De verdronken processie en ballades van Testerep

Verdronken balades en processie van Testerep
TGVGVR

Ooit lag er voor de Belgische kust een eiland: Testerep. Van Oostende aan de ene kant tot Westende aan de andere. Tot de mensen kwamen, Testerep bebouwden, de bomen kapten en het onvermijdelijk ten prooi kwam van de golven tijdens de Sint-Vincentiusstorm van 1394. Het eiland, de dorpen, schepen en mensen verzonken voor eeuwig in zee. Het onderzoeksproject Testerep voert de komende 4 jaar intensief archeologisch onderzoek naar de geschiedenis van het eiland. Het theatergezelschap Vagevuur vond erin de inspiratie voor een schrijfmarathon, een voorstelling en processies in Oostende, Roeselare, Gent, Brussel en Leuven.

Theatervoorstelling en schooltrajecten

Vijf acteurs van theatergezelschap Vagevuur spelen en zingen zich tijdens de voorstelling ‘De verdronken ballades van Testerep’ de ziel uit het lijf om Testerep boven water te houden. Het publiek bepaalt door de combinatie van liederen en scènes mee het verloop van de voorstelling, en zo ook het lot van het eiland. De voorstelling kwam er met inbreng van meer dan 40 vloedschrijvers, meeschrijvend op drijvende vlotten tijdens de schrijfmarathon van Theater aan Zee 2022. Na de première op 1 december 2022 in De Grote Post in Oostende, toert het gezelschap in meerdere theaterzalen in Vlaanderen.

Bij de voorstelling hoort ook een schooltraject voor leerlingen. Ze worden aan de hand van installaties en workshops aangezet om mee na te denken over de keuzes die we maken, met het Testerep-verhaal als spiegel.

Check de speeldata en -locaties

Processie van Testerep

TGVGVR organiseert ook de eigenzinnige en mythische ‘Processies van Testerep’ in Oostende, Roeselare, Gent, Brussel en Leuven. Tijdens die theatrale wandelingen van ongeveer 12 kilometer worden op gezette tijden liederen gebracht. Ook jij kan mee zingen en stappen in deze unieke theatrale en muzikale optocht! Inschrijven kan individueel of in groep (bv als koor). Je engageert je voor een weekend dat bestaat uit een repetitiedag en de dag waarop de processie uitloopt.

Zing je mee het verdronken eiland uit de zee?

Opgravingen naar Testerep

De komende vier jaar zet het onderzoeksproject Testerep een intensief archeologisch onderzoek op naar de geschiedenis van Testerep. Met opgravingen op land en op zee proberen de wetenschappers van VUB, VLIZ, KU Leuven en Howest meer zicht te krijgen op het leven op en de teloorgang van het deels verdronken eiland. De artistieke ploeg van TG Vagevuur werkt intensief samen met deze onderzoekers, zowel in functie van de voorstelling zelf als in functie van omkaderende projecten.

Meer info op www.testerep-project.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!