Verdronken Oostende in podcast Universiteit van Vlaanderen

Middel
© Gemeente Middelkerke

Reconstructie 'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw)

Aflevering 496 van de podcast van de Universiteit van Vlaanderen is volledig gewijd aan het verdronken schiereiland Testerep met daarop het middeleeuwse Oostende. Waarom verdwenen volledige stukken land van Testerep onder de golven? Kwam dat door de stijgende zeespiegel of zat de mens er voor iets tussen? En volgen onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld opwarmt?

Landschapsarcheoloog dr. Soetkin Vervust (Maritime Cultures Research Institute, VUB) geeft tekst en uitleg bij het gevoerde onderzoek binnen project het Testerep: 5000 jaar kustevolutie.

Beluister de podcast

Het project 'TESTEREP: De evolutie van het Vlaamse kustlandschap (5000 BP-nu) - Testerep gereconstrueerd voor beleidsmakers en het brede publiek' is onderdeel van het Strategisch Basis Onderzoek (SBO) programma van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en loopt van 1 oktober 2021 tot 30 september 2025. Het is een samenwerking tussen de VUB, VLIZ, KULeuven en Howest - Digital Arts & Entertainment.

Wil je meer weten over het voormalige schiereiland Testerep en het onderzoeksproject? Neem dan zeker een kijkje op de projectwebsite.

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!