Studiedag: Fossielen van onze Noordzee

Studiedag fossielen Noordzee
© Dick Mol

Tijdens de ijstijden was de Noordzee geen zee, maar een drooggevallen toendravlakte doorsneden met brede rivieren. Uit dit begraven verleden halen vissers en zandwinners met de regelmaat van de klok fossielen naar boven, die ze vervolgens aan land brengen: resten van mammoeten, walrussen e.a. zoogdieren, beenderen van de uitgestorven reuzenalk of ander gevleugeld leven, visresten, oude schelpen, etc..  Rond dit rijke verleden en wat je daarvan vandaag nog op het strand kunt aantreffen, organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) i.s.m. diverse experten op vrijdag 14 oktober 2022 een studiedag in zijn nieuwe gebouwen aan de Jacobsenstraat 1, 8400 Oostende.

Naast boeiende lezingen over vondsten, bestaande collecties en gevoerd onderzoek, krijg je als deelnemer aan deze gratis studiedag demo’s rond hoe botmateriaal uit de Noordzee te herkennen is. Ook bieden we de kans om eigen strandvondsten van fossiel botmateriaal voor te leggen aan experten. Samengevat: een echte aanrader voor al wie gefascineerd is door het verre verleden en wat de huidige Noordzee aan fossiele schatten in petto heeft!

Samen met de kenners van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Naturalis, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Agentschap Onroerend Erfgoed, Paleontologica Belgica en onafhankelijke experten maken we er een superboeiende dag van!

De studiedag is gratis, maar registreren is verplicht. En wees er snel bij, want de capaciteit van de zaal is beperkt tot een maximum van 140 deelnemers.

Programma en registreren

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!