Visserijrapport 2024 bundelt achtergrondinfo en toekomstbeelden Belgische visserij

VIRA 2024 zakboekje
Agentschap Landbouw & Visserij

Het Visserijrapport of kortweg VIRA biedt een beknopte synthese over de Vlaamse visserij- en aquacultuursector, gekaderd in het bredere Europese plaatje. Het belang van de sector voor de voedselconsumptie én enkele innovaties in de sector krijgen extra aandacht. Het rapport is bestemd voor al wie visserij en visserijbeleid op de voet volgt, maar is ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de sector.

Achtergrondinfo

In het Visserijrapport 2024 vind je heel wat achtergrondinformatie over de Vlaamse visserij- en aquacultuursector. Hoeveel vaartuigen telt de Belgische vissersvloot? Hoeveel vis brengen onze vissers aan wal? Hoeveel vis eet de gemiddelde Vlaming en welk percentage is daarvan afkomstig van lokale productie? Hoe zetten onze vissers in op een duurzame en innovatieve visserij? En waar staat de Vlaamse aquacultuur anno 2024?

De cijfers die nu voor de 5de keer verschenen als apart zakboekje (vierjarig), kan je tussendoor altijd consulteren via het landbouwloket en de visserijcijfers van de Vlaamse overheid.

Stappen richting duurzaamheid en innovatie

Ook innovatie en wetenschappelijk onderzoek komen aan bod in het nieuwe VIRA 2024. Het wetenschappelijk onderzoek naar de verduurzaming van de visserijsector staat in België voornamelijk in het teken van bekende, hardnekkige uitdagingen zoals bodemberoering, brandstofverbruik, teruggooi of de algemenere vraag naar een kennisgedreven duurzaamheidstransitie. De jongste jaren zijn er grote stappen gezet richting een bredere, slimmere, meer diverse visserijsector. Hiervoor werden door de kennisinstellingen ILVO en VLIZ digitale tools, biotechnologische methodes, nieuwe visserij- en aquacultuurtechnieken en grondige biologische verkenningen van nieuwe species ingezet.

Download het Visserijrapport 2024

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!