenmaal in de oceaan is beland. De Verenigde Naties, die dit onderzoek financierden, proberen de impact van verkeerd terecht gekomen plastic afval te verminderen. Dit nieuwe virtuele hulpmiddel kan beleidmakers beter informeren, en lijkt een belangrijk instrument voor individuele landen en de internationale gemeenschap bij het ontwikkelen van plannen om het probleem aan te pakken.

Data per land beschikbaar

Het model geeft je ook de cijfers voor individuele landen. Klik hiervoor op de kaart op het land naar keuze. Volgens het model blijkt dat van de 30 ton afval die door Belgische inbreng in zee terecht kwam in de periode 2010-2020, iets minder dan de helft (45%) eindigde in de oceaan. De andere helft (54%) spoelde aan op de stranden van vooral Duitsland, Denemarken, Nederland en Noorwegen. Het afval dat aanspoelt op Vlaamse stranden blijkt dan weer vooral afkomstig uit Nederland, Haïti en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk de animatie en de nationale cijfers

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!