Geef jouw mening over Kustvisie

Kustvisie zeewaarts duin voor badplaats
Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid onderzocht hoe we onze kust kunnen beschermen tegen de verdere zeespiegelstijging op lange termijn – voorbij 2050. Het plan Kustvisie verkiest hierin zeewaarts te gaan uitbreiden, stranden op te spuiten, de duinengordel te laten ontwikkelen en waar nodig dijken te verhogen. Het plan omschrijft welke ruimte men wil reserveren in de strandzones en havens, en wat de impact daarvan is. Nog tot 26 april vindt een openbaar onderzoek plaats, waarbij het grote publiek de kans krijgt om dit strategisch beleidsplan in te kijken, en feedback of suggesties te geven. In elke kustgemeente volgt ook een uiteenzetting, met de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Om onze kust beter te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, hebben stakeholders een overkoepelend strategisch beleidsplan met de naam Kustvisie uitgewerkt. Dit plan voorziet onder andere in het verschuiven van de kustlijn in de richting van de zee, en het verhogen en verbreden van stranden. De Vlaamse regering heeft dit beleidsplan onlangs principieel goedgekeurd. Dit plan bevat de strategie waarmee we de komende 100 jaar onze kust stapsgewijs kunnen beschermen. Dat maakt van Vlaanderen een pionier in Europa, en ver daarbuiten.

Het voorafgaandelijke studie- en overlegtraject loopt al bijna 2,5 jaar en werd uitgevoerd door het consortium Hoogtij(d). Heel wat stakeholders hebben meegewerkt aan en waardevolle ingeput geleverd voor dit intensieve traject, waaronder de kustgemeentes, wetenschappers, watersporters, natuurverenigingen, het departement Omgeving, de provincie West-Vlaanderen, VOKA en de Vlaamse havens.

Lees meer

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!