[Home]

Home > planten (Plantae) > roodwieren (Rhodophyta)

Roodwieren zijn meercellige, roodgekleurde wieren. Ze danken hun naam aan de aanwezigheid van een roodkleurig pigment, genaamd phycoerythrine. Maar ondanks hun naam, hebben deze wieren toch een heel gevarieerd kleurenpalet: sommige soorten zijn donkerpaars tot nagenoeg zwart, anderen kleuren olijfgroen, fluorescerend helderpaars en zelfs vuilwit, afhankelijk van de verhoudingen van de verschillende pigmenten die ze bezitten. De meeste roodwieren zijn vrij klein. Ze kunnen een struikvormig uiterlijk hebben, dunne bladeren of draden vormen, of een (met kalk verstevigde) dunne laag over een ondergrond vormen. Sommige soorten roodwieren worden ook door de mens gegeten, denk hierbij bijvoorbeeld aan het Japanse ‘nori’. Ze vinden ook hun toepassing in verdikkingsmiddelen, onder andere gebruikt in de voedingsmiddelen- en papierindustrie.

Naamsverklaring:
  • Rhodon = roze (Grieks)
  • Phyton = plant (Grieks)


  • roodwieren
    Chondrus crispus Stackhouse, 1797, author: Nuyttens, Filip    Palmaria palmata, author: Ignacio Bárbara    Polysiphonia nigra, author: Ignacio Bárbara   

    Soorten (46):

    [Back]