VLIZINE jrg. 20, nr. 2 (februari 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 2 (februari 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 2 (februari 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Oceaan op HACK Belgium 2019
1.2. ICES Annual Science Conference 2019: Call for abstracts
1.3. Doe mee aan de Grote Schelpenteldag 2019 op zaterdag 16 maart
1.4. EurOCEAN2019: Europa's bijdrage aan de toekomst van mariene wetenschappen
1.5. Europees Parlement en Commissie organiseren conferentie waar oceaan centraal staat: The Future of the Blue Planet
1.6. Kick-off GEANS: hoe DNA-gebaseerde technieken gebruiken voor evaluatie gezondheidstoestand van mariene ecosysteem
1.7. Registreren geblazen voor de VLIZ Marine Science Day 2019!
1.8. Studiedag voor leerkrachten: Gebruik van de Zee

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Vacature PhD-beurs (UAntwerpen) rond hydrodynamische modellering overstromingsrisico’s
2.2. Selectieproeven wervingsreserve wetenschappelijke masters federale overheidsdiensten leefmilieu
2.3. ILVO Oostende zoekt wetenschappelijk medewerker biologie met expertise in macrobenthos
2.4. EMODnet-secretariaat zoekt junior mariene data en GIS-expert
2.5. Vijf ISblue-beurzen voor internationale post-docs mariene wetenschappen
2.6. SYNTHESYS+ sponsort korte uitwisseling voor (marien) taxonomisch onderzoek
2.7. Appliceer voor OTGA/DOALOS-cursus over marien wetenschappelijk onderzoek onder UNCLOS

3. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
3.1. AQUA-LIT wil samen met de aquacultuursector zwerfvuil in zee voorkomen

4. Doctoraten
4.1. De indringing van zeewater in kustgebieden beperken met elektrokinetische remediëring
4.2. Aparte soorten aflijnen bij de Dictyotales, een complexe groep van bruinwieren
4.3. Welke druk oefenen verspreiding en chemische stress uit op gemeenschappen van mariene microalgen?
4.4. Ingekuilde vis als eiwitbron voor dierenvoeders, of hoe visafval beter valoriseren

5. Varia
5.1. Jonge Academie klaagt tekort vrouwelijke professoren aan: hoe zit het in de mariene wetenschappen?
5.2. CANVAS-reeks #OdeAanWatVerdwijnt brengt eresaluut aan bedreigde soorten

6. Vraagbaak
6.1. Bepaal mee welke thema’s de Think Tank North Sea eerst moet aanpakken

1.1. Oceaan op HACK Belgium 2019
Op 28, 29 en 30 maart vindt in Tour & Taxis in Brussel het innovatiefestival HACK Belgium plaats. Mensen met een idee kunnen het er uitwerken tot een krachtig project, door out-of-the-box te denken, samen met andere creatieve geesten en bedrijven. Tijdens de driedaagse hackathon worden een 12-tal thema’s gepitched, waaronder “life sustaining oceans”. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Greenbrigde brengen drie uitdagingen aan waar de oceaan en zeeën voor staan: blauw toerisme, de blauwe circulaire economie en blauwe geletterdheid. Zin om creatief mee te denken naar het nieuwe samenleven met de oceaan? Tickets zijn verkrijgbaar voor particulieren en studenten, freelancers, ngo’s, bedrijven.
Naast de oceaan worden ook workshops, experten, netwerksessies en technologiedemo’s georganiseerd rond mobiliteit, duurzaam voedsel, onderwijs, media, gezondheid, energie, water enz.
Link: www.hackbelgium.be

[naar boven]

1.2. ICES Annual Science Conference 2019: Call for abstracts
De jaarlijks wetenschappelijke conferentie van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES ASC 2019) is telkens weer een bruisend gebeuren voor wetenschappers actief in de Noordoost-Atlantische gebied. Dit jaar gaat de conferentie door van 9 tot en met 12 september in het Zweedse Gothenburg. Abstracts voor presentaties binnen een van de 18 thema’s kunnen nog worden ingediend tot 11 maart.
Terwijl men bij ICES misschien traditioneel denkt aan de pure visserijwetenschappen, is hun jaarlijkse conferentie thematisch ondertussen heel wat breder opengetrokken. Keynote speakers, gebalde presentaties, druk bijgewoonde postersessies en thematische netwerkmomenten vullen een drukke vierdaagse rond 18 verschillende thema’s, gaande van visserijbeheer en aquacultuurtechnieken, het opvolgen van ecosystemen en de menselijke impact erop, het gebruik van ‘machine learning’ technieken tot socio-economische studies.
Link: ices.dk/news-and-events/asc/asc2019

[naar boven]

1.3. Doe mee aan de Grote Schelpenteldag 2019 op zaterdag 16 maart
Vorig jaar tijdens de eerste editie van de Grote Schelpenteldag aan onze kust verzamelden, telden en identificeerden 400 burgers samen 30.000 schelpen, goed voor meer dan 50 verschillende soorten. Dit jaar op zaterdag 16 maart 2019 willen de organisatoren – VLIZ, Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen en de Strandwerkgroep – nog beter doen. Streefdoel is om, samen met jou, de kaap van de 100.000 schelpen te halen. Het scoren en herkennen van lege schelpen is niet alleen bijzonder leuk en interessant. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert onderzoekers ook heel wat over het voorkomen van deze tot de verbeelding sprekende groep zeedieren. Na het tellen brengen we de schelpen overigens gewoon terug naar het strand.
Kom tussen 10:00 en 16:00 uur naar een van de tien telposten aan het Vlaamse Noordzeestrand. Begeleiders leren je de methodiek aan hoe een standaardstaal van honderd schelpen te verzamelen. Het identificeren van de schelpen doe je aan de hand van de schelpenzoekkaart die je wordt aangeboden door de organisatoren, en indien nodig wat extra hulp van de aanwezige schelpenexpert(s). Een overzicht van de deelnemende locaties en het inschrijvingsformulier vind je hier:
 
Link: www.groteschelpenteldag.be

[naar boven]

1.4. EurOCEAN2019: Europa's bijdrage aan de toekomst van mariene wetenschappen
Op 11 en 12 juni 2019 gaat in de UNESCO-hoofdkantoren in Parijs de EurOCEAN2019-conferentie door. Deze high-level bijeenkomst op vlak van marien wetenschapsbeleid wil deze keer de focus leggen op welke Europese mariene wetenschappen nodig zijn voor het nieuwe EU-kaderprogramma “Horizon Europa” en “The United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development (2021-2030)”.
EurOCEAN 2019 wordt georganiseerd door European Marine Board, de Europese Commissie en de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO.
De EurOCEAN-conferenties zijn steeds belangrijke Europese mariene wetenschapsbeleidsconferenties, die een forum bieden aan (wetenschaps)beleidsmakers en strategische planners, en dat zowel op Europees als lidstaatniveau. De bijeenkomsten dienen om contact te leggen met de mariene onderzoeksgemeenschap, en met mariene en maritieme belanghebbenden. Als resultaat van de conferenties wordt traditioneel een gezamenlijk gedragen verklaring gelanceerd (zie www.euroceanconferences.eu voor de resultaten van eerdere EurOCEAN-conferenties), en dat zal deze keer in Parijs ook het geval zijn.
De European Marine Board zal tijdens de EurOCEAN2019-conferentie ook haar paradepaardje, Navigating the Future V lanceren. Dit visionaire document beschrijft hoe de mariene wetenschappen er na 2030 zouden moeten uitzien. Het identificeert de kernthema's die ons begrip van de mariene en bredere aarde- en klimaatsystemen aanzienlijk kunnen verbeteren en moeten zorgen voor meer maatschappelijk welzijn.
PhD’s of postdocs worden uitgenodigd om een poster te presenteren op EurOCEAN2019. Abstracts rond innovatief onderzoek naar een van de hoofdthema's van de conferentie worden verwelkomd voor 30 maart 2019 (15:00 CET) via deze link: duurzame mariene hulpbronnen, het oceaanperspectief vanop land bekeken, nieuwe verontreinigende stoffen in het mariene milieu, en de oceaan en menselijke gezondheid.
Aanmelden voor deelname aan EurOCEAN2019 (met verlaagd tarief tot 14 april 2019) kan dan weer via de officiële website van de conferentie:
Link: www.euroceanconferences.eu/eurocean-2019

[naar boven]

1.5. Europees Parlement en Commissie organiseren conferentie waar oceaan centraal staat: The Future of the Blue Planet
Hoe vorm te geven aan een wereldwijd oceaanbeheer? Hoe een duurzame blauwe economie ontwikkelen die leidt tot een lagere druk op de oceaan? Hoe schone en gezonde zeeën bereiken tegen 2030? Op dinsdag 19 maart staan deze drie vragen centraal op de high-level conferentie die het Europees Parlement en de Europese Commissie samen organiseren te Brussel.
De huidige maatschappij is voor zijn levensonderhoud in grote mate afhankelijk van de oceaan. Zo levert de oceaan ons belangrijke ecosysteemdiensten zoals voedselvoorziening, klimaatregulatie en zuurstofproductie. Op Europees niveau alleen al, brengen de verschillende ecosysteemdiensten van de oceaan zo een 566 miljard euro op en voorzien ze werk voor bijna 3,5 miljoen mensen. Deze ecosysteemdiensten staan echter onder toenemende druk (overbevissing, klimaatopwarming, vervuiling, etc.) waardoor het van cruciaal belang is dat er duurzaam mee omgegaan wordt. Ben je als beleidmaker ook overtuigd dat de oceaan duurzaam moet beheerd worden om de fragiele mariene ecosystemen te behouden? Neem dan deel aan deze parlementaire conferentie op 19 maart. Meer info over het programma, locatie en hoe registraren via:
Link: www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-affairs/20190213STO26336/future-of-the-blue-planet-parliament-conference-on-oceans

[naar boven]

1.6. Kick-off GEANS: hoe DNA-gebaseerde technieken gebruiken voor evaluatie gezondheidstoestand van mariene ecosysteem
Op 15 maart 2019 wordt in Oostende de aftrap gegeven van het GEANS-project (Genetic tools for Ecosystem health Assessment in the North Sea region). Voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers uit de maritieme sector en niet-gouvernementele organisaties die bezig zijn met de beoordeling van de mariene gezondheidstoestand via innovatieve DNA-gebaseerde technieken.
Het beoordeling van de gezondheidstoestand van het mariene ecosysteem voor verschillende EU- en OSPAR-richtlijnen gebeurt doorgaans aan de hand van tijdrovende en arbeidsintensieve methodes, waarbij bodemdieren manueel geteld en op naam gebracht worden. DNA-gebaseerde technieken beloven goedkopere, snellere en meer nauwkeurige methodes.
Omdat elk land momenteel een eigen standaardroutine aan het uitwerken is, moet transnationale samenwerking binnen het Interreg North Sea Region project GEANS het pad effenen voor meer internationale harmonisatie en vergelijkbaarheid. Partners zijn het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), SeAnalytics AB, het Centre for the Environment Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS), het Department Geocience van de Aarhus University, het Department Animal van de Wageningen University, Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung en het Naturalis Biodiversity Centre. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) coördineert.
Ontdek hoe het GEANS-project kan beantwoorden aan uw noden tijdens de eerste stakeholder meeting op 15 maart bij ILVO te Oostende. Deze meeting is gericht op collega-onderzoekers, beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers uit de maritieme sector en niet-gouvernementele organisaties. Registreren kan tot 11 maart.
Link: www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Agenda/articleType/ArticleView/articleId/5304/Stakeholder-event-GEANS.aspx

[naar boven]

1.7. Registreren geblazen voor de VLIZ Marine Science Day 2019!
Nu het volledige programma van de VLIZ Marine Science Day op woensdag 13 maart 2019 gekend is, rest je alleen nog om te registreren voor deze hoogdag van de mariene wetenschappen in Vlaanderen. Place to be: MEC Staf Versluys in Bredene.
De VLIZ Marine Science Day is ondertussen een jaarlijks terugkerend, en niet te missen waarde geworden voor iedereen begaan met de zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen en aangrenzende regio’s. Op woensdag 13 maart 2019 verwelkomen we jullie dan ook graag in het MEC Staf Versluys in Bredene voor een boeiend programma vol presentaties en demo’s rond het nieuwste onderzoek en initiatieven. Tijdens deze editie vormen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties de rode draad doorheen het programma. Ook zijn er veel mogelijkheden om te netwerken. Registratie is gratis, maar verplicht! Alle praktische informatie over het evenement is terug te vinden op de website van de VLIZ Marine Science Day.
 
Link: www.vliz.be/vmsd

[naar boven]

1.8. Studiedag voor leerkrachten: Gebruik van de Zee
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Vereniging Leraars Aardrijkskunde (VLA West-Vlaanderen), FOD Marien Milieu en het Maritiem Instituut Mercator nodigen leerkrachten aardrijkskunde uit voor een studiedag met bedrijfsbezoeken en workshops in Oostende.
De Noordzee is een van de meest bevaren en benutte zeeën ter wereld. Niet alleen de toegenomen scheepvaart is verantwoordelijk voor de drukte op de Noordzee. Steeds meer spelers eisen hun plaats op. In die schaarse ruimte moet er plaats zijn voor zeevisserij, zandwinning, scheepvaart, recreatievaart, defensie, windturbineparken, aquacultuur en een energie-atol.   
Tijdens deze studiedag maak je kennis met enkele van deze sectoren door een bezoek te brengen aan bedrijven en instellingen in de haven van Oostende. Tijdens de middag trekken we naar het Maritiem Instituut Mercator voor een infomarkt van educatieve organisaties die leermiddelen en excursies naar zee aanbieden. In de namiddag volgen er verschillende workshops.
De studiedag gaat door op woensdag 24 april 2019 in het Maritiem Instituut Mercator te Oostende.
Meer info en inschrijven:
Link: www.planeetzee.be/zeebad

[naar boven]

2.1. Vacature PhD-beurs (UAntwerpen) rond hydrodynamische modellering overstromingsrisico’s
De Onderzoeksgroep Ecosysteembeheer (ECOBE) van de universiteit van Antwerpen zoekt een doctoraatstudent voor het uitvoeren van een studie op het vlak van hydrodynamische modellering van overstromingsrisico in de Guayas-rivier (Ecuador) en de rol hierin van het beschermen van de mangroves. Kandidaten moeten een diploma hebben van ingenieur, bio-ingenieur, fyische geografie, geologie of oceanografie, en kunnen vier jaar op het onderwerp werken.
Link: www.uantwerpen.be/en/jobs/vacancies/ap/2019bapfwetef073/

[naar boven]

2.2. Selectieproeven wervingsreserve wetenschappelijke masters federale overheidsdiensten leefmilieu
Meerdere federale gezondheidszorgadministraties – waaronder de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu – zoeken nieuw talent, o.a. binnen de thema’s leefmilieu, voedselbeleid, klimaat, toxicologie en mariene milieu. Voor het aanwerven van nieuwe statutaire medewerkers (25 plaatsen) dienen zij beroep te doen op een wervingsreserve, waarvoor Selor momenteel selectieproeven organiseert. Solliciteren voor deze selectieproef kan nog tot 11 maart 2019.
De wervingsreserve zal vanaf mei 2019 geconsulteerd worden voor experten en projectmedewerkers op masterniveau (niveau A). Ook de dienst Marien Milieu hoopt via deze weg het team te versterken met enkele enthousiaste collega’s.
Link: www.selor.be/nl/vacatures/job/ANG19051/Wervingsreserve-voor-wetenschappelijke-Masters-m-v-x-

[naar boven]

2.3. ILVO Oostende zoekt wetenschappelijk medewerker biologie met expertise in macrobenthos
Het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedinsgonderzoek (ILVO) zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een Master Biologie om de onderzoeksgroep Aquatisch Milieu en Kwaliteit te versterken bij het monitorings- en identificatiewerk van Noordzee-macrobenthos, waarvoor dit labo – als enige in België – geaccrediteerd is. Solliciteren kan tot en met 15 maart.
Link: www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Werken-bij-ILVO/Wetenschappelijk-medewerker-biologie.aspx#.XG03ALgo-Ul

[naar boven]

2.4. EMODnet-secretariaat zoekt junior mariene data en GIS-expert
Het secretariaat van de European Marine Observation and Data Network (EMODnet) op de InnovOcean site in Oostende heeft een vacature open staan voor een “junior marine data expert and GIS support officer”. Het takenpakket omvat het meedraaien in het lopende technische werk van EMODnet, inclusief de European Atlas of the Seas (EAS). Soliciteren kan nog tot 11 maart (12:00 CET).
Details over de positie zijn te vinden op de EMODnet-website:
Link: www.emodnet.eu/we-are-recruting-marine-data-analyst-gis-support-officer

[naar boven]

2.5. Vijf ISblue-beurzen voor internationale post-docs mariene wetenschappen
De 'Interdisciplinary School for the Blue Planet' (ISblue) biedt vijf creatieve jonge wetenschappers de mogelijkheid om een eigen tweejarig onderzoeksproject te ontwikkelen in een van de ISblue-laboratoria in Frankrijk.
Het internationaal postdoctoraal programma van ISblue is de verderzetting van het programma dat LabexMER sinds 2012 uitdraaide. De originele onderzoeksprojecten waar in de 2019-oproep naar gevraagd wordt, moeten kaderen binnen een van de vijf onderzoeksthema’s: ‘Ocean and climate regulation’, ‘Ocean-earth interactions’, ‘Sustainable coastal systems’, ‘The living ocean and ecosystem services’ en ‘Long-term observing systems for ocean knowledge’.
Kandidaturen van internationale postdocs – die maximaal 3 jaar eerder hun PhD behaalden –  worden ingewacht tegen 3 mei 2019. De eigenlijke projecten zijn bedoeld te starten tussen september 2019 en eind februari 2020.
Link: www.labexmer.eu/en/international/postdoctoral-fellowships

[naar boven]

2.6. SYNTHESYS+ sponsort korte uitwisseling voor (marien) taxonomisch onderzoek
Het SYNTHESYS Access Funding-programme stelt taxonomische onderzoekers in staat om korte werkbezoeken te brengen aan een van de 21 onderzoeksinstellingen in Europa. Ook mariene taxonomen kunnen op deze manier de infrastructuur gebruiken van de gastinstelling (collecties, personeelsexpertise en analytische faciliteiten) ten behoeve van hun eigen onderzoek. De komende vier jaar zal er binnen het SYNTHESYS+ programma (EU Horizon 2020) jaarlijks een oproep volgen voor sponsoring van reis en verblijfskosten en een tegemoetkoming in de onderzoekskost (bench fee & labo consumables). Momenteel loopt een eerste oproep waarbij kandidaten voorstellen kunnen indienen tot 12 april 2019 (17:00).
Meer informatie over de deelnemende partnerinstellingen en hoe appliceren via het hier downloadbare document of op de website van Systhesys+ :
Link: www.synthesys.info/access.html

[naar boven]

2.7. Appliceer voor OTGA/DOALOS-cursus over marien wetenschappelijk onderzoek onder UNCLOS
De Devision of Ocean Afairs and the Law of the Sea (DOALOS) van de Venenigde Naties organiseert tussen 6 en 10 mei 2019 een training in Oostende rond de rol van marien wetenschappelijk onderzoek en mariene technologisch ontwikkelingen voor de duurzame ontwikkeling van onze zeeën en oceaan, en dan specifiek in het kader van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS). Kandidaturen kunnen worden ingestuurd tot en met 15 maart.
De cursus is gericht op overheidsfunctionarissen en wetenschappers. Er wordt geen collegegeld gevraagd. Er zijn slechts een beperkt aantal beurzen beschikbaar voor het dekken van de onkosten. Aanmelden is mogelijk via de volgende link. Voor meer details kunt u de brochure raadplegen of surfen naar de OceanExpert-website:
Link: www.oceanexpert.net/event/2141

[naar boven]

3.1. AQUA-LIT wil samen met de aquacultuursector zwerfvuil in zee voorkomen
De aquacultuursector groeit wereldwijd razendsnel, tot wel 8% per jaar. Wanneer kweekactiviteiten zich afspelen in zee of de kustzone bestaat het risico dat onderdelen van de installaties loskomen of dat tijdens operaties materialen als zwerfvuil in het mariene milieu terecht komen. Geheel in lijn met de Europese doelstelling om plastic in zee drastisch terug te dringen, wil het in januari 2019 in Budapest afgetrapte AQUA-LIT-project streven naar een set van duurzaamheidstips om het aandeel in het marien zwerfvuil vanuit de aquacultuursector terug te dringen.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6734

[naar boven]

4.1. De indringing van zeewater in kustgebieden beperken met elektrokinetische remediëring
Op 26 februari laatstleden verdedigde Shadi Hamdan van de ProcESS-groep van de KU Leuven (Departement Chemische Ingenieurstechnieken) het proefschrift ‘The Potential of using Electro-Migration Fences against Seawater Intrusion’.
Doel van het doctoraatsonderzoek was om aan de hand van laboratoriumexperimenten meer inzicht te verwerven in de migratie van zeezout in de grondwaterlagen van kustgebieden, en hoe deze te beperken en/of te controleren. De indringing van zeewater (vnl. natrium en chloride ionen) maakt het grondwater immers ongeschikt als drinkwater of voor irrigatie. Uit het doctoraat blijkt dat elektrokinetische remediëring een veelbelovende innovatieve in situ zuiveringstechniek blijkt om de impact van zeewaterintrusie te verminderen, en de verzilting van grondwater in kustgebieden onder controle te houden. Het volledige werk kan worden geconsulteerd via het Open Marien Archief van VLIZ.
Link: www.kuleuven.be/doctoraatsverdediging/fiches/3E11/3E110555.htm

[naar boven]

4.2. Aparte soorten aflijnen bij de Dictyotales, een complexe groep van bruinwieren
‘What's in a name? On the importance of species delineation in Dictyotales’. Dit is de welluidende titel van het doctoraat van Bioloog Frederique Steen die op vrijdag 15 maart (15:00) wordt verdedigd op campus De Sterre (S8) van de Universiteit Gent. Algenexperten Prof. dr. Olivier De Clerck en dr. Christophe Vieira van de onderzoeksgroep Fycologie zijn de promotoren van het werk.
Link: www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/20190315-WE11

[naar boven]

4.3. Welke druk oefenen verspreiding en chemische stress uit op gemeenschappen van mariene microalgen?
Op 7 maart 2019 (16:00) is het de beurt aan Jonathan De Raedt om zijn PhD thesis publiek te verdedigen: ‘The combined effect of dispersal and chemical stress on the composition, diversity and productivity of marine micro-algae communities.’ Plaats van gebeuren is de campus van de Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.
Het doctoraat werd uitgevoerd aan zowel de Universiteit Gent (promotor Prof. dr. Colin Janssen) als de  Université de Namur (promotor Prof. dr. ir. Frédérik De Laender).
Link: www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/20190307-LA22

[naar boven]

4.4. Ingekuilde vis als eiwitbron voor dierenvoeders, of hoe visafval beter valoriseren
Op 5 maart 2019 (16:00) verdedigt Mike Van ’t Land – wetenschapper bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO – zijn doctoraatsthesis “Fish silage as protein ingredient in animal feeds - the pioneering of fishery byproduct utilization in Belgium” aan de Faculteit van de Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.
Prof. dr. ir. Katleen Raes (UGent) en Dr. Johan Robbens (ILVO) zijn de promotoren van het werk.
Link: www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/20190305-LA23

[naar boven]

5.1. Jonge Academie klaagt tekort vrouwelijke professoren aan: hoe zit het in de mariene wetenschappen?
De Jonge Academie lanceerde op maandag 11 februari een campagne om het tekort aan vrouwelijke professoren aan te klagen: “Slechts één op de vier Vlaamse professoren is een vrouw. Nochtans zijn er ongeveer evenveel mannen als vrouwen die doctoreren.” Volgens het Compendium voor Kust en Zee van het VLIZ ligt dit cijfer in de mariene wetenschappen in België zelfs nog een stukje lager: hier is amper 19% van de onderzoekshoofden en professoren een vrouw.
Nochtans is ook in deze onderzoeksdiscipline 39% van de doctorandi vrouwelijk. Lees meer over de analyses van de Belgische mariene wetenschappen in het "Indicatorrapport Marien Onderzoek en Innovatie 2018" van het Compendium voor Kust en Zee (pagina 18).
België hinkt hierin ook sterk achterop in vergelijking met ander landen wereldwijd. Volgens het Global Ocean Science Report van UNESCO (2017) is het aandeel vrouwen dat wereldwijd actief is in het marien onderzoek toch 38%. Werk aan de winkel...
Link: www.compendiumkustenzee.be

[naar boven]

5.2. CANVAS-reeks #OdeAanWatVerdwijnt brengt eresaluut aan bedreigde soorten
Dieren- en plantensoorten sterven vandaag massaal uit, en dat aan een veel hogere snelheid dan voorheen in de geschiedenis ooit het geval was. Deze nieuwe golf van massa-extinctie wordt veroorzaakt door o.a. klimaatverandering, vervuiling, exploitatie, en vernietiging van de leefomgeving. De CANVAS-reeks #OdeaanWatVerdwijnt wil de aandacht vestigen op deze verdwijnende dieren en planten, en laat in dagelijkse online afleveringen biologen en natuurkenners aan het woord over een bedreigde soort die hen nauw aan het hart ligt.
Ondertussen al met (mariene) bijdrages over kabeljauw in de Noordzee, paling en noordelijke rotspinguins.
Link: www.canvas.be/maatschappij/jan-seys-over-de-kabeljauw

[naar boven]

6.1. Bepaal mee welke thema’s de Think Tank North Sea eerst moet aanpakken
De onafhankelijke Think Tank North Sea vraagt uw hulp bij het prioriteren van de te behandelen clusterthema’s: Marine food impact? Living with climate change? Of Working with nature? Stemmen kan nog tot en met 28 februari. Het startschot van de eerste thematische werkgroepen zal gegeven worden op een kick-off event op 29 maart 2019 in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Met de Think Thank North Sea wil men een breed gedragen langetermijnvisie opzetten rond de kernprincipes bij het gebruik van het Belgisch deel van de Noordzee in de toekomst. Initiatiefnemer staatsecretaris Philippe de Backer en de Noordzeeraad wilden immers de unieke dynamiek, die ontstond tijdens het eerdere traject Noordzeevisie 2050, niet verliezen. Dit overleg tussen de vele belanghebbenden uit verschillende velden en sectoren wordt nu verdergezet in de onafhankelijke en zeer participatieve denktank Think Tank North Sea, waarin het KBIN OD Natuur en het VLIZ de trekkersrol opnemen. Iedereen uit de wetenschap, beleid, privé-sector of burgers die denken een bijdrage te kunnen doen aan de discussie is welkom.
De denktank deed vorige zomer een oproep naar te behandelen werkthema’s. De vele vanuit verschillende hoeken ingezonden ideeën werden zorgvuldig doorgenomen en aan vooropgestelde criteria getoetst door de stuurgroep. Dit resulteerde in drie overkoepelende clusterthema’s: Marine food impact, Living with climate change en Working with nature. U kan mee bepalen dewelke van deze thema’s het eerst moet worden aangepakt. Stemmen kan nog tot en met 28 februari via het stemformulier.
Meer informatie en alle details over de te selecteren thema’s zijn te lezen op de informatieve webpagina van de Think Tank North Sea (www.thinktanknorthsea.be/nl/registration) en op de website van het Compendium voor Kust en Zee (www.compendiumkustenzee.be/nl/oproep-werkgroepen-think-tank-north-sea).
Link: www.thinktanknorthsea.be/nl/registration

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!