Coronavirus overleeft maar kort in zeewater

Spelen in zee
VLIZ | Tineke Seys

Vorige zomer was er nog bezorgdheid over de mogelijke besmetting met het coronavirus – de veroorzaker van COVID-19 – bij het zwemmen in zee. Het virus vindt via uitwerpselen en rioolwater immers zijn weg naar zee, waar dichte drommen vakantiegangers vervolgens vaak langdurig in het strandwater vertoeven. Op basis van beperkte kennis adviseerden experten toen echter dat die kans op besmetting als zeer laag diende te worden ingeschat. Zwemmen was met andere woorden veilig. Terecht blijkt nu uit onderzoek door het VLIZ en de Universiteit Gent.

Die eerdere vermoedens dat het coronavirus snel geïnactiveerd wordt in zeewater zijn intussen bevestigd. Het deze week in PLoS One gepubliceerd onderzoek toont dat de afname van een sterk verwant virus (PRCV of porcine respiratory coronavirus) in gefilterd Noordzeewater bij 20°C al na 2 dagen 99% bedraagt. In gefilterd Scheldewater nam diezelfde afname 15 dagen in beslag. Deze nieuwe gegevens demonstreren dat het coronavirus verantwoordelijk voor COVID-19 niet accumuleert in zee, maar snel aan kracht inboet.

Minister Hilde Crevits, bevoegd voor onder andere Economie en Innovatie: “Jaarlijks trekken duizenden mensen naar de zee om te genieten van de zon, het strand en de koelte van het water bij zomerse temperaturen. Vorige zomer was er even de vrees dat het coronavirus ook via het zeewater voor besmetting zou zorgen. Daarom werd aan onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar besmetting via het zeewater. Die studie bevestigt wat eerder werd vermoed. Het coronavirus overleeft maar heel kort in het zeewater en boet zeer snel aan kracht in. Baders aan zee kunnen met gerust gemoed genieten van een verfrissend Noorzeebad.”

Referentie
De Rijcke, M.; Shaikh, H.M.; Mees, J.; Nauwynck, H.J.; Vandegehuchte, M.B. (2021). Environmental stability of porcine respiratory coronavirus in aquatic environments. PLoS One 16(7): e0254540. https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0254540 [VLIZ-bib]

Lees het artikel op PLOS ONE

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!