Zeewieren ontdekken langs de kusten van de Lage Landen

In de nieuwe Veldgids Zeewieren van KNNV staan meer dan 130 groen-, rood- en bruinwieren beschreven met bijna 600 foto’s. Uniek is dat deze veldgids zich vooral richt op gebruik in het veld, dus zonder dat je er een microscoop voor nodig hebt.

De gids beschrijft voor elke soort de kenmerken, het onderscheid met gelijkende soorten, het habitat, seizoenspatronen en verspreiding. De honderden foto’s maken de gids bruikbaar voor zowel onderwaterdeterminaties als in het getijdengebied en voor aangespoelde exemplaren op het strand. Daarnaast geeft de uitgebreide introductie informatie over de beste vindplaatsen, de ecologie van zeewieren, exoten, toepassingen én enkele recepten.

Professor dr. Olivier De Clerck – wierenexpert aan de Universiteit Gent – is alvast zeer enthousiast over de nieuwe gids: “Een kleine 23 jaar na de publicatie van de zeewierflora van de Belgische en Noord-Franse kust (Coppejans, 1998) en maar liefst 38 jaar sinds het verschijnen van de KNNV-gids over de flora van de Nederlandse zeewieren (Stegenga & Mol, 1983), verscheen recent een nieuwe veldgids over de Nederlandse zeewierflora. Gezien de talloze naamsveranderingen en een zondvloed aan recente exoten was een nieuwe gids meer dan nodig. Een van de auteurs, Luna Van der Loos, is als doctoraatstudente werkzaam bij de vakgroep Biologie van de Universiteit Gent. De nieuwe gids zal zijn nut ongetwijfeld bewijzen tijdens mariene studentenstages, maar ook voor zij die al altijd de stap naar het ontdekken van zeewier wilden zetten … “

De Veldgids Zeewieren is uitgegeven door KNNV Uitgeverij. Te koop voor 29,95 euro in de boekhandel of online te bestellen.

Referentie:
Van der Loos, L.; Karremans, M.; Perk, F. (2021). Veldgids Zeewieren. KNNV Uitgeverij: Zeist. ISBN 978 90 5011 8019. 302 pp. | In VLIZ-bib

Meer over het boek op de website van KNNV Uitgeverij

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!