
eDNA-onderzoek is een discipline in volle groei. Het traceert levende organismen via genetische sporen die ze achterlaten in hun omgeving (denk aan huidschilfers, slijm of ontlasting), zonder dat je de organismen dient te vangen. Het Europese project ANERIS wil in 8 landen uittesten hoe burgers kunnen bijdragen aan eDNA-onderzoek in zeewater en -bodem vanop het strand. Zin om deel uit te maken van het pilootproject 'e-DNA door burgers'? Schrijf je dan nu in!
In de tweede helft van juni zullen burgerwetenschappers op stranden in Zweden, Finland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italie, Griekenland en België eDNA-stalen inzamelen in het zeewater en het sediment. In België coördineert het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de piloot op 5 stranden langs de Belgische kust gewerkt (De Panne, Middelkerke, Oostende, De Haan en Heist) tijdens een tweedaagse campagne op 20 of 21 juni.
In elk staalnamestation verzamelen 2 deelnemers telkens 5 waterstalen, en 2 andere deelnemers 5 sedimentstalen. Ze krijgen daarvoor staalname-kits speciaal ontwikkeld voor burgerwetenschappelijke projecten. Je krijgt van het VLIZ al het materiaal en de noodzakelijke opleiding. Je wordt nadien geïnformeerd over de eerste bevindingen en de finale resultaten.
Wat wordt van je verwacht?
• Je bent beschikbaar op 1 van de 2 opleidingsdagen op donderdag 5 juni of zaterdag 14 juni.
• Je bent beschikbaar op 1 van de 2 staalnamedagen op vrijdag 20 juni of zaterdag 21 juni.
• Je bent in de dagen nadien bereid om de stalen en materiaal terug te bezorgen naar VLIZ in Oostende.
• Je bent bereid om in de dagen nadien online feedback te geven.
• Je werkt secuur en volgt nauwkeurig het aangeleerde protocol.
Waarom meedoen?
• Je draagt bij aan de pilootversie van een internationaal burgerwetenschapsproject
• Je draagt bij aan de wetenschap over eDNA en de kennis van de Europese strandfauna.
• Je kan meedingen naar een mooie prijs geschonken door het VLIZ.
Wanneer zijn de resultaten bekend?
Gespecialiseerde genetische labo’s in België (VLIZ), Griekenland en Portugal verwerken de stalen die de burgers hebben verzameld. Dit duurt algauw enkele weken tot maanden.
Als deelnemer word je als een van de eersten ingelicht over de resultaten van deze campagne. Nadien zullen de data ook publiek gedeeld worden aan de hand van gemakkelijk interpreteerbare kaarten.
Over het ANERIS project
Het Europese project ANERIS ontwikkelt wetenschappelijke technieken voor systematische en langetermijnmetingen van het mariene leven in Europese zeeën, en focust daarbij ook op de snelle interpretatie en verspreiding van de resultaten. Ook burgerwetenschap is een van de onderzochte technieken om mariene observaties in heel Europa te verbeteren en verder te operationaliseren.
De pilootstudie “eDNA door burgers” wil een aanvulling zijn op bestaande professionele genomische observatienetwerken door gebruik te maken van de technologische vooruitstrevende en goedkope procedures. Hiervoor werden staalnamekits voor water en sediment ontwikkeld waarmee burgerwetenschappers eDNA te kunnen inzamelen.
In België wordt de campagne gecoördineerd door het Vlaams Instituut voor de Zee. De opleidingsmomenten worden georganiseerd in het kader van Wereldoceaandag. Vragen staat vrij: hanneloor.heynderickx@vliz.be.
Ondertussen beschikken we over voldoende kandidaten om de pilootstudie uit te voeren. Inschrijven is niet meer mogelijk.
