Batterij Aachen wint prestigieuze Europese erfgoedprijs. Met jouw hulp ook de publieksprijs?

Batterij Aachen - Atlantikwall Raversyde
Exponanza

Batterij Aachen op het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende won eerder dit jaar de prestigieuze erfgoedprijs ‘European Heritage Europa Nostra Awards 2022’ als uitmuntend initiatief op het gebied van erfgoedbehoud. Zo komt deze site ook in aanmerking om de publieksprijs te winnen. Stem je Batterij Aachen – waarvan we niet goed beseffen hoe uniek deze toegankelijke brok erfgoed in onze achtertuin wel is – mee tot winnaar? Stemmen kan nog tot 11 september 2022.

Batterij Aachen is de enige Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog waarvan nog voldoende overblijft om de structuur ervan te kunnen begrijpen. Daarom is de restauratie, het herstel en de herbestemming van deze site op het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde van zo een groot belang. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Batterij Aachen hergebruikt als onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de westkust van Europa.

Tijdens het restauratieproject van Batterij Aachen – sinds 2019 terug publiek toegankelijk – maakte men van een verzameling moeilijk te interpreteren WOI-bunkers, geschutsopstellingen en artefacten een goed leesbare en goed toegankelijke erfgoedsite, die daarenboven mooi geïntegreerd is in het omliggende duinlandschap. De visualisatie van de Grote Oorlog en de menselijke verhalen versterken daarenboven de bezoekerservaring.

Zeker een reden om deze mooie erfgoedsite eens (opnieuw) te vereren met een bezoek. Meer praktische info.

Het restauratieproject bleef de jury van de European Herritage Europa Nostra Awards niet onbewogen: Batterij Aachen viel dit jaar in de prijzen als een van de 30 winnaars. Het project maakt daarmee ook kans op de publieksprijs. Stem je ook mee voor Batterij Aachen?

Stemmen voor de publikesprijs kan nog tot 11 september 2022

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!