Verlengd tot 5 februari: Oproep internationale Prijs Dr. Edouard Delcroix

Prijs Delcroix menselijke gezondheid en oceaan
Brian Gordillo | Unsplash

De vzw’s HYDRO en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) organiseren in 2023 de internationale wetenschappelijke Prijs Dr. Edouard Delcroix. Naast een driejaarlijkse hoofdprijs is er sinds 2021 ook een jaarlijkse aanmoedingsprijs ter bekroning van wetenschappelijk onderzoek in het ruime kader van oceaan en de menselijke gezondheid. De oproep werd verlengd tot 5 februari 2023.

De internationale prijs wordt georganiseerd ter ere van de Belgisch orthopedisch chirurg en pionier in de thalassotherapie Dr. Edouard Delcroix (1891-1973). Deze driejaarlijkse wetenschappelijke prijs, ter waarde van 40.000 EUR, zal in 2023 toegekend worden aan een onderzoeker of onderzoeksploeg ter bekroning van wetenschappelijk onderzoek in het ruime kader van de oceaan en de menselijke gezondheid. Voor de vierde maal zal ook de Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix, ter waarde van 2.500 EUR, uitgereikt worden aan een jonge wetenschapper die aan de start van zijn/haar onderzoekscarrière staat.

De Prijzen Dr. Edouard Delcroix hebben tot doel fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek te bevorderen dat een significante bijdrage levert aan:

  • een betere kennis van de potentiële gezondheidsvoordelen van mariene ecosystemen, bijvoorbeeld het 'Blue Gym' effect, de exploratie van mariene biodiversiteit, thalassotherapie en functionele revalidatie in zeewater;
  • oplossingen voor menselijke aandoeningen die te maken hebben met het mariene milieu, zoals schadelijke algenbloei en andere biogene giftige stoffen, eutrofiëring, de transmissie van pathogenen en chemische stoffen en de impact van menselijke activiteiten zoals aquacultuur.
     

Kandidaten uit alle landen kunnen meedingen naar de hoofdprijs. De aanmoedigingsprijs is voorbehouden aan kandidaten die recent (2020 of later) hun masterdiploma behaalden, afkomstig uit lidstaten van de Raad van Europa. Kandidaten worden verzocht hun inschrijvingsformulier, wetenschappelijk rapport en cv in te indienen ten laatste op 5 februari 2023.

Reglement en inschrijvingsformulier

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!