EMODnet Open Conference 2023: mariene data voor een digitale en groene toekomst

EMODnet Open Conference 2023
EMODnet

Heb je recent nog eens de EMODnet central portal bezocht? Je zal onder de indruk zijn van de hoeveelheid mariene observaties en data je via dit unieke toegangspunt intussen kan consulteren en visualiseren!  Wil je EMODnet en zijn toepassingen nog wat beter leren kennen? Maak je als gebruiker graag een connectie met het EMODnet-partnerschap? Dan is de EMODnet Open Conference 2023, op 29-30 november 2023 in Brussel, jouw moment om aan te sluiten!   

EMODnet en het centraal portaal

Het European Marine Observation and Data Network (EMODnet) is een partnerschap van meer dan 120 organisaties – waaronder ook het VLIZ en EWI – die samenwerken om alle mariene observaties en data over de Europese zeeën te bundelen en vrij beschikbaar te stellen. Dit ter ondersteuning van het geïntegreerde maritieme EU-beleid. De thema’s zijn divers. Of je nu info zoekt over bathemetrie, biodiversiteit, chemie of menselijk gebruik van onze zeeën: je zal het er vinden als met elkaar interagerende datalagen en dataproducten. Gebruikers van de EMODnet-diensten zijn al even divers: mensen uit het EU-beleid, het onderzoek en de academische wereld, de blauwe economie en het maatschappelijk middenveld. EMODnet conferenties dienen als een uniek platform voor gebruikers én belanghebbenden – uit Europa en daarbuiten – die wensen connectie te maken met het EMODnet-partnerschap.

Neem een kijkje op het centraal portaal

De Open Conference 2023

Het programma van de 2023 Open Conference spitst zich enerzijds toe op het tonen van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties in de diverse in situ mariene datadiensten van EMODnet. Gebruikers krijgen getuigenissen voorgeschoteld van partners die EMODnet hebben vormgeven – variërend van oceaanobservaties tot de volledige waardeketen van mariene kennis. Anderzijds zal ook ieder die zich wenst te verdiepen in het Europese mariene datalandschap, zijn of haar hartje kunnen ophalen in sessies ter voorbereiding van de EU Digital Twin Ocean. Ook wordt ingegaan hoe EMODnet bijdraagt aan het Global Ocean Data Ecosystem, en krijg je inzicht in te dataproducten en -diensten die in de pijplijn zitten.

Het aanbod van EMODnet evolueert ook continue in termen van het diversifiëren van dataverzameling (vb. burgerwetenschap), het opvullen van datalacunes in bestaande parameters, resolutie en geografische reikwijdte, het uitbreiden van dataparameters (bv. genomica), en het vergroten van EMODnet's aanbod van mariene data en kennis voor maatschappelijk relevante onderwerpen (bv. de kwetsbaarheid van kustgebieden, de stijging van de zeespiegel, biodiversiteit enz.).

Jij kan het allemaal mee bespreken en mee vorm geven!

De EMODnet Open conferentie duurt anderhalve dag en gaat live door in Brussel in het Nhow Brussels Hotel. Deelnemen is gratis, maar registreren is verplicht. Voorafgaand aan de Open Conferentie is er op 27-29 november de EMODnet Jamboree, enkel voor EMODnet projectpartners.

Meer over het programma en registreren voor EMODnet Open Conference 2023

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!