Waarom heb ik minder stress aan de zee?

Universiteit van Vlaanderen - onderzoek Alexander Hooyberg
Universiteit van Vlaanderen

Een uitstapje naar de zee werkt ontspannend. Maar is dat omdat je daar meestal vakantie hebt, of … is er echt iets met de zee zelf? Dat is wat kersvers doctor Alexander Hooyberg – bioloog aan de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee – uitgezocht heeft, en uitlegt in een aflevering van de Universiteit van Vlaanderen. Als het van Alexander afhangt, schrijven huisdokters binnenkort een dagje zee voor op voorschrift.

PhD thesis

Alexander Hooyberg onderzoekt de effecten van de zee, kust en oceaan op de menselijke gezondheid, en vult hiermee kennishiaten op in het onderzoek rond blauwe ruimten, toerisme en welzijn. Via zijn onderzoek krijgen we een beter begrip van (1) de psychologische en fysiologische effecten van blootstelling aan de kust op de geestelijke gezondheid, (2) de omgevings- en persoonsgebonden invloedsfactoren die een rol spelen, en (3) de onderliggende sociologische structuur achter deze effecten. 

Alexander Hooyberg verdedigde zijn PhD thesis op 21 mei 2024 op de InnovOcean Campus in Oostende.  Promotoren van dit doctoraat waren Prof. dr. Stefaan De Henauw, Prof. dr. Henk Roose, Dr. Nathalie Michels (UGent) en Prof. dr. ir. Gert Everaert (VLIZ, ULCO).

Hij voerde zijn onderzoek tussen oktober 2018 en mei 2024 binnen de onderzoeksgroep Ocean and Human Health onderzoeksgroep bij VLIZ, en het departement Volksgezondheid en Eerstelijnsgezondheidszorg en het Departement Sociologie aan de UGent. Alexander publiceerde zijn werk ondertussen in top-internationale wetenschappelijke tijdschriften en presenteerde op meer dan 30 internationale en lokale wetenschappelijke, alsook op publieke evenementen. Hij ontving in zijn korte carrière een Briljant Marine Research Idea-beurs (€5000) en de Dr. Edouard Delcroix aanmoedigingsprijs (€2500).

Zijn doctoraatsthesis 'The coast and human health: An analysis of psychological, physiological, and social phenomena' kan gedownload worden via de catalogus van de VLIZ-bib.  

 

Download het volledige doctoraat van Alexander Hooyberg

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!