Ding mee naar de Dr. Edouard Delcroix Aanmoedingsprijs 2023

Ocean and Human Health
VLIZ | Decombel

De vzw’s HYDRO en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) reiken voor de vijfde maal de Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix uit. Deze internationale jaarlijkse wetenschappelijke prijs, ter waarde van 2.500 EUR, zal toegekend worden aan een jonge wetenschapper die onderzoek voert in het ruime kader van “de oceaan en menselijke gezondheid". Wil je kans maken op deze award? Dien je kandidatuur in vóór 15 februari 2024.

De internationale prijs wordt georganiseerd ter ere van de Belgisch orthopedisch chirurg en pionier in de thalassotherapie Dr. Edouard Delcroix (1891-1973). De hoofdprijs, ter waarde van 40.000 EUR, wordt slechts elke drie jaar uitgereikt aan aan een onderzoeker of onderzoeksploeg ter bekroning van wetenschappelijk onderzoek in het ruime kader van de oceaan en de menselijke gezondheid. De aanmoedigingsprijs, ter waarde van 2.500 EUR, daarentegen wordt elk jaar toegekend aan een jonge wetenschapper die aan de start van zijn/haar onderzoekscarrière staat.

De Prijzen Dr. Edouard Delcroix hebben tot doel fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek te bevorderen dat een significante bijdrage levert aan:

  • een betere kennis van de potentiële gezondheidsvoordelen van mariene ecosystemen, bijvoorbeeld het 'Blue Gym' effect, de exploratie van mariene biodiversiteit, thalassotherapie en functionele revalidatie in zeewater;
  • oplossingen voor menselijke aandoeningen die te maken hebben met het mariene milieu, zoals schadelijke algenbloei en andere biogene giftige stoffen, eutrofiëring, de transmissie van pathogenen en chemische stoffen en de impact van menselijke activiteiten zoals aquacultuur.
Naar het reglement en het inschrijvingsformulier

Laureaten 2022

Alexander Hooyberg (VLIZ & Universiteit Gent) - Evidence for the health benefits of the Belgian coast: Psycho-physiological mechanisms and environment- and person-specific influential factors

Alexander onderzoekt de effecten van de oceaan op de menselijke gezondheid, en vult hiermee kennishiaten op in het onderzoek rond blauwe ruimten, toerisme en welzijn. Via zijn onderzoek krijgen we een beter begrip van (1) de psychologische en fysiologische effecten van blootstelling aan de kust op de geestelijke gezondheid, (2) de omgevings- en persoonsgebonden invloedsfactoren die een rol spelen, en (3) de onderliggende sociologische structuur achter deze effecten.

Sandra J. Geiger (Universiteit Wenen) - Living Closer to the Coast and Visiting it More Often are Associated With Better Self-Reported Health Across 15 Countries

Met haar onderzoek toont Sandra aan dat mensen die dichter bij de kust wonen en deze vaker bezoeken aangeven een betere algemene gezondheid te hebben. Echter, de kust kan inkomensgerelateerde ongelijkheden op gezondheidsgebied echter niet verminderen: mensen met lagere inkomens rapporteerden vaker een slechtere gezondheid wanneer ze dichter bij de kust woonden dan wanneer ze verder weg woonden. De meeste resultaten waren generaliseerbaar over de 15 onderzochte landen.

Laureaten van de voorbije edities

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!