VLIZINE jrg. 20, nr. 8 (augustus 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 8 (augustus 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 8 (augustus 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Grootste clusterconferentie ter wereld TCI19 bezoekt Oostendse blauwe innovatie case
1.2. BICEpS colloquium voor Belgische mariene wetenschappers actief of geïnteresseerd in ICES
1.3. Studiedag Vissen in het Verleden 2019 over de geschiedenis van de pulsvisserij en strandvisserij

2. Publicaties
2.1. De zeebodem in Europese zeeën ontbloot in nieuwe dataproducten door EMODnet Geologie

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Coming soon: nieuwe jobs op het VLIZ
3.2. Departement Omgeving zoekt projectmedewerker Interreg 2 Zeëen-project SARCC

4. Varia
4.1. VLIZ en Peruaanse evenknie IMARPE engageren zich voor meer samenwerking

5. Vraagbaak
5.1. Gezocht: kampeerherinneringen op kustcampings

1.1. Grootste clusterconferentie ter wereld TCI19 bezoekt Oostendse blauwe innovatie case
Tussen 8 en 10 oktober 2019 vindt in Antwerpen de 22e editie plaats van ’s werelds grootste clusterconferentie, waar prominenten uit de overheid, het bedrijfsleven en academici samenkomen. Als thema van deze editie werd gekozen voor ‘strategische clusters voor een duurzame groei – nieuwe trends en praktijken’. Op het programma staat ook een ‘Coastal Marine Tour’ naar Oostende waar de focus komt te liggen op hoe industrie, kennisinstituten en overheid samenwerken rond blauwe innovatie.
Naast een bezoek aan de haven van Oostende, zal men ook stilstaan bij hoe meer dan 40 miljoen euro aan nieuwe investeringen vanuit de Vlaamse overheid in maritieme O&O-infrastructuur in Oostende de toekomstige groei van de blauwe economie (offshore energie, schone en autonome scheepvaart, kustbescherming, mariene aquacultuur, etc.) zullen vergemakkelijken.
Voor meer informatie over het programma van TCI19 en inschrijven:
Link: www.tci2019antwerp.org/

[naar boven]

1.2. BICEpS colloquium voor Belgische mariene wetenschappers actief of geïnteresseerd in ICES
ICES, de International Council for the Exploration of the Sea is een intergouvernementele organisatie voor mariene wetenschappen in de Noord-Atlantische regio. De netwerkorganisatie voorziet de maatschappij in onpartijdige wetenschappelijke data en advies over de status en het duurzaam gebruik van de zeeën en oceaan. Ook in België participeren heel wat wetenschappers in een grote variatie van thematische werkgroepen. Op 2 december is er in Gent een colloquium waarop deze Belgische deelnemers hun ervaringen delen. Ook is het een mooie gelegenheid in kennismaking voor zij die ICES nog niet zo goed kennen.
Het ‘BICEpS Colloquium - Reinforcing the Belgian ICES community’ gaat door op maandag 2 december in het Virginie Lovelinggebouw (VAC Gent) in Gent. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) organiseren. Abstracts kunnen ingediend worden tot en met 30 september. Registreren voor het colloquium kan tot 25 november.
Link: www.ices.dk/community/groups/Pages/BICEpS.aspx

[naar boven]

1.3. Studiedag Vissen in het Verleden 2019 over de geschiedenis van de pulsvisserij en strandvisserij
Op vrijdag 25 oktober 2019 gaat de vijfde editie door van de studiedag Vissen in het Verleden in een vernieuwd jasje: deze keer in het NAVIGO-museum in Oostduinkerke, én opnieuw voor een volledige dag. Er wordt gefocust op de geschiedenis van de pulskorvisserij en de strandvisserij. Inschrijven kan vanaf 10 september via de website van NAVIGO. Hou deze datum goed in de gaten, want het aantal plaatsen is beperkt.
Link: www.navigomuseum.be/nl/studiedag-vissen-het-verleden

[naar boven]

2.1. De zeebodem in Europese zeeën ontbloot in nieuwe dataproducten door EMODnet Geologie
Wil je graag weten hoe de zeebodem er uitziet in Europese zeeën? Welke mariene mineralen er aanwezig zijn? Hoe de geologie onder de zeebodem in elkaar zit? Of waar, wanneer en met welke kans zich geologische events voordoen en hoe de onderwaterlandschappen er in vroegere geologische periodes uitzagen? Neem dan eens de moeite om door te klikken tot het geologie-portaal van EMODnet. Dit Europese initiatief wil alle beschikbare mariene data bundelen en vrij ter beschikking stellen voor wie ze denkt te kunnen gebruiken: bedrijven, wetenschappers, overheden, leerkrachten, maar ook de visserij en toeristen.
Lees uitgebreider over alle mogelijkheden over de nieuwe reeks geologie-dataproducten in het Engelstalige persbericht:
Link: www.emodnet-geology.eu

[naar boven]

3.1. Coming soon: nieuwe jobs op het VLIZ
Ben je gefascineerd door kust en zee? Ben je op zoek naar een job in een dynamische en stimulerende werkomgeving? Dan is werken op het VLIZ iets voor jou! Begin september rekruteert het VLIZ opnieuw een aantal medewerkers. Houd de vacaturepagina van de VLIZ-website in de gaten voor meer nieuws over de nieuwe posities.
Link: www.vliz.be/nl/vacatures

[naar boven]

3.2. Departement Omgeving zoekt projectmedewerker Interreg 2 Zeëen-project SARCC
Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid werft een voltijds medewerker aan op het Interreg 2 Zeëen-project SARCC (Sustainable and Resilient Coastal Cities). Het project zoekt naar oplossingen om op een duurzame wijze de kuststeden te beschermen tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel.
Het Interreg 2 Zeëen-project SARCC staat voor ‘Sustainable and Resilient Coastal Cities’ (‘Duurzame en Veerkrachtige Kuststeden’). De focus van het project ligt op het gebruik van natuurgerichte oplossingen (NBS, Nature Based Solutions) binnen de kustwering, zowel in het beleid als de concrete aanleg van kustweringsprojecten. Een belangrijke poot vormt hierbij het opbouw van kennis over NBS, én kennisverspreiding naar besturen en bevolking. De uitdaging voor de nieuwe medewerker is tweeledig: meewerken aan de doelstellingen van het project wat betreft kennisopbouw en -verspreiding omtrent zeespiegelstijging en duurzame kustwering binnen de partnerregio’s van het project én instaan voor het behandelen van omgevingsvergunningen in de Vlaamse kustregio. Geïnteresseerden kunnen tot en met 17 september 2019 deelnemen aan de selectieprocedure via onderstaande link.
Link: www.vlaanderen.be/vacatures/projectmedewerker-interreg-2-zeeen-project-sarcc-zeespiegelstijging-in-kuststeden

[naar boven]

4.1. VLIZ en Peruaanse evenknie IMARPE engageren zich voor meer samenwerking
Op 23 augustus 2019 ondertekenden het Instituto del Mar del Peru (IMARPE) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een Memorandum of Understanding. Hiermee drukken de nieuwe partners de wens uit om een hechtere wetenschappelijke samenwerking en kennisuitwisseling uit te bouwen. Zo kan er in de toekomst bijvoorbeeld gewerkt worden naar uitwisseling van expertise, gegevens, en de wederzijdse toegang tot elkaars onderzoeksinfrastructuren zoals onderzoeksschepen en -instrumenten.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=7935

[naar boven]

5.1. Gezocht: kampeerherinneringen op kustcampings
Kusterfgoedreporters trokken naar enkele kustcampings. Ze verzamelden er allerlei foto’s en verhalen van campingbewoners en -uitbaters. De mooiste herinneringen werden verzameld in het zeer leuke boekje ‘Eb en vloed op Camping Kust’. Heb jij zelf nog herinneringen en beelden van kamperen aan de kust? Deel ze dan en zorg ervoor dat dit stukje kusterfgoed niet verloren gaat!
Haal jouw gratis exemplaar van de publicatie 'Eb en vloed op Camping Kust' in de bibliotheken of toerismekantoren van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge of download het boekje op de website van Kusterfgoed.
Heb jij ook fantastische herinneringen aan kamperen aan de kust? Heb je thuis foto’s, dia’s, negatieven, affiches of prentbriefkaarten liggen of digitale foto’s op je computer staan die herinneren aan jouw kampeerverleden stofferen? Heb je een getuigenis of verhaal? Deel ze via deze link.
Link: www.kusterfgoed.be/projects/campingkust/

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!