VLIZINE jrg. 17, nr. 4 (april 2016)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 17, nr. 4 (april 2016)

VLIZINE jrg. 17, nr. 4 (april 2016)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
1.1. Historische kaarten kustzone ontsloten via online platform HisGisKust

1.1. Historische kaarten kustzone ontsloten via online platform HisGisKust
Geïnteresseerd hoe onze kustlijn er vroeger uit zag en hoe deze geleidelijk geëvolueerd is naar de huidige situatie? Wil je een zandbank of de situatie van een duinengebied opzoeken op een historische kaart? Neem dan zeker een kijkje op www.vliz.be/hisgiskust. In HisGISKust worden historische kaarten uit de 16de, 17de en 18de eeuw, die specifieke informatie over de Belgische kust en/of de Schelde bevatten, digitaal ontsloten en gegeorefereerd zodat ze op een eenvormige manier kunnen gevisualiseerd op huidige kaarten en satellietbeelden en vergeleken worden.
Image removed.
Foto: Gegeorfereerde historische kaart 'Flandriae pars orientalior' (Petrus Kaerius, 1608) uit de collectie van de Cultuurbibliotheek Brugge. (www.vliz.be/HisGisKust)

Momenteel bevat de beeldbank meer dan 100 kaarten waarvan er een 70-tal gegeorefereerd zijn. Je kan deze gericht doorzoeken door te gaan (gecombineerd) filteren op ouderdom, geografisch bereik, het thema van de kaart of een vrije zoekterm ingeven. Om een overzicht te krijgen op alle mogelijkheden van deze nieuwe website, raden we aan even de videohandleiding te bekijken.

Van elk van de kaarten worden de afgeleide producten en de bijkomende informatie (metadata) met betrekking tot onder meer de nauwkeurigheid ervan aangeboden aan de eindgebruikers. Daarnaast worden ook time-lapse filmpjes met de evolutie van de kustzone en informatie over toponiemen en cartografen ter beschikking gesteld.

In de toekomst zal HisGISKust verder uitgebreid worden met andere relevante historische kaarten (inclusief 19de eeuw en begin 20ste eeuw). Indien u hieromtrent ideeën of suggesties heeft, dan horen wij dit graag (mail naar hans.pirlet@vliz.be of nathalie.dehauwere@vliz.be). Verder verwelkomen wij ook graag nieuwe partners die kaartmateriaal, mits correcte bronvermelding, ter beschikking willen stellen in dit initiatief. Alle materiaal wordt door het vrij ter beschikking gesteld (#opendata).

Het initiatief HisGisKust werd opgestart door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Cultuurbibliotheek te Brugge, met financiering van de Provincie West-Vlaanderen.

Image removed.
 
Link: www.vliz.be/hisgiskust

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2016 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!