Kom je ook mee tellen op de Grote Schelpenteldag 2023?

Grote Schelpenteldag 2023
#GSTD23

Zaterdag 25 maart, bij het begin van de lente, vindt de zesde editie plaats van dit unieke burgerwetenschapsinitiatief. Nieuw is dat, naast Vlaanderen, nu ook Nederland ten volle mee stapt in deze mega-schelpentelling op het strand, en dat Noord-Frankrijk zijn intrede doet. Het onderzoek dit jaar speurt naar de verschillen binnen dit meer dan 400 kilometer lange strandtraject, en als toemaatje naar het voorkomen van schelpenborende roofslakken en hun schelpenslachtoffers.

Tijdens de vorige vijf edities van de LifeWatch Grote Schelpenteldag verzamelden duizenden mensen alles samen 200.000 schelpen, van meer dan 60 soorten. In Vlaanderen is de Grote Schelpenteldag zo uitgegroeid tot een vaste jaarlijkse waarde, bij het begin van de lente, dankzij de inzet van VLIZ, EOS Wetenschap, Provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt, Strandwerkgroep, Kusterfgoed en de tien kustgemeenten.

In Nederland is het natuurhistorisch museum Naturalis en haar partners intussen aan de tweede editie toe. Onze noorderburen gaan deze keer tellen van de Waddeneilanden tot en met Zeeland. In Noord-Frankrijk start CPIE Flandre Maritime een piloot net over de Belgisch-Franse grens, op de stranden in de buurt van Zuydcoote.

Vorig jaar bleek dat de schelpenfauna op de stranden van Zuid-Holland en Texel afweek van die in Vlaanderen, met een duidelijk verschillende top-5. In Vlaanderen scoorden het nonnetje, de halfgeknotte strandschelp, de kokkel, de mossel en de Amerikaanse zwaardschede het hoogst. In Nederland waren vooral de mix van strandschelpen dominant, aangevuld met Amerikaanse zwaardschede en kokkel. Het nonnetje viel er zelfs buiten de top-5. Het vermoeden rees toen dat de ligging ten opzichte van de Schelde (in de buurt of verder af) daar voor iets tussen zit. “Dit jaar, met de toevoeging van Zeeland als telgebied, hopen we deze vaststelling te bevestigen, en zo dieper te kunnen ingaan op de oorzaken van deze verschillen”, stelt Nancy Fockedey, coördinator van het initiatief. “Daarnaast willen we ook nagaan hoezeer roofslakken als tepelhorens en purperslakken, onze schelpen belagen. Hiervoor volstaat het om te speuren naar de kenmerkende gaatjes die deze slakken met engelengeduld boren in de kalken behuizing van deze schelpen”, vult Jan Seys, initiator van de Grote Schelpenteldag, aan.  

Deelnemers in Vlaanderen krijgen op zaterdag 25 maart hulp van tachtig schelpenexperten en ondersteuners. Deze laatste staan klaar op de telposten in elk van de tien kustgemeenten om strandbezoekers en gezinnen te begeleiden bij het verzamelen, herkennen en tellen van strandschelpen. Inschrijven voor de grote schelpenteldag is niet nodig. Je kan gewoon langskomen op een van de tien telposten.

Maar als goede burgerwetenschapper kom je graag goed voorbereid aan de start! Schrijf je daarom in voor de grote-schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. Zo ontvang je info over het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten. En door ons op Facebook te volgen, kom je in aanloop naar zaterdag 25 maart ook meer details te weten.

Check de website voor alle informatie

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!