logo
Ter Zee of niet Ter Zee
2de internationaal colloquium over maritieme en fluviale archeologie in het zuidelijk Noordzeegebied
Brugge, 21-23 september 2006
English Nederlands Français Deutsch
inleiding doelstellingen programma nevenprogramma posters downloads

Nevenprogramma

Officiële opening tentoonstelling, donderdagavond 21/09/06

Officiële opening van de tentoonstelling 'Geloof en Geluk. Sieraad en Devotie in middeleeuws Vlaanderen.', gevolgd door een receptie. Aangeboden door de stad Brugge; mits afzonderlijke inschrijving gratis.

Deze tentoonstelling gaat op ambitieuze wijze in op de verschillende betekenissen, de veelvormigheid en de specifieke beeldtaal van pelgrimstekens en sierspelden.

In de Middeleeuwen waren deze op kledij gedragen onderscheidingstekens van groot belang. Ze vertelden enerzijds meer over de identiteit en status van de drager en anderzijds beschermden ze hen als amulet.

De insignes worden in dialoog gebracht met unieke panelen, miniaturen uit middeleeuwse manuscripten, heiligenbeelden en kunstnijverheidsvoorwerpen met dezelfde beeldtaal. De thematische presentatie voert de bezoeker binnen de laatmiddeleeuwse beeldcultuur. 'Geloof & Geluk' bevindt zich op het boeiende snijvlak van kunstgeschiedenis, archeologie en cultuurgeschiedenis. De expositie met tal van internationale bruiklenen vindt plaats in het imposante Gruuthusepaleis en vormt het eerste grote tentoonstellingsproject van het Bruggemuseum (het stadshistorisch museum van Brugge op meerdere locaties). I.s.m. Universiteit Nijmegen, curator Jos Koldeweij | Infotel: 050/44 87 05

Het programma voorziet:

 • Officiële openingstoespraken, met muzikale omlijsting, in het Concertgebouw,
 • Bezoek aan de tentoonstelling in het Bruggemuseum - Gruuthuse,
 • Receptie in de Vriendenzaal van het Groeningemuseum.
 • De tentoonstelling blijft open van 22 september 2006 tot en met 4 februari 2007; dagelijks van 9:30 u tot 17:00 u, behalve op maandagen; € 4,00 tot € 6,00 | gratis - 13j. en Bruggelingen

  Korte boottocht, vrijdagavond 22/09/06

  Korte boottocht ter verkenning van de stad Brugge, bezoek aan de Halve Maan, brouwerij de Brugse Zot, en deelname aan het colloquiumdiner in de Halve Maan.

  Mits afzonderlijke inschrijving en betaling van € 50,00.

  Excursie naar Oostende, zaterdagnamiddag 23/09/06

  Excursie naar Oostende voor een bezoek aan het Provinciaal Museum Walraversijde, lunch inbegrepen.

  Mits afzonderlijke inschrijving en betaling van € 35,00.

  De grote blikvanger van het Provinciaal Museum Walraversijde is de reconstructie van drie woningen en een rokerij/bakkerij van deze laatmiddeleeuwse vissersnederzetting. In een interactief museum worden de authentieke objecten getoond die jarenlang archeologisch onderzoek van de site opleverde, alsook de andere bronnen (teksten, schilderijen, …) die de reconstructie mogelijk maakten. Eveneens wordt er duidelijk dat er op deze locatie reeds veel vroeger, o.a. in de Romeinse periode, menselijke activiteit was.


  Algemene coordinatie: Marnix Pieters
  Web site beheerd door het VMDC van VLIZ
  Web contact email