VLIZINE jrg. 20, nr. 5 (mei 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 5 (mei 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 5 (mei 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Studiedag Vissen in het verleden 2019 op 25 oktober in NAVIGO: oproep voor korte bijdragen
1.2. De rol van microalgen in een bio-based economie
1.3. VLIZ-ledendag 2019: Marine Robotics Centre in primeur
1.4. Symposium over zeespiegelstijging in de Vlaams-Nederlandse Delta
1.5. Uitnodiging marktconsultatie project 'Opruiming gedumpte oorlogsmunitie in de Noordzee'

2. Publicaties
2.1. VLIZ blikt terug op 2018
2.2. VLIZ Jaarverslag voor schenkers 2018
2.3. Infografieken over de status van door Belgen benutte visbestanden kreeg 2019-update

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. KU Leuven: open facultaire functie in ecologische en evolutionaire genomics

4. Doctoraten
4.1. Groentepurees aangerijkt met microalgen: hoe stabiel zijn de omega-3 vetzuren?

5. Varia
5.1. Vlaams PhD cup 2019: ook met mariene doctoraten?

1.1. Studiedag Vissen in het verleden 2019 op 25 oktober in NAVIGO: oproep voor korte bijdragen
Noteer alvast vrijdag 25 oktober 2019 in je agenda. De vijfde editie van de studiedag Vissen in het Verleden komt er aan in een vernieuwd jasje: opnieuw een volledige dag én in het NAVIGO-museum in Oostduinkerke. Deze keer focust de studiedag op de geschiedenis van de strandvisserij, en wordt ook een uitstapje gemaakt naar de pulskorvisserij.
De studiedag Vissen in het Verleden richt zich tot iedereen die het warm krijgt van het rijke verleden van onze zeevisserij: van geschiedkundigen tot visserijbiologen, van archeologen tot sociologen, van erfgoeddeskundigen tot heemkundigen en andere geïnteresseerden. Na een voormiddag met klassieke lezingen, is het in de namiddag traditiegetrouw weer tijd voor ‘de Cierk’. Tijdens deze interactieve sessie worden met een tiental korte voordrachten van maximum 5 minuten verassende histories uit ons visserijverleden gedeeld. Aan de hand van leuke weetjes, boeken, objecten, beeldmateriaal, citaten, … krijgen we zo boeiende maar vaak in de vergetelheid geraakte visserijverhalen te horen. Om deze sessie in te vullen, zijn we nog op zoek naar wetenswaardige bijdragen over strandvisserij, en daarvoor kijken we naar jullie. Ken jij nog een fijne anekdote? Wil je meer uitleg geven bij een interessant krantenknipsel of ander document? Deed jij ooit een bijzondere vondst op het strand? Wil je een foto of filmfragment bespreken? Alle voorstellen mogen doorgestuurd worden naar info@navigomuseum.be. Wie trouwens eens wil snuisteren in voorbije ‘Cierk’-histories: alles kan teruggevonden worden op www.vliz.be/zeevisserij.
Link: www.navigomuseum.be/nl/studiedag-vissen-het-verleden

[naar boven]

1.2. De rol van microalgen in een bio-based economie
Voorafgaand aan de doctoraatsverdediging van Lore Gheysen aan de campus Kulak van KU Leuven op donderdag 13 juni – zie verder in dit nummer – geeft prof. Maria Barbosa (Wageningen University) een lezing over ‘de rol van microalgen in een bio-based economie’, gevolgd door een rondleiding in het laboratoria van de onderzoeksgroep Foods & Lipids.
De lezing gaat door om 14:00 in auditorium C611 van de Kulak in Kortrijk (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk). De rondleiding door de laboratoria van Food & Lipids sluit hierbij aan om 15:30. Inschrijven voor de rondleiding en/of de receptie na het doctoraat moet vóór 1 juni via lore.gheysen@kuleuven.be.

[naar boven]

1.3. VLIZ-ledendag 2019: Marine Robotics Centre in primeur
In primeur informeren we onze trouwe VLIZ-leden over het gloednieuwe Marine Robotics Centre, het speerpunt waarmee het VLIZ inzet op hoogtechnologisch marien onderzoek. De vierde editie van de VLIZ-ledendag belicht daarnaast ook de nieuwe boeiende uitdagingen voor het VLIZ. VLIZ-leden worden warm onthaald in het Marien Station Oostende op vrijdagavond 21 juni.
Ook niet-leden zijn welkom tegen een kleine bijdrage van 10 Euro. Maar waarom je niet - ter gelegenheid van deze activiteit - VLIZ-lid maken? 
 
Link: www.vliz.be/nl/event/2019-vliz-ledendag

[naar boven]

1.4. Symposium over zeespiegelstijging in de Vlaams-Nederlandse Delta
In het kader van een grensoverschrijdende samenwerking organiseren Campus Zeeland en de Universiteit Gent, samen met hun partners NIOZ en VLIZ, het symposium 'Sea level rise in the Flemish-Dutch delta region: State-of-the-art impact and opportunities'. Het symposium behandelt de Vlaams-Nederlandse kijk op de zeespiegelstijging en zal doorgaan op 25 juni 2019 (vanaf 9u30) in de gebouwen van Greenbridge (UGent Campus Oostende). Nu staat ook het volledige programma online en is registratie mogelijk (gratis, wel verplicht, tot en met 18 juni).
Link: www.vliz.be/nl/event/2019-symposium-sea-level-rise-flemish-dutch-delta-region

[naar boven]

1.5. Uitnodiging marktconsultatie project 'Opruiming gedumpte oorlogsmunitie in de Noordzee'
Op de Paardenmarkt, een zandbank net voor de kust van Knokke gelegen, ligt naar schatting 35.000 ton gedumpte munitie. Hoewel er tot op heden geen gevaar bestaat voor het mariene milieu of de volksgezondheid, wil de Vlaamse overheid binnen het project ‘Opruiming gedumpte oorlogsmunitie in de Noordzee’ testen op welke innovatieve manier deze munitiestortplaats veilig en tijds- en kostenefficiënt zou kunnen worden opgeruimd.
Ondernemingen en onderzoeksgroepen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de marktconsultatie, die zal doorgaan op 10 oktober 2019 in Brussel. Men verwacht van de van hen dat ze kennis en ervaring meebrengen die nuttig kan zijn voor de monitoring, detectie, lokalisatie en ophaling van onder water gelegen ongeëxplodeerde munitie (unexploded ordnance – UXO). Men kijkt dan vooral uit naar (internationale) marktspelers op het gebied van (algemene) offshore werken, onder water surveillance en monitoringsystemen en robotica, o.a. specifiek gericht (of toepasbaar) op monitoring, detectie/lokalisatie en ophaling van onder water gelegen UXO. Men zegge het voort!
 
Link: www.innovatieveoverheidsopdrachten.be/evenementen/marktconsultatie-opruiming-gedumpte-oorlogsmunitie-de-noordzee

[naar boven]

2.1. VLIZ blikt terug op 2018
Het VLIZ-jaarboek 2018 geeft een overzicht van de hoogtepunten voor het VLIZ in 2018, alsook een focus op de werking van het instituut ten dienste van het zeewetenschappelijk onderzoek, beleidsverantwoordelijken, de industrie, educatoren, en het brede publiek. Via performantie-indicatoren (KPI’s), heel wat cijfermateriaal, en verschillende oplijstingen tracht het VLIZ zo transparant als mogelijk te zijn over de algehele werking.
Het VLIZ-Jaarboek 2018 zoomt onder andere in op de diverse onderzoeksprojecten die in 2018 van start gingen. Twee excellente voorbeelden die de groei, de interdisciplinariteit en de unieke positie die het VLIZ inneemt in het nationale en internationale onderzoekslandschap illustreren komen aan bod. Ook de cruciale rol die het VLIZ speelt in de in 2018 goedgekeurde Blauwe Cluster en de accreditatie van het VLIZ-datacentrum (Vlaams Marien Data Centrum) als IODE Nationaal Oceanografisch Datacentrum worden belicht. Verder is er aandacht voor de bijdrage van het VLIZ op Vlaams, Europees en globaal niveau. De verdere uitbouw van state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur. De veelheid aan nieuwe publicaties gaande van A1-publicaties in gerenommeerde tijdschriften tot boeken, reguliere publicaties als de Grote Rede en de Zeekrant, en digitale infografieken en animaties. De lancering van een nieuwe editie van het Compendium voor Kust en Zee en het Kustportaal. Diverse evenementen georganiseerd door het VLIZ, met als hoogtepunten de expo 1914-’18: De Slag om de Noordzee ter herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, de 53ste editie van het ‘European Marine Biology Symposium’ (EMBS) en de allereerste editie van De Grote Schelpenteldag, waarmee het VLIZ burgerwetenschap uitrolt naar het brede publiek.

Zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige versie van het jaarboek is digitaal (pdf) beschikbaar via de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/jaarboek

[naar boven]

2.2. VLIZ Jaarverslag voor schenkers 2018
Dankzij bijdrages van VLIZ-leden en donateurs geeft de VLIZ-filantropiewerking het marien onderzoek een extra duwtje in de rug. Het Jaarverslag voor schenkers 2018 toont een overzicht van de verschillende filantropieprojecten gerealiseerd in 2018. De publicatie belicht ook de fondsenwervende activiteiten.
De zee als goed doel bestaat ondertussen vijf jaar. In die tijd zijn enkele filantropieprojecten uitgegroeid tot vaste waarden zoals de Briljant Marine Research Idea beurzen t.w.v. 5000 EUR en het strandobservatienetwerk SeaWatch-B. Andere projecten hebben nog groeipotentieel. Dit alles komt aan bod in het Jaarverslag voor schenkers 2018. U kan een gedrukte versie van deze publicatie toegestuurd krijgen door uw postadres te bezorgen aan filantropie@vliz.be.
Link: www.vliz.be/nl/jaarverslag

[naar boven]

2.3. Infografieken over de status van door Belgen benutte visbestanden kreeg 2019-update
Waar gaan Belgische vissers welke soorten vangen? En hoe staan de visstocks er op die plaatsen voor? De reeks samenvattende infografieken – gepubliceerd door ILVO en VLIZ – geeft hierop overzicht. De reeks werd nu sterk uitgebreid tot 58 soorten en kreeg een update met de vangstgegevens voor 2018 en quota voor 2019.
Voor elk van de door de Belgische visserij beviste soorten geven de infografieken in één oogopslag 3 indicatoren weer: (1) hoe wetenschappers de toestand van de beviste stocks inschatten, (2) hoe groot de effectieve vangsten waren door Belgische vaartuigen in het afgelopen jaar, en (3) hoe groot de aan België toegekende quota zijn in het actuele jaar. De infografiekenreeks werd sinds de eerste versie (deccember 2018), sterk uitgebreid en kreeg een grondige update, inclusief de onlangs door Europa vrijgegeven data over de vangsten 2018 en de quota voor 2019.
 
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6831

[naar boven]

3.1. KU Leuven: open facultaire functie in ecologische en evolutionaire genomics
De afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitbehoud van het departement Biologie van de KU Leuven zoekt een assistent-professor/hoofddocent in de ecologische en evolutionaire genomica. Van kandidaten wordt gevraagd onderzoekservaring te hebben op het snijvlak van ecologie en evolutie rond fundamentele onderzoeksthema’s, en ervaring in genomics rond (mariene) waterorganismen.
De geselecteerde kandidaat krijgt de kans om een eigen onafhankelijke onderzoeksgroep uit te bouwen die de andere onderzoeksgroepen binnen het departement versterken. Ook onderwijstaken in de ecologie, evolutie en genomica moeten worden opgenomen. Deze positie wordt aangekondigd naar aanleiding van de pensionering van Prof. Filip Volckaert van het Laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomica in september 2022. Te starten vanaf 1 oktober 2020. Solliciteren kan tot 25 juni 2019.
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/20-05/Assistant-professor-KULeuven-May2019.pdf

[naar boven]

4.1. Groentepurees aangerijkt met microalgen: hoe stabiel zijn de omega-3 vetzuren?
Op 13 juni verdedigt Lore Gheysen van het laborartorium Foods & Lipids aan de KU Leuven Kulak in Kortrijk haar doctoraat ‘Oxidative stability of omega-3 long chain poly-unsaturated fatty acids in vegetable purees enriched with microalgae' onder het promotorschap van prof. Imogen Foubert.
Voorafgaand aan de doctoraatsverdediging (17:00) wordt een lezing gehouden door jurylid prof. Maria Barbosa (Wageningen University) en een rondleiding door de laboratoria georgansieerd. Inschrijven voor de rondleiding en/of de receptie na het doctoraat moet vóór 1 juni via lore.gheysen@kuleuven.be. Zie ook de rubriek Kalender in deze VLIZINE.

[naar boven]

5.1. Vlaams PhD cup 2019: ook met mariene doctoraten?
Jaarlijks worden zo een 1800 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt op de radar van het grote publiek. Daar wil de Vlaamse PhD Cup verandering in brengen. Het Vlaams Instituut voor de Zee ziet natuurlijk graag ook enkele Vlaamse mariene wetenschappers deelnemen!
De wedstrijd spoort pas gepromoveerde doctors aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen. Na een 4-daagse mediatraining wacht de 16 geselecteerde deelnemers de ultieme uitdaging: doe de kern van je jarenlange onderzoek uit de doeken in een heldere presentatie van 3 minuten. Doe je mee?
Link: phdcup.be/wedstrijd

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!