VLIZ Marine Science Day 2024 in restrospect

John Bell as inspiring keynote
VLIZ | Els Verhaeghe

Heb je de 23ste VLIZ Marine Science Day op woensdag 6 maart 2024 gemist? Via volgend artikel, de aftermovie en het abstractenboek ben je weer helemaal mee. Herbeleef de hoogmis van de mariene wetenschappen vanop de eerste rij in tekst en beeld!

Op woensdag 6 maart vond de 23ste editie van de VLIZ Marine Science Day (#VMSD24) plaats in De Grote Post in Oostende. Het is een van de hoogtepunten van het jaar voor de Vlaamse mariene onderzoek- en innovatiegemeenschap. Het event waar je móet bijzijn, als je op de hoogte wil blijven van het lopende zeeonderzoek in onze regio. Deze unieke editie werd georganiseerd onder auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Met meer dan 450 mariene wetenschappers was deze de drukst bezochte editie tot nu toe.

Het programma was zoals altijd opgebouwd rond jonge zeewetenschappers die hun werk voorstelden via presentaties, posters en interviews. Dit alles aan elkaar gepraat door wetenschapscommunicator Toon Verlinden van The Floor is Yours.

De ochtendprogramma eindigde met de sterk inspirerende keynote door John Bell, de directeur van DG Research & Innovation van de Europese Commissie. Hij sprak de aanwezige mariene wetenschappers aan om de EU Mission Ocean & Waters mee vorm geven en zo bij te dragen een blauwe toekomst voor onze planeet.

De namiddag begon met een knaller van formaat: ontdekkingsreiziger, duiker, poolexpert en TV-maker Paul Rose kwam getuigen hoe hij in de frontlinie van de exploratie wetenschappers helpt bij het ontrafelen en communiceren over wereldwijde mysteries in de meest afgelegen en uitdagende gebieden van onze planeet.

Tijdens de pauzes was er de mogelijkheid om 3 interactieve demosessies bij te wonen rond pollutie, biodiversiteit en klimaat - de 3 centrale thema's van de EU Mission Ocean & Waters.

Het volledige programma en de abstracts kan je nalezen in het 'Book of Abstracts'.

Eindigen deden we met een sessie waarbij de winnaars van diverse wetenschapsprijzen werden bekroond voor hun werk:

#VMSD24 in beeld


Paul Rose and audience
VLIZ | Julie Van den Berghe
Naar de fotogalerij VMSD24

Meer weten over de EU Mission Ocean and Waters & UN Ocean Decade?

30 minuten waren mogelijks niet genoeg om je volledig te informeren over de EU Mission Ocean & waters, en de UN Ocean Decade:

Save the date voor de volgende editie

Noteer alvast 5 maart 2025 in de voor de volgende editie van de VLIZ Marine Science Day. Houd de VLIZ-kanalen in het oog voor de lancering van de nieuwe oproep voor abstracts en prijzen. Meer informatie volgt in oktober 2024.

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!