Van de zeebodem tot de boekenplank: leestips die je niet mag missen

VLIZ-bibliotheek in de InnovOcean Campus
VLIZ | Nick Decombel Fotografie

In deze driemaandelijkse rubriek duikt VLIZ-bibliothecaris Fons in de boekenwereld en belicht hij drie pasverschenen aanwinsten. Van meeslepende romans tot populairwetenschappelijke literatuur, voor elk wat wils. Zijn boekentips kunnen jou, als zee- en kustliefhebber, mogelijks ook interesseren? Spring gerust binnen in de VLIZ-bibliotheek in de InnovOcean Campus in Oostende op het derde verdiep. Kom een kijkje nemen in deze en andere boeken!

Oostende in de Belle Époque: Het zwierige tijdperk van Ensor – Kurt Van Eeghem

cover-Van-Dooren

Ensor is een prominente vertegenwoordiger van de glorieuze periode die Oostende aan het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw doormaakte. In de schaduw van zijn figuur, kwamen honderden anderen tot bloei. Oostende was destijds nu eenmaal dé plek om te vertoeven. Van Eeghems sterkste punt is duidelijk zijn theaterachtergrond, inzicht in deze wereld en net deze historische periode. In het inleidende gedeelte staan er nogal wat historische onnauwkeurigheden, zeker met betrekking tot de 18de eeuw, maar naar mate de feitelijke Belle Époque in het vizier komt neemt de historische accuraatheid toe. Het boek brengt voor het eerst deze cultuurhistorische traditie van die tijd op een toegankelijke manier onder de aandacht van een breed publiek.

Bekijk in de VLIZ-bib

Een immense wereld: Hoe dierlijke zintuigen de verborgen dimensies om ons heen onthullen – Ed Yong

cover-Van-Dooren

Eén van de succesvolste populairwetenschappelijke werken uit 2022 werd nu in het Nederlands vertaald en is ondertussen al aan een derde druk toe. In deze eyeopener vertelt wetenschapsjournalist Yong hoe andere organismen hun leefwereld ervaren. Zintuigen staan daarbij centraal. Ieder levend wezen blijkt zijn eigen realiteit te kennen, afhankelijk van hoe hun zintuigen staan afgestemd en hoe deze data neurologisch kunnen worden verwerkt. Niet alleen evidente zaken zoals geur en smaak staan op het menu, maar ook oppervlaktetrillingen of magnetische velden. Yong haalt heel wat voorbeelden aan, waarvan een belangrijk deel bij mariene soorten. Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat de echolocatie van dolfijnen zo verfijnd is dat de dieren niet alleen je skelet of longen kunnen waarnemen, maar zelfs ijzer in het lichaam van een oorlogsveteraan of een foetus bij een zwangere vrouw. Het boek is niet enkel heel vlot geschreven, er is ook een bijzonder uitgebreide bibliografie en voetnotenapparaat.

Bekijk in de VLIZ-bib

Het dikke boek van alles wat leeft in het water – Sam Hume

cover-Van-Dooren

Vorige maand bespraken we al hoe er de laatste jaren in kinderboeken meer aandacht lijkt te zijn voor biodiversiteit. Dit prachtig geïllustreerde boek past naadloos in deze trend. Eerder verscheen er in deze reeks al een boek over ‘Natuur’, en nu is ‘Water’ aan de beurt. De diersoorten worden bij naam genoemd (soms waagt men zich zelfs aan wetenschappelijke namen), telkens vergezeld van een buitengewone illustratie. De begeleidende tekst komt in een groot lettertype en is inhoudelijk zeer vlot leesbaar, waardoor het toegankelijk is voor jongeren van 10 tot 16 jaar oud. Achterin zorgt een bijzonder fraaie index – waarin de dieren nogmaals in het klein worden afgebeeld – voor het gemakkelijk vinden van specifieke diersoorten afhankelijk van waar je zin in hebt als lezer. Ook de keuze van de diersoorten is verrassend: naast de meer typische tropische soorten, vind je er ook heel wat inheemse diersoorten, van knobbelzwaan tot dansmug.

Bekijk in de VLIZ-bib

Welkom in de bibliotheek van het VLIZ

De bibliotheek van het VLIZ verzamelt informatie over de Vlaamse kust, de Noordzee en de wereldzeeën. Ze is voor iedereen toegankelijk tijdens de werkuren (9 tot 16u), maar momenteel kan je nog geen boeken uitlenen. Er is ook een groot digitaal luik. Doorzoek de volledige collectie. Blijf op de hoogte en schrijf je in op de aanwinstenbrief.

Doorzoek de catalogus van de VLIZ-bib

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!