VLIZINE jrg. 14, nr. 6 (juni 2013)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 14, nr. 6 (juni 2013)

VLIZINE jrg. 14, nr. 6 (juni 2013)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Publicaties
1.1. 4de editie van visiedocument 'Navigating the Future' gepubliceerd
1.2. Zeeweetjes als leesvoer voor de zomerse dagen: Zeekrant 2013
1.3. VLIZ Jaarboek 2012: een selectie van onze activiteiten in nieuwe stijl

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. KU Leuven zoekt PhD-kandidaat voor onderzoek naar link tussen platvispopulaties
2.2. VLIZ datacentrum werft aan
2.3. Scheepstijd RV Simon Stevin 2014

3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. Verrassende eerste resultaten gezenderde meeuwen

4. Doctoraten
4.1. Belgische zeevisserij sinds 1929 in statistieken, een doctoraat

5. Vraagbaak
5.1. MARILITT onderzoekt hoe efficint afval uit zee te halen en zoekt medewerking

1.1. 4de editie van visiedocument 'Navigating the Future' gepubliceerd
De reeks 'Navigating the Future' wordt opgesteld door de European Marine Board en geeft een overzicht van de huidige stand van zaken van het zeewetenschappelijk onderzoek in Europa. In het document zijn ook aanbevelingen opgenomen voor het prioritiseren van bepaalde mariene onderzoeksdisciplines en worden de zeewetenschappelijke uitdagingen van de toekomst opgelijst, dit alles binnen het kader van de Europese maatschappelijke noden. De vierde editie van 'Navigating the Future' werd op 20 juni gelanceerd in Brussel in aanwezigheid van EU Commissaris Mire Geoghegan-Quinn.
Mire Geoghegan-Quinn, EU Commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap benadrukte in haar speech de waarde van dit document als informatiebron om een visie op te bouwen rond wetenschap en technologie in Europa. Europees Parlementslid en rapporteur van de 'Raad tot vaststelling van het specifieke programma tot uitvoering van Horizon 2020' Maria da Graa Carvahlo benadrukte in haar toespraak het belang van de zeewetenschappelijke sector in de ontwikkeling van de blauwe economie.
Met dit evenement werd een belangrijke mijlpaal gezet voor de toekomstige strategische prioriteiten en plannen voor het zee- en oceaanonderzoek in Europa. Het rapport, persmededeling en fotos van het gebeuren kunnen geraadpleegd worden op de website van de European Marine Board www.marineboard.eu.
Link: http://www.marineboard.eu/images/publications/Navigating%20the%20Future%20IV-168.pdf

[top]

1.2. Zeeweetjes als leesvoer voor de zomerse dagen: Zeekrant 2013
Met de gratis jaarlijkse Zeekrant wil het VLIZ en de Provincie West-Vlaanderen de kusttoerist correct informeren en vlot leesbare weetjes voorschotelen over een breed gamma aan zeegebonden onderwerpen. In de 2013-editie krijg je wetenschappelijke duiding over o.a. de meeuwenoverlast, het geplande energie-eiland voor onze kust, microplastiek in zee, het ontginnen van grondstoffen in de diepzee ..., om er maar enkele te noemen.
De Zeekrant wordt met een oplage van 75.000 exemplaren verspreid. De krant is vanaf 8 juni (Wereldoceanendag) gratis te verkrijgen in alle bezoekerscentra, bibliotheken en toeristenbureaus aan de kust, of door afhaling tijdens kantooruren in het Vlaams Instituut voor de Zee (Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende). Wil je ook exemplaren verdelen in je zaak, school of vereniging (al dan niet in de Provincie West-Vlaanderen)? Neem dan contact op met info@vliz.be of 059 34 21 30.
Link: http://www.vliz.be/NL/Infoloket/Zeekrant

[top]

1.3. VLIZ Jaarboek 2012: een selectie van onze activiteiten in nieuwe stijl
In 2012 werd de opzet van het VLIZ jaarboek grondig herdacht: naast een gedrukt rapport, waarin een selectie van de meest markante nieuwe initiatieven en hoogtepunten worden getoond, worden de gedetailleerde cijfers en uitgebreide informatie over de talrijke interne en externe projecten beschikbaar gemaakt in een digitale bijlage. We hopen dat u dit eerste jaarboek nieuwe stijl kan appreciren!
Link: http://www.vliz.be/jaarboek

[top]

2.1. KU Leuven zoekt PhD-kandidaat voor onderzoek naar link tussen platvispopulaties
Het 'Laboratory of Biodiversity and Evolutionary Genomics' van de KU Leuven zoekt een enthousiaste kandidaat voor het opstarten van onderzoek naar de mate waarin platvispopulaties met elkaar verbonden zijn en welke oceanografische en biologische factoren hierin een rol spelen. Het onderzoek kadert binnen het project FISHCONNECT. Er staat een vierjarige FWO-beurs ter beschikking. Kandidaturen welkom tot 8 juli 2013.
Meer info te verkrijgen bij prof. Filip Volckaert.
Link: http://bio.kuleuven.be/eeb/lbeg/jobs.html

[top]

2.2. VLIZ datacentrum werft aan
Het datacentrum van VLIZ zoekt een wetenschappelijk medewerker en IT-medewerker voor het uitvoeren van projecten binnen het datacentrum (onmiddellijke indiensttreding, m/v, 100% tewerkstelling, contract onbepaalde duur). Solliciteren moet vr 15 augustus 2013.
Voor meer informatie over deze vacatures en de taakomschrijving Francisco Hernandez.
Link: http://www.vliz.be/docs/vacatures/20130625_vacatures_datacentrum.pdf

[top]

2.3. Scheepstijd RV Simon Stevin 2014
KBIN-OD Natuurlijk Milieu (BMM) en VLIZ cordineren de inzet van de onderzoeksschepen BELGICA en de SIMON STEVIN om aan de noden aan scheepstijd voor marien onderzoek optimaal tegemoet te kunnen komen. Daartoe lanceren BMM en VLIZ jaarlijks, vlak voor de zomer, gezamenlijk hun oproep voor het aanvragen van scheepstijd aan boord van de RV BELGICA en RV SIMON STEVIN voor het jaar dat volgt.


Indien u in 2014 gebruik wenst te maken van de RV SIMON STEVIN dan kan u Andr Cattrijsse informeren over uw wensen per mail ten laatste op 19 juli 2013. Het respecteren van deze datum is noodzakelijk. Uw aanvraag kan u ook indienen via het invulformulier.
Link: http://www.vliz.be/vmdcdata/midas/form.php

[top]

3.1. Verrassende eerste resultaten gezenderde meeuwen
Sinds 1999 verricht het INBO onderzoek naar de aantalsveranderingen, voedings-gewoontes en trekgedrag van grote meeuwen. Met behulp van financiering uit LifeWatch en in samenwerking met het VLIZ kan die kennis nu nog verder worden uitgediept: door 5 zilvermeeuwen en 22 kleine mantelmeeuwen met een GPS-zender uit te rusten, kan hun gedrag gedetailleerd gevolgd worden. Wie de vluchtroutes en real-time webcambeelden van dakbroedende meeuwen wil meevolgen, kan dat via www.lifewatch.be/vogels. Lees meer over de eerste verrassende resultaten in het persbericht.
Link: http://www.vliz.be/pers/2013.06.18_LifeWatch_Meeuwen.php

[top]

4.1. Belgische zeevisserij sinds 1929 in statistieken, een doctoraat
Op 5 juli 2013 verdedigt Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ) aan de Universiteit Gent haar doctoraatsthesis met als titel: "Belgian Fisheries: ten decades, seven seas, forty species".
Voor dit standaardwerk is een massa aan Belgische zeevisserij statistieken, oud en nieuw, verzameld en ontsloten via de Historical Fisheries HiFi-databank. Nooit eerder zijn zoveel gegevens beschikbaar gemaakt over Belgische visaanvoer en -besomming, en dit minstens vanaf 1929. Uit deze unieke analyse leren we alvast hoe belangrijk de Ijslandse kabeljauw en de Wereldoorlog-II-haring was voor onze contreien. Ook ontdekken we hoe voor onze vissers het fenomeen "shifting baselines" gold en welke visgebieden wanneer van belang waren.

Promotoren van het werk zijn professor Magda Vincx en Jan Mees.
Het doctoraat wordt verdedigd om 16u, in de gebouwen van de Campus Sterre van de Universiteit Gent.

[top]

5.1. MARILITT onderzoekt hoe efficint afval uit zee te halen en zoekt medewerking
In het tweejarig project dat gefinancierd wordt door DG Environment van de Europese Commissie gaan een tiental partners uit verschillende lidstaten (waaronder ook het Belgische ARCADIS) op zoek naar de beste manieren om afval uit zee te halen. Het project zoekt nog belanghebbenden en partners.
Zowel plastiekproducenten, als recycleer- en andere bedrijven, gemeente- en havenautoriteiten, NGO's, vissers, etc. die interesse vertonen in deze problematiek en wensen op een of andere manier mee te werken aan deze studie of als projectpartner een van de geselecteerde systemen uit te testen, kunnen hun interesse aangeven via: marinelitter@milieu.be.

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2013 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!