Help wetenschappers aangespoelde viszendertjes terug te vinden

Felgekleurde viszendertjes
© Jeffrey Roos

Ga je deze zomer naar het strand? Let dan goed op of je geen felgekleurd oranje zendertjes aantreft ter hoogte van de vloedlijn. De zendertjes worden ingeplant in vissen en spoelen na verloop van tijd aan op het strand. Ze bevatten heel wat waardevolle informatie die wetenschappers helpt om verschillende vissoorten beter te begrijpen, beschermen en beheren.

Veel vissen trekken. Ze leggen in de loop van hun leven respectabele afstanden af op zoek naar veiligheid, voedsel of een partner. In zee blijft dit reisgedrag onttrokken aan het zicht, al kom je met wat technologie al een heel eind om de ‘where-abouts’ van de meest interessante soorten te achterhalen. Sinds 8 jaar gebruiken het VLIZ, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en de Universiteit Gent zendertjes om verschillende vissoorten te volgen. Na de vissen met de hengel te hebben gevangen, plaatsen de onderzoekers een zendertje in de vis via een klein sneetje in de buikholte. De grootte van de zender stemmen ze af op het gewicht van de vis, zodat de vis daar geen hinder van ondervindt. In totaal plantten de onderzoekers al meer dan 1900 zendertjes in bij 20 verschillende vissoorten, variërend van kabeljauw en zeebaars tot fint en paling. De zenders registreren de temperatuur en de diepte van het water waar de vis passeert; waardevolle informatie die de wetenschappers gebruiken om het gedrag en de verplaatsing van vissen te reconstrueren en modelleren. Nadat de vis sterft komt de zender vrij, drijft deze naar het wateroppervlak en spoelt aan op het strand.

Om de informatie opgeslagen op de zendertjes te bemachtigen dienen de onderzoekers de zendertjes terug te vinden. Ben je deze zomer aan de kust, speur dan zeker eens de vloedlijn af op zoek naar zo'n fel oranjegekleurd zendertje. Vind je er eentje, dan mag je deze terugsturen naar het VLIZ (contact: janr@vliz.be). Voor elk gevonden zendertje voorzien we een beloning.

Bekijk de reportage uit Karrewiet, het jeugdjournaal op Ketnet:


Reportage over viszenders in Kakkerwiet van Ketnet
© Karrewiet | Ketnet
Bekijk ook de reportage van VRTNWS

Dit onderzoek kadert binnen een ruimere samenwerking tussen Europese onderzoeksinstellingen (het European Tracking Network, ETN) dat zout- en zoetwaterdieren volgt met als doel ze beter te begrijpen, beschermen en beheren. Het onderzoek in België wordt uitgevoerd door LifeWatch België dat deel uitmaakt van de Europese LifeWatch-infrastructuur en dat kan beschouwd worden als een virtueel laboratorium voor biodiversiteitsonderzoek.

Meer weten over LifeWatch België? Neem een kijkje op

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!