Van de zeebodem tot de boekenplank: leestips die je niet mag missen

Fons Verheyde, VLIZ-bibliothecaris
Nick de Combel Fotografie | VLIZ

In deze driemaandelijkse rubriek duikt VLIZ-bibliothecaris Fons in de boekenwereld en belicht hij drie pasverschenen aanwinsten. Van meeslepende romans tot populair wetenschappelijke literatuur, voor elk wat wils. Zijn boekentips kunnen jou, als zee- en kustliefhebber, mogelijks ook interesseren? Spring gerust binnen in de VLIZ-bib om een kijkje te nemen en te grasduinen in onze collectie!

In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom) – Pieter Van Dooren

cover-Van-Dooren

De diepzee wint steeds meer aan belang. De ontginning van zeldzame mineralen wordt stilaan reëler, de impact ervan op dit grote, broze ecosysteem is nog ietwat onbekend. Dit boek biedt de mogelijkheid om snel bij te scholen rond dit actuele thema. Niet toevallig is het boek zeer helder geschreven. Van Dooren was jarenlang journalist bij De Standaard en wetenschapscommunicator bij Vlaamse kennisinstellingen (Instituut voor Tropische Geneeskunde en Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Ook de lay-out en illustraties staan op punt, waardoor het aangenaam is om van hoofdstuk naar hoofdstuk te schipperen.

Bekijk in de VLIZ-bib

Overgave – Martin MacInnes

cover-Mac-Innes

Wie zich aan een stationsroman verwacht bij het lezen van ‘Overgave’ van de Schotse schrijver MacInnes is eraan voor de moeite. Het boek leest eerder als een Scandinivian noir of een Frans-existentialistische naoorlogse roman. Het verhaal volgt een biologe, ene Leigh, die op een gegeven moment een mysterieuze ontdekking doet in de krochten van de oceaan. Communicatie blijkt daarbij een belangrijke rol te spelen om haar uit de situatie te redden. In de recensies worden daarom veel vergelijkingen gemaakt met films als Arrival en Interstellar. De roman snijdt verschillende hedendaagse thema’s aan en zet aan tot denken.

Bekijk in de VLIZ-bib

De opkomst en heerschappij van de zoogdieren – Steve Brusatte

cover-Van-Dooren

In 2018 won de Amerikaanse paleontoloog Brusatte met zijn ‘Opkomst en ondergang van de dinosaurus’ de prijs van beste populair-wetenschappelijk werk op de boekensite Goodreads. Tot op heden blijft dit ook voor mij een van de beste non-fictie boeken die ik ooit gelezen heb. In het logische vervolg beschrijft Brusatte ditmaal de geschiedenis van de zoogdieren. Dit doet hij op een zeer vlotte, directe en anekdotische manier, waardoor het boek bijna leest als een roman. Gelijklopend aan zijn vorige boek ziet hij fossielen in de eerste plaats als getuigenissen van levende wezens. De evolutie van zee naar land(wezens) komt daarbij uitgebreid aan bod.

Bekijk in de VLIZ-bib

Welkom in de bibliotheek van het VLIZ

De bibliotheek van het VLIZ verzamelt informatie over de Vlaamse kust, de Noordzee en de wereldzeeën. Ze is voor iedereen toegankelijk tijdens de werkuren (9 tot 16u), maar momenteel kan je nog geen boeken uitlenen. Er is ook een groot digitaal luik. Doorzoek de volledige collectie. Blijf op de hoogte en schrijf je in op de aanwinstenbrief.  

Doorzoek de catalogus van de VLIZ-bib

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!