Verspreiding van PFAS vanuit zee?

zeeschuim
Pexels | Pixabay

Niet alleen in de Schelde en Westerschelde zit PFAS, ook aan de Noordzeekust worden hoge concentraties gemeten. De PFAS-vervuiling in zee lijkt zich te concentreren in het zeeschuim dat vervolgens op het land wordt geblazen. De Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht (VVOR) organiseert twee avonden waar expert Prof. Dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam uitleg geeft bij zijn onderzoeksresultaten en welke gevolgen dit heeft voor kustregio's.

De minuscule druppeltjes die vrijkomen uit zee (sea spray aerosolen) blijken een PFAS-concentratie te hebben die honderden tot duizenden keren hoger is dan in zeewater. De provincie Zeeland liet onderzoek uitvoeren naar de verspreiding van PFAS vanuit zee, en de gevolgen ervan voor de kustregio’s. In augustus-september 2022 liet ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) een meetcampagne uitvoeren op stalen verzameld aan de Belgische kust.

Is de PFAS-concentratie in de Belgische en Nederlandse kustgebieden vergelijkbaar? We vragen het aan Prof. Dr. Jacob de Boer, die in Nederland werkt aan onderzoek naar PFAS in zeeschuim. Hij komt zijn resultaten toelichten op de lezingenavonden VVOR-Ongeregeld in Gent op 14 maart en in Oostende op 27 april. Inschrijven (gratis) is verplicht.  

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!