Kijkboek: Oostende rond 1850

boek Oostende rond 1850
Uit: Album d’Ostende (1841)

Oostendenaar Luc Wittevrongel bracht in eigen beheer een kijkboek uit met reproducties van een 50-tal zeldzame, 170 jaar oude litho’s die nauwgezet illustreren hoe de stad Oostende rond 1850 werd afgebeeld – in een tijd voordat de fotografie de beeldvorming ging domineren.

– FONS VERHEYDE

Het is geen geheim dat in de 19de eeuw de fotografie aan belang toenam vanaf 1860. Wat minder bekend is, is dat enkele decennia ervoor al een aanzet werd gegeven voor andere visuele druktechnieken. Voor het de beurt was aan de zogenaamde ‘heliogravure’, zou de eerst nog de ‘lithografie’ enkele tientallen jaren de plak zwaaien tussen 1830 en 1860. Via deze techniek wordt een geïnkte tekening overgebracht op papier met een pers. En dit papier kan natuurlijk meerdere keren gedrukt worden.

Verschillende kunstschilders, tekenaars, karikaturisten, lithografen en drukkers maakten er een sport van om zogenaamde ‘Albums’ uit te geven. Hierbij maakte men een compilatie van verschillende lithografieën en tekeningen omtrent een bepaald thema. Éen van die thema’s in onze streek was de stad Oostende. De badplek werd steeds aantrekkelijker voor de elite. Zodoende was er dan ook een afzetmarkt voor dergelijke boeken. Sommigen noemden hun album dan ook letterlijk ‘Souvenir d’Ostende’.

Anno 2022 gaat Luc Writtevrongel met zijn boek op zoek naar een herwaarding voor de lithografie. Hij nam de afbeeldingen van vijf verschillende albums over, zij het na een lichte bewerking. Bovendien is er telkens een korte begeleidende tekst voorzien met informatie. Het boek is een zeer waardevolle aanvulling vanuit cultureel oogpunt, maar vormt ook een belangrijke (landschaps)historische bron voor de periode net voorafgaand aan de fotografie.

Het boek is te koop bij de auteur voor 30 euro (+ 5 euro portkost). Voor meer info en hoe te bestellen, contacteer luc.wittevrongel@skynet.be.

Afbeelding bovenaan: Lithografie van Louis-Joseph Ghémar en Eduard Manche op de Visserskaai, met vooraan een raderstoomboot; uit Album d’Ostende (1841).

VLIZ-bib

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!