In deze driemaandelijkse rubriek duikt VLIZ-bibliothecaris Fons Verheyde in de boekenwereld en belicht hij drie pas verschenen aanwinsten. Van meeslepende romans tot populairwetenschappelijke literatuur, voor elk wat wils. Zijn boekentips kunnen jou, als zee- en kustliefhebber, mogelijks ook interesseren? Spring gerust binnen in de VLIZ-bib om een kijkje te nemen en te grasduinen in onze collectie!
Het verlangen naar zee: Tweehonderd jaar vakantie aan zee en bouwen aan de kust – Jeroen Cornilly
Met dit boek krijgen we een prachtig visueel overzicht van de geschiedenis van het kusttoerisme. De vormgeving is opvallend mooi en gevarieerd, met onder meer plannen, affiches, prenten, luchtfoto's en kunstwerken. Hoewel ‘Het verlangen naar zee’ weinig nieuwe historische gegevens bevat – op enkele niet eerder gepubliceerde foto’s na – maakt de compilatie en het hedendaagse perspectief het werk toch bijzonder. Auteur Jeroen Cornilly, met een achtergrond bij de provincie West-Vlaanderen, een doctoraat in architectuurgeschiedenis, en ervaring in de archiefsector, lijkt dan ook de ideale persoon om dit monumentale werk te realiseren. Zijn expertise weerspiegelt zich in de sterke nadruk op het visuele en architecturale karakter van de kust. Voor lezers die meer geïnteresseerd zijn in andere aspecten, zoals natuur of sociale geschiedenis, blijft die focus misschien wat eenzijdig. Toch is deze keuze goed te verdedigen, gezien de reeds uitgebreide inhoud en de diepgang van het boek.
Onderling: Langs de kustlijn van Mull – Miek Zwamborn
'Leven in het moment' en 'focussen op het nu' zijn slagzinnen die we steeds vaker horen, vaak in het kader van ontsnappen aan de dagelijkse drukte of het vinden van rust. Toch slagen maar weinig mensen erin om deze principes daadwerkelijk in hun leven toe te passen zoals Miek Zwamborn dat doet. In haar boek Onderling vertelt de Nederlandse schrijfster over haar ervaringen op het Schotse eiland Mull, waar ze probeert in harmonie met de natuur te leven. Zwamborn neemt de lezer mee in haar wereld door middel van inspirerende gedichten, observaties, contemplaties en zelfs foto’s. Ze doet dit op een manier die niet altijd gestructureerd of conventioneel is, maar juist daardoor des te authentieker. Met haar werk wil ze de lezer overtuigen van de rijkdom die zich openbaart wanneer we ons dichter bij de natuur bewegen.
Code Rood: Over wereldrampen die ons kunnen overkomen en hoe ze te overleven – Toon Verlinden
Doemscenario’s hebben mensen altijd al geïnspireerd, maar waaraan kunnen we ons nu echt verwachten? En hoe zouden we er op een goeie manier mee om kunnen gaan? Dit zijn de hoofdvragen van een nieuw en toch wel bijzonder boek binnen de Nerdland-reeks. In de gekende open schrijfstijl die zowel jongeren als volwassenen kan bekoren, zien verschillende thema’s het daglicht. Want – aldus de schrijver – ‘ooit is het prijs’. Veel doemscenario’s zijn natuurlijk klimaat- of milieugerelateerd, en hierin is de oceaan vaak belangrijk. Wellicht is haar rol zelfs nog niet prominent genoeg, want zoals Verlinden geregeld aanhaalt, weten we gewoon nog bijzonder weinig over bepaalde aspecten van onze mariene wereld. Veelzeggend is dat de onderwatervulkaan, die in 2019 nabij de Tonga-archipel ontplofte, de naam ‘Unnamed’ kreeg.