VLIZINE jrg. 20, nr. 1 (januari 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 1 (januari 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 1 (januari 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Save the date: Belgische overheid organiseert stakeholderoverleg rond 'Biodiversity Beyond Jurisdiction'
1.2. 'Rond de Noordzee', TV-reeks met Arnout Hauben
1.3. Call for papers internationale MARINA-conferentie rond marien verantwoord onderzoek en innovatie
1.4. 1ste Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen in De Panne
1.5. European Marine Biology Symposium 54 in Dublin opent call naar abstracts
1.6. Hernieuwde engagement voor actie tegen klimaateffecten op de oceaan

2. Publicaties
2.1. SOMOS-project: meervoudig en veilig ruimtegebruik in het Nederlandse deel van de Noordzee
2.2. Betere mariene ecosysteemmodellen ook nuttig voor de maatschappij

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Infosessie Interreg 2 Zeeën voor Vlaamse projectaanvragers
3.2. Europese infrastructuurconsortium LifeWatch zoekt versterking voor service centre in Lecce, Italië
3.3. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2019
3.4. Projectmedewerker offshore windsector bij POM West-Vlaanderen
3.5. JCOMMOPS zoekt regionale technische coördinator voor OceanGliders-programma
3.6. De Blauwe Cluster zoek projectleider blauwe energie
3.7. Job als luchtobservator Noordzee
3.8. Twee postdoc-onderzoeksmandaten in Japan via FWO
3.9. 2019 brengt nieuwe opportuniteiten voor onderzoek en innovatie
3.10. VLIZ werft aan: HR-manager
3.11. Oproep naar voorstellen onderzoeksprojecten ‘microplastics in het mariene milieu’
3.12. De Blauwe Cluster lanceert eerste call voor innovatieprojecten in de blauwe economie

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Zeelucht inademen blijkt goed tegen kanker en cholesterol
4.2. Nieuwe LifeWatch-dataloggers voor paling worden vlot teruggevonden

5. Doctoraten
5.1. PhD Anna-Maria Vafeiadou: Hoe kunnen verschillende soorten rondwormen samenleven in de zeebodem?
5.2. Openbare doctoraatsverdediging Anja Nohe (Ugent) over fytoplankton in de Belgische Noordzee

6. Varia
6.1. Unieke mariene collectie VLIZ-bibliotheek: voor en door haar gebruikers

7. Vraagbaak
7.1. Mama Magda-fonds voor aquacultuurbeurzen zoekt sponsors

1.1. Save the date: Belgische overheid organiseert stakeholderoverleg rond 'Biodiversity Beyond Jurisdiction'
Om de biodiversiteit in gebieden op volle zee beter te beschermen en duurzaam te gebruiken, startten de Verenigde Naties het BBNJ-proces op. De Belgische overheid houdt op 14 februari 2019 een informatiesessie en consultatieronde voor lokale stakeholders over 4 sleutelthema’s uit het toekomstig verdrag.
Twee derde van de zeeën en oceaan bevindt zich buiten de jurisdictie van enige kuststaat. Op dit moment is de bescherming van deze gebieden op volle zee (zowel de watermassa als de zeebodem) slechts op zeer algemene wijze geregeld door het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties (UNCLOS, 1982). Er bestaat bijvoorbeeld geen procedure om mariene beschermde gebieden aan te duiden, er is geen reglementering rond het gebruik van genetische bronnen, en ook de verplichting om milieu-impactanalyses uit te voeren is niet uitgewerkt.
Het zogenaamde BBNJ-proces (Biodiversity Beyond National Jurisdiction) wil hier verandering in brengen. Via resolutie 72/249 (24.12.2017) creëerde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een Intergouvernementele Conferentie die zich moet buigen over het opstellen van een tekst voor een internationaal juridisch bindend verdrag onder UNCLOS rond het beschermen en duurzaam gebruik van mariene biodiversiteit buiten nationale jurisdictie. De eerste sessie van deze conferentie vond plaats in 2018. Drie sessies volgen nog, waarvan 2 in 2019.
De Belgische overheidsdiensten belast met dit dossier (FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) houden een informatiesessie voor Belgische stakeholders en wensen deze te consulteren rond vier hoofdthema’s van het toekomstig verdrag: mariene beschermde gebieden, milieu-impactanalyses, mariene genetische bronnen, en capaciteitsopbouw en technologietransfer.
Dit stakeholderoverleg vindt plaats op donderdag 14 februari 2019. Meer details over locatie, tijdstip en inschrijven volgen binnenkort. Voor meer informatie, contacteer: antoine.misonne@diplobel.fed.be of sophie.mirgaux@milieu.belgie.be.
 
Link: www.un.org/bbnj

[naar boven]

1.2. 'Rond de Noordzee', TV-reeks met Arnout Hauben
Op 12 februari is het zover. Dan start op Eén de langverwachte TV-reeks 'Rond de Noordzee'. Dit avontuurlijk reisprogramma met Arnout Hauben, volgt een 5000 km lange tocht rond een van de meest tot de verbeelding sprekende zeeën. Een inspirerende zoektocht naar de rijke geschiedenis, verrassende verhalen en menselijke belevenis.
In de eerste aflevering vertrekt Arnout vanuit Brugge om zo door te reizen naar Frankrijk, Engeland en verder. Hij beleeft opnieuw hoe de wereldoorlogen hier werden uitgevochten, wat de komst van de Vikingen en van noodlottige superstormen teweeg bracht, maar ook hoe de evolutie in de visserij, de komst van windparken en van plastic vervuiling de Noordzee heeft veranderd. De tiendelige reisreeks toont hoe die ene zee als verbindingselement een geschiedenis van vele eeuwen heeft getekend en gekleurd.

Het gelijknamige boek is vanaf midden februari te verkrijgen. En de mooiste foto's van de tocht zijn van 13 februari tot 31 maart te bewonderen in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk van Oostende.
Link: https://communicatie.een.be/arnout-hauben-op-avontuurlijke-reis-rond-de-noordzee

[naar boven]

1.3. Call for papers internationale MARINA-conferentie rond marien verantwoord onderzoek en innovatie
“Science, Innovation and Blue Society – Our engagement with the ocean”. Onder deze noemer willen de organisatoren van de MARINA-conferentie het debat stimuleren rond de uitdagingen die de mariene en maritieme gemeenschap te wachten staat als er steeds meer RRI-principes worden geïmplementeerd in onderzoek- en innovatieprocessen. Abstracts rond RRI-ervaringen gerelateerd aan het mariene domein kunnen nog worden ingediend tot 8 februari.
RRI (Responsible Research and Innovation - Verantwoord Onderzoek en Innovatie) moet wetenschappers en maatschappelijke actoren aanmoedigen om samen te werken tijdens het gehele onderzoeks- en innovatieproces, en zowel het proces zelf als de resultaten af te stemmen op de waarden, behoeften en verwachtingen van de samenleving. RRI wil de samenwerking bevorderen tussen wetenschappers, industrie, burgers en beleidsmakers over disciplines heen. Men verwacht dat mariene hulpbronnen zo op een meer duurzame manier kunnen worden beheerd.

Sprekers op de MARINA-conferentie (12-13 maart, Boulogne-sur-Mer) kunnen aan het debat bijdragen door het indienen van papers die ervaringen, casestudy's, projectresultaten of onderzoeksactiviteiten beschrijven gerelateerd aan het mariene domein, en waarbij de implementatie van de RRI- of Blue Society-concepten een verschil maakte in de impact op onderzoek, innovatie en de Europese samenleving. En dat rond de thema's: toerisme en kuststeden, verontreiniging, visserij en aquacultuur, hernieuwbare blauwe energie (golf, wind, getijden), klimaatverandering, marine biotechnologie, maritiem transport, diepzeemijnen, Ocean Literacy en onderwijs, …
Link: www.nausicaa.fr/article/conference-marina-2019/

[naar boven]

1.4. 1ste Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen in De Panne
Meeuwen horen bij de kust als zout in de zee. Omwille van overlast in de stad worden ze soms verguisd als 'ratten van de zee'. Nochthans gaat het nog steeds niet goed met de Europese populaties van deze bedreigde en beschermde kustvogels. Meer begrip opbrengen voor meeuwen en de overlast die ze soms veroorzaken, kan ook op een ludieke manier denkt de organisator van het eerste Europees Kampioenschap 'Meeuwenscheeuwen'. Doe zelf een gooi naar de Europese titel en beleef een hilarische namiddag!
In 2018 organiseerde Claude Willaert het eerste Belgische Kampioenschap 'Meeuwenschreeuwen'. Het was een enorm succes en werd gekopieerd door Nederland. Het inspireerde de stad Charleroi om in 2018 een 'Fête de la Mouette' te organiseren, terwijl Noord-Frankrijk al langer zijn eigen kampioenschap kent. Op zondag 24 maart 2019 volgt nu het eerste Europees Kampioenschap 'Meeuwenschreeuwen' ooit. 
Kan je goed het geluid van een meeuw nabootsen? Kom dan naar café De Verloren Gernoar, recht tegenover het station te Adinkerke (vanaf 16:30). Heren en dames treden aan in een aparte categorie. Een professionele jury beoordeelt de deelnemers en geeft punten op het geproduceerde geluid en inleving. Iedereen krijgt 1 enkele kans. Schrijf je in via mail: ekmeeuwenschreeuwen@gmail.com.
Ondanks het ludieke opzet is de bedoeling van dit evenement om een correcte, positieve boodschap te brengen over meeuwen, vindt organisator Claude Willaert. Via deze ludieke actie wil hij bij een breed publiek begrip opwekken voor meeuwen en de overlast die ze soms veroorzaken.
Link: ekmeeuwenschreeuwen@gmail.com

[naar boven]

1.5. European Marine Biology Symposium 54 in Dublin opent call naar abstracts
Het European Marine Biology Symposium of kortweg EMBS werd in 2018 nog door VLIZ en LifeWatch georganiseerd. In 2019 zal het symposium tussen 25 en 29 augustus neerstrijken in Dublin. De organisatie komt in handen van het University College Dublin. De onderzoeksthema’s die mariene biologen op het symposium kunnen presenteren, focussen op blauwe groei, snelle wijzigingen, de beweging en hervestiging van soorten, en fundamentele biologische eigenschappen. Omdat het in 2019 het Internationale Jaar van de Zalm is, en deze vissoort iconisch is voor Dublin, zal zowel het officiële als het sociale programma worden doorspekt met zalm. Abstracts kunnen worden ingediend tot 3 april 2019.
Link: embs54.ucd.ie

[naar boven]

1.6. Hernieuwde engagement voor actie tegen klimaateffecten op de oceaan
De gevolgen van de klimaatverandering voor de oceanen en het mariene milieu worden als de grootste uitdagingen van deze eeuw gezien. Wetenschappers luiden de alarmbel. Minister voor Noordzee Philippe De Backer en Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem willen een verhoogd engagement stimuleren, en organiseren in naam van de Belgische overheid de internationale conferentie ‘Climate change and Oceans preservation’. High-level sprekers, waaronder ministers en medewerkers van organisaties van over de ganse wereld hebben al hun deelname bevestigd op 19 februari 2019 in het Egmontpaleis (Brussel).
Zelfs met de meest stringente emissiereducties, zal de wereldwijde zeespiegel dramatisch stijgen en het leven op het land en in de zeeën sterk gaan verstoren. De conferentie ‘Climate change and Oceans preservation’ wil niet alleen de balans opmaken van actuele kwesties, maar ook deelnemende landen, sectoren en organisaties met elkaar in gesprek te laten gaan over actuele thema’s zoals klimaatsverandering en de invloed op oceaanbiodiversiteit, het koppelen van energieopwekking aan mariene natuurbescherming en scheepvaart met minder emissies. Naar aanleiding van de conferentie zullen alle aanwezige partijen de ‘Verklaring van Brussel’ ondertekenen, om aldus hun engagement voor toekomstige generaties te bevestigen.
Het programma van de conferentie is terug te vinden op de website climateoceans.eu. Omwille van veiligheidsprotocols, is vooraf inschrijven via deze deze link absoluut noodzakelijk voor deelname aan het event (voor 30 januari 2019).  
Link: climateoceans.eu

[naar boven]

2.1. SOMOS-project: meervoudig en veilig ruimtegebruik in het Nederlandse deel van de Noordzee
Meervoudig en veilig ruimtegebruik op zee: het blijft voor elke kuststaat een uitdaging. Daarom misschien even gluren bij de buren? Het Nederlandse SOMOS-project, die de veiligheid van een zeewierkweek binnen een druk gebruikte mariene ruimte verkende, is zopas afgerond. Hun casestudies betroffen de risicoanalyse (voor mens, apparatuur, milieu en biodiversiteit) van een algenkweek in de drukbevaren regio van het Egmond offshore windpark en de Zeewierboerderij net voor Scheveningen. Om het allemaal een beetje meer bevattelijk te maken, werd een populaire samenvattende brochure opgesteld en drie korte animatiefilms die te zien zijn op de website van het project.
Link: wur.nl/somos

[naar boven]

2.2. Betere mariene ecosysteemmodellen ook nuttig voor de maatschappij
Europa blijkt goed in het modelleren van mariene ecosystemen en doet dit ook alsmaar meer. Er gaapt echter wel nog een grote kloof tussen de kennis van de wetenschappelijke onderzoekers en het gebruik ervan door mariene beleidsmakers. In zijn 4de Future Science Brief beschrijft een expertengroep van de European Marine Board de huidige status van het onderzoek in mariene modellering en geeft ze aan waar nog ruimte voor verbetering mogelijk is, inclusief manieren om de modellen nog beter af te stemmen op de maatschappelijke noden.
De publicatie ‘Enhancing Europe's Capability in Marine Ecosystem Modelling for Societal Benefit’ kan gratis gedownload worden via onderstaande link:
Link: www.marineboard.eu/publications/enhancing-europes-capability-marine-ecosystem-modelling-societal-benefit

[naar boven]

3.1. Infosessie Interreg 2 Zeeën voor Vlaamse projectaanvragers
Naar aanleiding van de komende oproep van het Interreg 2 Zeeën programma organiseert het 2 Zeeënprogramma een infosessie voor alle potentiële aanvragers. Deze infosessie vindt plaats op vrijdag 25 februari 2019 in Gent.
Interreg 2 Zeeën 2014-2020 is een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België (Vlaanderen). Het Programma is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en heeft een totaalbudget van 241 miljoen euro om projecten te ondersteunen voor de periode van 2014 tot 2020. De algemene doelstelling is het ontwikkelen van een innovatief, kennis- en onderzoeksgebaseerd, duurzaam en inclusief 2 Zeeën-gebied, waar natuurlijke hulpbronnen worden beschermd en de groene economie wordt bevorderd. Om dit te realiseren kunnen projecten die een directe bijdrage leveren aan één van de Specifieke Doelstellingen tot 60% van hun totale budget medegefinancierd worden.
Op 1 februari opent de 8ste oproep voor het indienen van conceptnota's voor nieuwe projectvoorstellen. Die moeten worden ingedien voor 8 april. Alle potentiële aanvragers kunnen de infosessie bijwonen op 25 februari in het VAC Gent, gelegen vlak bij het NMBS-station Gent-Sint-Pieters. In de ochtend wordt er algemene informatie gegeven over het 2 Zeeën-programma en is er aandacht voor de context (o.a. de Brexit) waarin wordt gewerkt. Daarna ligt de focus op de belangrijkste elementen die je meeneemt bij de ontwikkeling van je projectaanvraag. In de namiddag komt het invullen van de aanvraagdocumenten aan bod. 
Link: www.interreg2seas.eu

[naar boven]

3.2. Europese infrastructuurconsortium LifeWatch zoekt versterking voor service centre in Lecce, Italië
De LifeWatch-ERIC heeft vier posities vacant ter versterking van hun service centre in Lecce in Italië. Het betreft jobs in wetenschapscommunicatie en netwerking, communicatie, ICT en website-ontwikkeling en sponsorwerving/administratie. Solliciteren kan tot en met 23 februari 2019.
Het Europese infrastructuurconsortium LifeWatch-ERIC biedt onderzoeksfaciliteiten aan voor wetenschappers. Via e-wetenschap en big data wil men de kennis vergroten van klimaatwijziging op de biodiversiteit en ecosysteemfuncties en -diensten, en dat zowel op land, in aquatische systemen als in de zeeën en oceaan. Deze kennis moet het maatschappelijk middenveld en de beleidmakers ondersteunen bij het aanpakken van deze belangrijke uitdaging voor onze planeet.
Elke lidstaat die participeert in het initiatief heeft zijn eigen Lifewatch-afdeling; onder coördinatie van Spanje. Zo ondersteunt Vlaanderen de Belgische LifeWatch-node, waarin VLIZ samen met andere Vlaamse/Belgische onderzoeksinstellingen en het mariene/estuariene deel opneemt. In Lecii in Italië bevindt zich het centrale service centre van de LifeWatch-ERIC. Daar wil men nu het team versterken met een 4-tal mensen.  
Link: www.lifewatch.eu/all-news/-/asset_publisher/BU9HdfPGXPaK/content/we-are-hiring

[naar boven]

3.3. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2019
VLIZ rekruteert meerdere jobstudenten voor de maanden juli, augustus of september 2019. Geïnteresseerden kunnen tot en met 30 april 2019 hun curriculum vitae doorsturen, samen met een motivatiebrief en eventuele voorkeur voor periode, uit te voeren activiteit of afdeling.
Meerdere studenten krijgen deze zomer weer de kans om gedurende één maand – tijdens de maand juli, augustus of september – mee te werken aan diverse lopende projecten en nieuwe initiatieven van het Vlaams Instituut voor de Zee. Het VLIZ biedt kandidaten aangename werkomstandigheden en een passende verloning. Van de geïnteresseerden wordt een open en dynamische ingesteldheid verwacht en een grote zin voor kwaliteit. Kennis van de zee en/of van de mariene wetenschappen of van specifieke aspecten van databeheer of communicatie strekken tot de aanbeveling. Studenten van marien-gerelateerde opleidingen genieten een zekere voorkeur.
Sollicitaties mogen verstuurd worden aan Prof. dr. Jan Mees, Algemeen directeur, Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) via de e-mail: jobs@vliz.be.
Link: www.vliz.be/nl/aanbod-studenten

[naar boven]

3.4. Projectmedewerker offshore windsector bij POM West-Vlaanderen
Ben jij gepassioneerd door duurzame energie, ondernemerschap en internationale samenwerking? Zet jij graag je schouders mee onder het Europees project Inn2POWER waarin 11 internationale partners samenwerken rond offshore windenergie? Ben je een bruggenbouwer die graag en goed in teamverband werkt? Dan ben jij misschien de nieuwe collega die de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen zoekt!
Solliciteren kan uiterlijk t.e.m. donderdag 7 februari 2019.
Link: pomwvl.be/sites/default/files/uploads/Vacature_projectmedewerker%20Inn2Power.pdf

[naar boven]

3.5. JCOMMOPS zoekt regionale technische coördinator voor OceanGliders-programma
Het JCOMMOPS Office van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van UNESCO – gehuisvest in Brest, Frankrijk – zoekt een regionale technische coördinator voor de ondersteuning en visualisatie van het OceanGlider network in het Ocean Observing System (OOS). Solliciteren kan tot en met 31 januari 2019.
Meer informatie via Emanuela Rusciano (erusciano@jcommops.org) en de vacature op de JCOMMOPS-website 

[naar boven]

3.6. De Blauwe Cluster zoek projectleider blauwe energie
De Blauwe Cluster vzw is op zoek naar een gedreven projectleider met een passie voor hernieuwbare energie en de zee. Deze nieuwe collega zal ingezet worden op de Europese projecten Inn2POWER en ELBE, en zal daarnaast het team van innovatiemanagers versterken om projecten te begeleiden met focus op het domein van hernieuwbare energie en zoetwaterproductie.
Meer weten? Contacteer Ann Overmeire (ann.overmeire@blauwecluster.be).
Link: www.blauwecluster.be/nieuws/were-hiring

[naar boven]

3.7. Job als luchtobservator Noordzee
De BMM of marien-wetenschappelijke dienst van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen, werft een nieuwe wetenschappelijke medewerker aan in een dienstverlenend kader. Deze aanwerving behelst het versterken van het team verantwoordelijk voor de uitvoering van regelmatige observatievluchten boven de Noordzee.
De belangrijkste taken zijn:
(1) regelmatige controlevluchten boven zee met bediening van teledetectie-instrumenten,
(2) analyse van resultaten en het ruimer handhavingskader op vlak van mariene verontreinigingen,
(3) het bijdragen aan het beheer van het vliegtuig en het programma.

Een universitair diploma (Master) in exacte, ingenieurs- of nautische wetenschappen, is vereist.
Link: https://www.naturalsciences.be/nl/about-us/organisation/jobs#anchor17295

[naar boven]

3.8. Twee postdoc-onderzoeksmandaten in Japan via FWO
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) wil internationale samenwerking volop stimuleren. Binnen het kader van hun samenwerkingsovereenkomst met de Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) worden elk jaar twee beurzen aangeboden voor buitenlandse onderzoekers aan een door JSPS erkende Japanse instelling. Het programma staat open voor postdocs binnen de cultuurwetenschappen, gedrags- en maatschappijwetenschappen en natuurwetenschappen. Aanvragen moeten voor 1 april 2019 worden ingediend bij FWO.
Link: www.fwo.be/nl/mandaten-financiering/internationale-mobiliteit/uitgaand/postdoctoraal-fellowship-japan

[naar boven]

3.9. 2019 brengt nieuwe opportuniteiten voor onderzoek en innovatie
Bij de start van het nieuwe jaar werden heel wat nieuwe financieringsmogelijkheden voor marien onderzoek gepubliceerd, zowel binnen het kader van het Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans) en De Blauwe cluster - zie ook verder in deze VLIZINE - als binnen het ERA-NET cofund Ocean Energy.
Voor een overzicht verwijzen we graag naar het Compendium voor Kust en Zee, die de mogelijkheden voor u op een rijtje zet:
Link: www.compendiumkustenzee.be/nl/2019-brings-new-research-and-innovation-opportunities-jpi-oceans-and-blue-cluster

[naar boven]

3.10. VLIZ werft aan: HR-manager
Door het stijgend aantal personeelsleden en de complexere sociale wetgeving, wil het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zijn HRM-beleid verder professionaliseren en zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een HR-manager (m/v/x, 100% tewerkstelling, contract onbepaalde duur) voor ondersteuning van de centraal ondersteunende diensten. Solliciteren kan tot en met 1 februari 2019.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2019-01-07-vliz-werft-aan-hr-manager

[naar boven]

3.11. Oproep naar voorstellen onderzoeksprojecten ‘microplastics in het mariene milieu’
Twaalf JPI Oceans-landen en Brazilië roepen samen op tot het insturen van voorstellen voor onderzoeksprojecten met betrekking tot microplastics in het mariene milieu. Ze hebben hiervoor een budget van 9,2 miljoen euro, te verdelen onder de geselecteerde inzendingen.
Het doel van deze oproep is om Europese en trans-Atlantische samenwerking omtrent het groeiende marine plasticprobleem te verbeteren en het fenomeen te verhelpen. De call focust op vier thema’s: 
  • Identificatie en kwantificatie van de bronnen van microplastics, specifiek onderzoek naar de mechanismen en tijdschalen van macroplastic-fragmentatie;
  • De ontwikkeling van nieuwe methodes voor staalname en analyse, met focus op de kleinere (nano)partikels en in situ metingen in water, sediment en biota;
  • Monitoring en in kaart brengen van microplastics in het marien milieu, inclusief hun impact;
  • Concepten om de instroom van microplastics in het marine milieu te beperken, met in begrip van nieuwe recyclagemethodes, maatregelen om het publiek bewustzijn te vergroten, het promoten van gedragsverandering, en socio-economische analyses. 
De geselecteerde projecten kunnen voor 36 maanden gefinancierd worden met een maximum van 2 000 000 euro. Wie een voorstel wilt insturen, kan dit nog tot 28 februari 2019 (12:00 CET). Meer informatie op de JPI Oceans website:
Link: jpi-oceans.eu/calls/proposals/microplastics-marine-environment

[naar boven]

3.12. De Blauwe Cluster lanceert eerste call voor innovatieprojecten in de blauwe economie
Eind 2017 richtten verschillende Belgische bedrijven de vzw Blauwe Cluster op als een samenwerkingsverband dat zich toelegt op de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten op zee. De Blauwe Cluster werd in maart 2018 door de Vlaamse overheid erkend als speerpuntcluster. Drie maal per jaar lanceren zij een call voor innovatieprojecten in de blauwe economie. Sinds 15 november 2018 staat de eerste projectoproep open. Deadline voor indiening van de 10-pager is 1 februari 2019. Meld uw projectidee aan bij de Blauwe Cluster.
Bedrijven en kennispartners kunnen doorlopend en onbeperkt projectideeën aanmelden via een online formulier of door een samenvatting (bijvoorbeeld via de template) te sturen naar de innovatiemanagers. Hierbij hoeft het partnerschap nog niet compleet te zijn. De Blauwe Cluster kan u helpen bij het zoeken naar kennisinstellingen en/of bedrijven. Aangemelde projectideeën worden steeds vertrouwelijk behandeld en zullen nooit met derden gedeeld worden, tenzij de indieners hiertoe uitdrukkelijk toestemming geven in kader van een partnersearch.
Link: www.blauwecluster.be/nieuws/open-call-voor-projecten

[naar boven]

4.1. Zeelucht inademen blijkt goed tegen kanker en cholesterol
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) blijkt dat zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden én om een hoge cholesterol tegen te gaan. Emmanuel Van Acker, een van de onderzoekers van de publicatie die vandaag verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports, won in 2017 een VLIZ Brilliant Marine Research Idea beurs. Hiermee kon hij het onderzoek een extra genetische dimentie geven en ook gedetailleerder kijken naar het effect van aërosolcomponenten op de genexpressie van cellen.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6686

[naar boven]

4.2. Nieuwe LifeWatch-dataloggers voor paling worden vlot teruggevonden
De nieuwe oranje dataloggers, die binnen het LifeWatch-programma gebruikt worden om meer inzicht in de migratieroutes van de Europese paling Anguilla anguilla te verkrijgen, worden vlotjes teruggevonden door strandjutters en toeristen. Door alle opgeslagen temperatuur- en dieptedata samen te leggen, zullen we meer te weten komen over het gedrag van deze kritisch bedreigde soort tijdens zijn migratie doorheen het Engels Kanaal.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6665

[naar boven]

5.1. PhD Anna-Maria Vafeiadou: Hoe kunnen verschillende soorten rondwormen samenleven in de zeebodem?
Op donderdag 7 februari is het de beurt aan Anna-Maria Vafeiadou om haar doctoraat ‘Species coexistence of marine nematodes: environmental conditions, resource utilization and microhabit partitioning as possible drivers of niche differentiation’ publiek voor te stellen aan de examencommissie.
De verdediging gaat door op de UGent campus De Sterre (gebouw S8) en start om 16:30. Dit doctoraat, waarvan prof. dr. Tom Moens van de onderzoeksgroep Mariene Biologie de promotor is voor de Universiteit Gent, kwam er in samenwerking met de Aristotle University of Thessaloniki in Griekenland. Promotor daar is prof. dr. Chariton Chintiroglou.
Link: www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/20190207-WE11-1

[naar boven]

5.2. Openbare doctoraatsverdediging Anja Nohe (Ugent) over fytoplankton in de Belgische Noordzee
Op woensdag 13 februari (16:00) verdedigt Anja Nohe haar doctoraat ‘Long-term trends in phytoplankton biomass, composition and dynamics in the Belgian part of the North Sea’ op de UGent campus De Sterre (gebouw S8).
Promotoren van het werk zijn Prof. Dr. Koen Sabbe van het Laboratorium voor Protistologie en Aquatische Ecologie (PAE) en Dr. Lennert Tyberghein van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wie wenst aanwezig te zijn op deze publieke verdediging kan zich aanmelden via anja.nohe@ugent.be.

[naar boven]

6.1. Unieke mariene collectie VLIZ-bibliotheek: voor en door haar gebruikers
De VLIZ-bibliotheek schreef een nieuw collectiebeleidsplan uit. Naast een beschrijving van de geschiedenis van de bibliotheek, worden de inhoud van de collectie en de aankoopstrategie erin duidelijk afgebakend. Tevens wordt een nieuw classificatieschema voorgesteld en de dienstverlening geanalyseerd. Uniek blijkt ook dat de collectievorming in belangrijke mate steunt op inbreng van haar interdisciplinaire gebruikers.
Het beleidsplan blijkt een belangrijke eerste stap om de bibliotheekstructuur te professionaliseren en het belang van deze mariene-maritieme collectie voor het Vlaams zeewetenschappelijk onderzoek en voor meer oceaangeletterdheid te verduidelijken.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6704

[naar boven]

7.1. Mama Magda-fonds voor aquacultuurbeurzen zoekt sponsors
De Universiteit Gent heeft het ‘Mama Magda Aquaculture Fonds’ opgewaardeerd, waarmee doctoraatsstudenten uit derdewereldlanden kunnen beroep doen op een zes maanden durende studiebeurs (max. 15.000 euro). Dit om een gezamenlijk doctoraatsdiploma te kunnen behalen aan de Universiteit Gent en hun eigen universiteit. Al wie dit project een warm hart toedraagt, kan zijn of haar steentje bijdragen met een gift. Bijdragen vanaf 40 Euro zijn fiscaal aftrekbaar.
Het Mama Magda Aquacultuurfonds werd opgericht door de Universiteit van Gent, ter nagedachtenis van Magda Vanhooren, die in het voorjaar van 2010 vroegtijdig overleden is na ziekte. Met groot enthousiasme zorgde zij sinds 1978 voor de sociale ondersteuning en alle andere beslommeringen van buitenlandse studenten op het Laboratory of Aquaculture & Artemia Reference Center. Met de steun van de Universiteit Gent en enkele milde schenkers werd ondertussen een startkapitaal van iets meer dan 100.000 Euro bijeengekregen. Maar extra centjes zijn altijd nog welkom. Meer informatie is te vinden op de website van het fonds.
Link: www.mamamagda.ugent.be

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!